Categorie intiem eethuisje

Keuken 8 Decor 7

Comfort 7 Service 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Namen is sinds de komst van het Waalse Parlement een prettige, geordende stad, waar het voor dagjestoeristen aangenaam toeven is. Het centrum is voetgangersvriendelijk en het is er veilig en net. De aanwezigheid van universiteit en scholen heeft een verfrissende invloed op het dagelijkse leven. De inwoners van de Waalse hoofdstad zijn vriendelijk maar ook een beetje traag. Ze zijn gesteld op tradities en dat merk je ook in de vele restaurants. Dat conservatisme kan in tijden van ‘moleculair’ geweld een welkom rustpunt zijn. Na een overdaad aan schuimpjes en geleien is het aangenaam om weer eens een klassiek bereide maaltijd te eten, vooral als die over heel de lijn in orde is. Dat gevoel overkwam ons tijdens een bezoek aan Parfums de Cuisine.

Het intieme eethuisje met bescheiden inrichting ligt in het historische hart van de stad. Het restaurant opende een jaar geleden en bouwde in korte tijd een stevige reputatie op. Aan de basis van dit vertrouwen ligt het verleden van chef-kok Eric Lekeu. De man maakte carrière in grote huizen, maar gooit het deze keer over een andere boeg. Hij nam een klein eethuis over, verfriste de inrichting en ging aan de slag met een minimum aan personeel. Hij staat alleen in de open keuken en kookt zonder franjes. Dat viel zo in de smaak dat de bekende chef op korte tijd zijn vroegere fanclub wist te recupereren.

Wij werden onthaald door een keurige zaalmeester. De spijskaart vermeldt een tiental gerechten en wordt gesteund door een Frans georiënteerde wijnkaart met zorgvuldig gekozen flesjes tegen redelijke prijzen. De lunch kost 22 euro en voor de liefhebbers is er tête de veau en tortue (19 euro). Bij de kalfskop in madera komt bouillon, hardgekookt ei en augurk. Visitekaartje is het Menu Parfums et Saveurs (drie gangen 30 euro, vier gangen 40 euro, vijf gangen 50 euro). Wij kozen voor het vijfgangenmenu, dat opende met een gekoelde velouté van tomaten en overheersende rode paprika, gegarneerd met tartaar van tonijn en langoustine op toast. Een stukje superverse, Bretoense zeebarbeel volgde en kreeg het gezelschap van gekonfijte tomaten en een crème van parmezaan en zwarte olijven. Medaillon van gebakken ganzenlever van eerste kwaliteit verscheen vervolgens op gebakken kruidkoek met garnituur van sappige, warme kersen. Gestoofde hartzwezerik combineerde Eric Lekeu op klassieke wijze met rivierkreeftjes. Het gerecht werd afgewerkt met een mooie jus van dragon.

Warm gebak van frangipane en perzik met een bol frambozen-ijs sloten deze vakkundig bereide, smakelijke en evenwichtige maaltijd af.

PARFUMS DE CUISINE

Rue du Bailly 10

5000 Namen

081 22 70 10.

www.parfumsdecuisine.be

Zondag en maandag

gesloten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content