Weinig vrouwen zijn echt gelukkig met hun rimpels.

Er wordt dan ook druk gezocht naar manieren om ze

voor korte of langere tijd kwijt te raken.

Implantaten, peelings en diverse vormen van face-lifts :

het zijn verschillende oplossingen voor verschillende problemen.

LINDA RAATS

FOTO’S : GODEWIJN DALED

Kraaiepootjes kunnen interessant staan, maar fronsrimpels op het voorhoofd of diepe plooien van neus tot mondhoeken zijn minder aantrekkelijk. Er bestaan echter manieren om ervan af te komen. Rimpels hebben verschillende oorzaken. De oppervlakkige droogterimpeltjes worden veroorzaakt door een vochttekort in de bovenste huidlagen. Met een hydraterende crème of een vochtinbrengend masker bent u ze zo kwijt. Ouderdomsrimpels hebben te maken met een vermindering van elastine en collageen in de huid. Expressierimpels zijn een gevolg van het spierenspel van de huid, ze kunnen dan ook al bij een jonge huid voorkomen. De expressierimpels zijn diepe rimpels op voorspelbare plaatsen zoals het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen of tussen neus en lippen. Collageen-implantaat is een van de technieken om deze rimpels te bestrijden. Collageen is een natuurlijk eiwit dat de huid haar stevigheid geeft. Het collageen verdwijnt met het ouder worden. Er is dan ook koortsachtig gezocht naar een substituut en dat werd gevonden in zuiver rundercollageen. Het dierlijke collageen wordt na een allergietest met een zeer fijne naald in de rimpels gespoten. Vooral de vertikale fronsrimpels en de diepe mondplooirimpels zijn op deze manier perfekt te behandelen. Het opvullen gebeurt naargelang van het geval in twee tot drie sessies, met een interval van twee tot drie weken. Na de behandeling ontstaat een lichte zwelling die snel verdwijnt. Een nadeel is dat het collageen zelf ook verdwijnt. Soms na een jaar, maar meestal veel sneller. Een arte-coll implantaat verlost u wel voorgoed van uw rimpels. De techniek is dezelfde, maar hierbij wordt een kombinatie van collageen en de kunststof polymethylmetacrylaat ingespoten. Het collageen dat 75 procent van de formule uitmaakt, wordt door het lichaam afgebroken, maar de 25 procent kunststof blijft zitten. Daarrond vormt zich littekenweefsel zodat de rimpel in totaal voor de helft opgevuld is. Het komt er op aan de stof heel voorzichtig in de huid te spuiten, niet te ondiep, want er vormt zich een ribbeltje dat soms te voelen is en dat helaas niet meer weggaat. Dat maakt arte-coll dan ook geschikt voor de diepere rimpels.

Silicone-implantaten zijn een andere mogelijkheid. Siliconen hebben sinds de affaire met de borstprotesen een kwalijke naam gekregen, maar de hoeveelheid siliconenolie die in de huid wordt gespoten, is uiterst miniem en in de Verenigde Staten heeft men met deze metode ruim dertig jaar ervaring. De siliconenolie vult de rimpel niet echt op, maar het bindweefsel reageert en dat duwt de rimpel blijvend omhoog. Ook het inspuiten van siliconen is een precisiewerk dat niet iedereen even perfekt beheerst. Het resultaat van de behandeling is tijdens het inspuiten immers niet meteen te zien, het duurt zes weken voor het litteken zich heeft gevormd. Ook hier is een allergietest voorzien en bent u na de behandeling de (diepere) rimpels voorgoed kwijt.

Bij lipo-filling bestaat geen risico op allergie omdat eigen vet, weggenomen van buik of billen, onder plaatselijke verdoving wordt ingespoten. Auto-collageen wordt ook van de eigen weefsels gemaakt, door een gespecializeerd laboratorium, en ingevroren om op het gewenste moment te worden ingespoten.

Oppervlakkige rimpeltjes, ouderdomsrimpels, huidverkleuringen en acnelittekens worden met een andere metode aangepakt : een peeling. Een oppervlakkige of een diepgaande peeling, het principe is identiek : bij een chemische peeling worden de bovenste huidlagen met een speciale stof of een mengsel van chemische substanties behandeld. Eigenlijk wordt de huid in min of meerdere mate verbrand. De behandeling duurt niet lang, hoogstens een half uur, maar is achteraf wel pijnlijk. Bovendien moet u er, afhankelijk van het gebruikte produkt, rekening mee houden dat u enkele dagen niet toonbaar bent, de periode waarin een nieuwe huid wordt gevormd. De huid blijft ook een paar weken gevoelig voor zonlicht, omdat een gedeelte van het pigment verdwenen is. Dat maakt de behandeling alleen geschikt voor mensen met een blanke huid.

De resultaten zijn eveneens afhankelijk van de gebruikte peelingvloeistof. Een peeling met glycolzuur werkt progressief en oppervlakkig en is niet pijnlijk, maar moet wel een paar keer worden herhaald. Peelings met trichloorazijnzuur kunnen sterker of zachter worden gedoseerd. Het bepalen van de juiste koncentratie vergt flink wat praktijkervaring. Een te zwakke koncentratie levert weinig op, een te sterke koncentratie kan tot littekens en lelijke pigmentvlekken leiden. Veel minder ingrijpend zijn de peelings met gekoncentreerde fruitzuren. Zo’n peeling is niet pijnlijk en ideaal om fijne rimpeltjes en pigmentvlekjes te verwijderen.

Maar niet alleen rimpels bedreigen de schoonheid van een gezicht. Het verlies aan veerkracht en het uitzakken van de huid is al even nefast. Geen van bovengenoemde technieken kan daar iets aan verhelpen. Bij het uitzakken van de huid is er duidelijk huid te veel en dat moet op een of andere manier worden weggesneden. Met een face-lift bijvoorbeeld. Tot voor kort waren de grote littekens langs of in de haargrens en langs de oren een belangrijk ongemak, maar dat valt weg met de nieuwe endoskopischeface-lift. Endoskopie wordt al langer gebruikt in de gynekologie en de urologie. De techniek bestaat erin om een endoskoop via een minuskule insnijding in het lichaam te brengen. De endoskoop wordt verbonden met een optisch systeem en een beeldscherm. Het is een heel nauwkeurige techniek, veilig ook omdat het bloedvatensysteem op het scherm te zien is. De lifting door endoskopie is ideaal wanneer de huid nog niet volledig haar elasticiteit heeft verloren, of voor rokers omdat deze techniek het risico op afsterven van de huid vermindert. De endoskopische face-lift kan worden gebruikt voor een lifting van het voorhoofd en het midden van het gezicht, maar is niet geschikt voor een lifting van het onderste deel van het gelaat.

Het inweven van gouddraad is geen nieuwigheid, maar staat pas nu volop in de belangstelling door toedoen van enkele Franse chirurgen. De gouddraad-techniek kent men al dertig jaar, maar werd lang niet au sérieux genomen. Met deze metode wordt de veerkracht van de huid van aangezicht en hals verbeterd door in de dermis een net van gouden draden, 24 karaat, aan te brengen. Die draden veroorzaken een reaktie in het bindweefsel waarbij collageen en elastine worden gevormd. Het resultaat is een strakkere huid. De gemiddelde leeftijd voor een dergelijke ingreep situeert zich tussen 35 en 50 jaar en kan ook preventief worden aangewend. Tegenindikaties zijn er nauwelijks en de resultaten wisselen naargelang van de leeftijd, de huidstruktuur en de dokter die opereert. De ingreep duurt een uur, is nagenoeg pijnloos en wordt gedaan onder plaatselijke verdoving. Na de operatie treden er blauwe vlekken en oedemen op, die echter snel verdwijnen. In tegenstelling tot een lifting geeft het inweven van gouddraad altijd een natuurlijk resultaat zonder de ongemakken van een lange herstelperiode (voor een face-lift ruim drie weken). Het resultaat is na twee tot drie maanden te zien en het resultaat blijft gedurende drie tot vijf jaar stabiel.

Een arte-coll implantaat : een degelijk wapen tegen diepe rimpels.

Oppervlakkige rimpels, ouderdoms- rimpels, huid-verkleuringen en acnelittekens kunnen met een chemische peeling behandeld worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content