EEN NIEUWE START

De ambassadrices van de Ladies Run : Linda Asselbergs, Gella Vandecaveye, Marleen Finoulst, Cathérine Moerkerke, Martine Tanghe en Francesca Vanthielen. © STUDIO BOLSTER

VERSCHEIDENE LADIES RUN-AMBASSADRICES MOESTEN HET AFGELOPEN JAAR DE LOOPSCHOENEN TIJDELIJK AAN DE HAAK HANGEN. MAAR OP 13 JUNI VERSCHIJNEN ZE IN KORTRIJK FIT AAN DE START.

Iedereen loopt. Die indruk krijg je toch als je ze door parken en langs Vlaamse wegen ziet bewegen : duizenden fervente lopers en loopsters van allerlei leeftijden, elk met hun eigen tempo en stijl. Iedereen kent intussen de gezondheidsvoordelen : mits je het verstandig aanpakt, heeft joggen een positief effect op hart en bloedvaten, helpt het je cholesterolgehalte te verlagen, verbetert het je ademhaling en longfunctie, versterkt het spieren en botweefsel. Bovendien zorgt meer beweging voor een beter afweersysteem, krijg je er meer energie door en een fris hoofd. En als je drie keer per week minstens een half uurtje loopt, komen de kilo’s er gegarandeerd minder gemakkelijk aan.

De promotie van lopen als onderdeel van een gezonde levensstijl, Knack Weekend draagt er maar al te graag een steentje toe bij. Voor de zesde keer al geven de Ladies Run-ambassadrices in Kortrijk het goede voorbeeld, ook al waren sommigen het afgelopen jaar tijdelijk buiten strijd. Gella Vandecaveye wegens een maandenlange reis door Azië die haar naar de meest onherbergzame streken voerde, Martine Tanghe door een bekkenbreuk, Francesca Vanthielen en Linda Asselbergs door een hardnekkige hoest. Maar samen met de onverwoestbare Cathérine Moerkerke en Marleen Finoulst zullen ze op pinkstermaandag present zijn in Kortrijk, de moeder aller Ladies Run-series, waar enthousiasme en sportieve ambiance troef zijn.

Net als vorig jaar zijn ook twee teams van vijf Knack Weekend-lezeressen van de partij die de uitdaging aangaan om samen volgens het Start to Run-programma te trainen en op 13 juni respectievelijk 5 en 11 kilometer te lopen. Ook dit keer gegadigden zat. Als aanmoediging kan het dan ook tellen : een professionele trainingsbegeleiding door een coach van Start to Run, een loopoutfit en schoenen van Asics, een fotoshoot in een studio met visagiste, de opvolging van de vorderingen op de site van Knack Weekend en een vipontvangst op de Knack Weekend Ladies Run in Kortrijk. De keuze was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk werden een team van personeel en leerlingen van KTA Kortrijk (5 km) en een groepje vriendinnen uit de streek van Grimbergen (11 km) uitverkoren.

Bettina Ghyselinck (43) van KTA Kortrijk : “We hadden ons voorgenomen om hoe ook aan de Ladies Run deel te nemen, dat we nu als vipteam meedoen is natuurlijk een extra stimulans. Op school doen we ons best om de filosofie van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ te promoten. Omdat we het grootste deel van de dag binnen zitten, leek lopen ons ideaal. Wat zeker helpt, is het park vlak achter de school. Daar geven we elkaar elke dinsdag om 16.15 uur rendez-vous. Tot nu toe gebruikten we de Start to Run-podcast van Evy Gruyaert, maar we zijn benieuwd naar de begeleiding door de professionele coach.”

“In ons team, Hilde Waeyaert (43), Majolica De Caluwe (25), Halima Balaj (17) en Leonora Igrisma (17), is er nogal wat leeftijdsverschil. Het jonge volkje loopt natuurlijk sneller, maar op het parcours in het park komen we elkaar gelukkig telkens opnieuw tegen. We proberen nog zoveel mogelijk collega’s en leerlingen mee te krijgen, misschien werkt onze foto in Knack Weekend als een extra stimulans. Veel vrouwen en meisjes reageren : ‘Vijf kilometer, dat haal ik nooit. Maar als zoveel vrouwen vóór ons het gehaald hebben, waarom wij dan niet ? Bovendien lopen we in Kortrijk als school voor eigen publiek, dat is een kans die je natuurlijk niet laat liggen.”

De vijf vriendinnen uit de buurt van Grimbergen – Valérie Van Overbeke (40), Annie Vanderhaegen (44), Inge De Caluwé (42), Ilse Paulis (39) en Carine Hellemans (43) – liepen al langer, maar met tussenpozen. Ilse Paulis : “Wat we nodig hadden, was een extra push om voorbij de grens van 5, 6 kilometer te geraken. Nu we als Knack Weekend-team gekozen zijn, is iedereen superenthousiast. Met een goede begeleiding en in een leuke ambiance zullen we die 11 kilometer zeker halen. Een stoere bink als coach kan natuurlijk ook geen kwaad.”

“Woensdagochtend is onze vaste loopafspraak. Dat is het moment dat wij (twee stewardessen, een pilote, een docente en apothekeres) ons het gemakkelijkst kunnen vrijmaken. We lopen in een heel tof domein in Grimbergen, in een gezapig tempo zodat we intussen kunnen bijbabbelen, zoveel gezonder dan op café. Op andere dagen laten we het elkaar weten : ‘Hoi, ik ga lopen. Wie gaat er mee ?’ Het is tof dat we elkaar in deze activiteit gevonden hebben, het feit dat je in een team zit, maakt dat je minder gemakkelijk afhaakt.”

Valérie : “Twee jaar geleden deed ik niets meer. Ik eet en kook heel graag en dat begon toch sporen na te laten, ik voelde mij niet meer gezond. Ook in mijn hoofd maakt het een groot verschil. Soms zie ik ertegenop, je vindt zo gemakkelijk een reden om niet te gaan lopen. Daarom is een vaste afspraak nuttig. We zijn al in de gietende regen gaan lopen, zelfs in de sneeuw. En achteraf voel je je altijd beter.”

De vorderingen van beide teams kunt u volgen op onze site. Hopelijk krijgt ook ú zin om de loopschoenen aan te trekken. Rendez-vous op 1 mei in Knokke, de ideale opwarmer voor Kortrijk op 13 juni. En voor wie nog adem over heeft, is er 2 oktober (Brussel) en 9 oktober (Hasselt). Alle sportieve vrouwen aan de start van de Knack Weekend Ladies Run Series !

Om in te schrijven : www.knackweekend.be/ladiesrunseries. Ook voor vragen, loopschema’s en de vorderingen van de teams kunt u daar terecht.

Make-up Alex Valverde voor Max Factor en Kerastase, Sofie Van Bouwel voor Chanel en Redken en Béatrice Cormann (allen @Touch by Dominique)

DOOR LINDA ASSELBERGS – FOTO’S STUDIO BOLSTER

“WE LOPEN VOOR EIGEN PUBLIEK, DIE KANS LAAT JE ALS SCHOOL NIET LIGGEN.”

“EEN VASTE AFSPRAAK HEEFT NUT : WE LOPEN IN DE REGEN, ZELFS IN DE SNEEUW.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content