Geroen Rubens verwierf de titel ‘Hobbykok van het Jaar 2007’. Als ode aan de liefde prepareert hij voor zijn toekomstige vrouw Sophie en voor drie vriendenkoppels een eenvoudig valentijnsmenu.

Geroen en Sophie Rubens gaan in de lente van volgend jaar trouwen en bouwen. Voorlopig huren zij nog en omdat er weinig plaats is, kookt Geroen een valentijnsmenu op locatie. Hij bereidt dit menu in de eerste plaats voor zijn toekomstige echtgenote en ook voor drie koppels goede vrienden. Plaats van gebeuren is het nieuw gebouwde huis van Bart en Karin. Bart doet veel zelf en lang niet alles is klaar. Maar de keuken is dik in orde. Bart en Karin hebben gekozen voor een moderne, open keuken. In het midden staat een royaal kookeiland met vier barkrukken. Je zit daar op de eerste rij om de culinaire kunsten te bewonderen van de kok met dienst. De keuken is uitgerust met een kookmuur, waarin apparatuur steekt waarvan iedere jonge hobbykok droomt : een ingebouwde steamer en koffiemachine, een warmeluchtoven, een microgolfoven en een handige schotelverwarmer. De kookruimte is omgeven door glas. Aan de zijkant kijk je uit over de dierenstapel van de buurman. Onder de fruitbomen scharrelen kippen, hanen en ganzen. In de zomer begint hun concert bij het krieken van de dag.

Liefst pasta

Geroen en Sophie staan beiden als leraar wiskunde in het onderwijs. Geroen is ook buiten zijn beroep heel actief en omdat hij alles wil doen en overal bij wil zijn, komt hij regelmatig in de knoei met zijn tijd. Geroen speelt toneel bij een amateurgezelschap en speelde tot vorig jaar competitiebasketbal. Nu zit hij in het bestuur en houdt hij zich bezig met provinciale en nationale politiek. Door al deze activiteiten is er te weinig tijd om te koken. Gelukkig zijn er de vakanties, waarin hij in alle rust iets kan uitproberen.

Op werkdagen is het de eerste die thuiskomt, die met koken begint. Wanneer er vrienden op bezoek komen, steken Geroen en Sophie de hoofden bijeen. Eerst wordt het menu gezamenlijk opgesteld en vervolgens worden de taken verdeeld. Geroen heeft de liefde voor het koken van zijn moeder meegekregen. Zijn belangstelling gaat vooral naar de mediterrane keuken. Hij kiest voor eenvoudige bereidingen, waarin de producten smaken naar wat ze zijn. Pastabereidingen genieten zijn voorkeur. Het is Sophie die Geroen heeft aangemaand om mee te doen met de Hobbykokwedstrijd van Weekend Knack, omdat zij graag de sapcentrifuge wilde winnen. Het recept waarmee Geroen de titel binnenhaalde, werd samen op punt gezet. Twee wiskundigen, die gewend zijn om al redenerend problemen op te lossen, staan sterk. De vertrekvraag was : hoe kan je een chocoladebereiding maken waarmee je een sapcentrifuge wint ? Uiteindelijk kwam mezzaluna van chocoladepasta uit de bus. Sophie is blij met de gewonnen sapcentrifuge en Geroen met de titel en de andere prijzen, zoals materiaal van Demeyere ter waarde van 1000 euro, een Magimixkeukenrobot, een snijplank van Bulthaup, chocolade van Côte d’Or en een etentje voor twee.

Nuchtere kijk

Vanavond staat de liefde centraal en om te bewijzen dat hij een waardig ‘Hobbykok van het Jaar’ is, bereidt Geroen liefdevol het valentijnsmenu. In de opbouw van de maaltijd begint hij met de samenstelling van het brooddeeg, dat 35 à 40 minuten moet rijzen, om na een tweede kneedbeurt opnieuw dezelfde tijd te rijzen. Dan komt het pastadeeg aan de beurt, dat een halfuurtje moet rusten om het deeg gewilliger te maken. Geroens nuchtere kijk op de gastronomie komt tot uiting bij de keuze van de recepten en ook de toestellen die hij gebruikt laten dat zien : de kneedmachine uit de Aldi was een gelegenheidskoopje en volbrengt haar taak perfect. Dat kan ook worden gezegd van het pastatoestelletje van 20 euro en de sorbetière van 16 euro van bij het Kruidvat.

Sophie dekt de vierkante tafel met een wit tafelkleed, een rode tafelloper en rode servetten. In het midden komt een pronkstuk van de lokale bloemist en daarrond strooit zij, omdat het Valentijn is, decoratieve, rode, plastieken steentjes.

Om halfzeven komen de twee ontbrekende vriendenkoppels : Geert en Greetje en Jeffrey en An. Er wordt gekust en gelachen en Bart laat de kurk knallen terwijl Geroen de laatste hand aan de aperitiefhapjes legt. Iedereen is vol verwachting !

Door Pieter van Doveren I Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content