Frank Wynants laat in zijn intieme huiskamerrestaurant Klare Wijn proeven dat je ook zonder bijzonder te doen lekker kan eten.

Klare Wijn : Dageraadplaats 16, 2018 Antwerpen. 03 236 13 82. www.rest.be/klarewijn Lunch 17 euro, menu’s 30 en 55 euro. Zondag en maandagavond gesloten. Kooklessen op aanvraag.

In Antwerpen kan je Japans en Russisch eten, verbazende combinaties uit de fusion kitchen proeven en noem maar op. De hele wereld ligt in Antwerpen aan je voeten. Moeilijker wordt het wanneer je in de stad van de ‘ tapaz, happas en wappaz’ zin hebt in een smakelijk ‘potje normaal’. Het is zoeken naar een adres om lekkere, oprechte gerechten te eten, gemaakt van met respect behandelde seizoenproducten. Wij probeerden Klare Wijn. Het restaurant bouwde met een no-nonsensekeuken een stevige reputatie op bij gezapige burgers. Het eethuis van bistroformaat ligt aan de Dageraadplaats, het epicentrum van een levendige artiestenbuurt, die aan één kant grenst aan klein-Marokko.

Klare Wijn werd geopend door Kris Wijnen en zes jaar terug overgenomen door Frank Wynants. Deze laatste kreeg een opleiding in hotelmanagement, had een veelzijdige horeca-ervaring en besloot om zijn jeugddroom te verwezenlijken en kok te worden. Met de overname van Klare Wijn zag Frank de mogelijkheid om eindelijk zijn eigen ding te doen. Hij zocht immers al lang een klein eethuis, waar hij de mogelijkheid heeft om te koken op klassieke basis en waar je als kok contact hebt met de klanten.

Klare Wijn kan rekenen op de steun van een eigen fanclub. Tijdens de lunch wordt er hoofdzakelijk ‘zakelijk’ gegeten en is de op marktproducten afgestemde driegangenlunch van 30 euro troef. ’s Avonds komt men uit de verste hoeken van Antwerpen om intiem privé te tafelen.

Knus en smakelijk

Wij werden vriendelijk ontvangen door een bescheiden jongedame. Er is een beknopte spijskaart en een bescheiden wereldwijnkaart. Wij gingen voor het lunchmenu met wijn, dat voor 44 euro stond geafficheerd. Het glas werd slechts één keer gevuld met een Domino Espinal, Bodegas Castano 2003, een correcte witte wijn uit de streek boven Malaga. In het bord kwam in de pan gebakken rode poon. Bij de vis kwam prei, aangezoet met een scheutje aceto balsamico, een oester en een smakelijke, bijna nostalgische nantuasaus (bechamel met schaaldieren en cayenne). Naast het hoofdgerecht kwam één glas Tour de Biot, een onschadelijke witte appellation contrôlée 2002 uit Bordeaux. Op het bord lag een landelijke, zuiderse bereiding met tonijn (naar onze smaak te lang gegaard), taaie venkel van de grill, chorizo, gestoofde aubergine, tomatencoulis en tapenade. Als nagerecht volgde een klassieke bavarois met mango, coulis van framboos, advocaatcrème en versiering van koepelvormig chocoladeroosterwerk.

Klare Wijn is meer dan een wijkbistro ; in dit intieme en knusse huiskamerrestaurant wordt smakelijk gegeten van Belgisch-Franse gerechten, die zonder chichi uit de keuken komen.

HUISKAMERRESTAURANT

Keuken: 6,5/10

Decor: 7/10

Comfort: 7/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 6,5/10

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content