Geen filmset of enscenering voor toeristen, dit is echt : in de bossen van Treigny, Midden-Frankrijk, wordt een authentieke middeleeuwse burcht nagebouwd. Met technieken van toen.

:: Info : +33 86 45 66 66, of www.guedelon.fr.

Voor Michel Guyot, eigenaar van de site, en architect Jacques Moulin is dit project een jongensdroom die uitkomt. De eerste bezit al een middeleeuws kasteel in de buurt, en de tweede werkt voor de dienst monumentenzorg. Kastelenfreaks dus, die bovendien in Midden-Frankrijk aardig aan hun trekken komen, want het stikt hier van de middeleeuwse burchten. Uit nieuwsgierigheid – om te weten hoe onze voorouders dit titanenwerk klaarden met de primitieve middelen die ze ter beschikking hadden – kwamen ze op het idee om er zelf eentje te bouwen : de burcht van Guédelon. Geen moderne technieken hier, werklui meten alles met geknoopte touwen en lopen zelfs in middeleeuwse plunjes. De veiligheidsvoorschriften verplichten hen wel speciale schoenen en helmen te dragen, maar voor de rest ziet deze werf er helemaal authentiek uit.

Toen de plannen uitgetekend waren, gingen Moulin en Guyot in de bossen op zoek naar een geschikt terrein. Bomen werden gerooid en in 1997 werd de eerste steen gelegd. Ondertussen zochten ze ook sponsors, die een cruciale rol spelen bij dit experiment. Volgens de schattingen van bouwheer en bouwmeester zal het project zo’n twintig jaar in beslag nemen. Dagelijks zijn professionele ambachtslui er in de weer. Iets wat later ongetwijfeld vruchten zal afwerpen : mensen die opgeleid zijn in Guédelon kunnen de monumentenrestauratie nog grote diensten bewijzen.

Al is er hier nog werk bij de vleet, want alles wordt ter plaatse gevonden of vervaardigd. Je kunt je moeilijk voorstellen wat voor opdracht dat is. Op de authentiek middeleeuwse werf zijn houthakkers, schrijnwerkers, smeden, mandenvlechters, tegelbakkers, steenkappers en metselaars aan de slag. Voor de houten stellingen worden er in de bossen bomen gehakt, de kalkmortel wordt ter plekke gemaakt en de stenen komen uit een nabijgelegen groeve. Met paard en kar worden ze naar de werf gebracht, om daar met behulp van takels en kranen omhoog te worden gehesen. Geiten met manden op de rug dragen de kleine stenen naar boven.

Het project wordt van nabij gevolgd door archeologen en historici, die erover waken dat alles op een zo authentiek mogelijke wijze gebeurt. Eenzelfde oog voor detail vinden we terug in het ontwerp, waarvoor Moulin een vijftigtal kastelen en ruïnes uit de streek nauwkeurig heeft onderzocht. Het resultaat, waarvan er al behoorlijk wat te zien is, wordt een heus kasteel van rond 1230, toen de burchtenbouw op haar hoogtepunt was.

De twee initiatiefnemers dromen er stiekem van om na dit experiment hier en daar ook delen van vervallen ruïnes historisch te mogen reconstrueren. Iets om naar uit te kijken. In de vorige eeuwen werden immers al wel middeleeuwse gebouwen gerestaureerd, maar doorgaans vooral met de nieuwste technieken en vormelijk zelden nauwkeurig. In Guédelon zweren ze echter bij hun archeologische procédés en de technieken van toen. Wie gek is op de Middeleeuwen en naar het zuiden rijdt, raden we deze stop in het midden van het land stellig aan.

Het kasteel van Guédelon ligt in Treigny-Yonne, langs de D955, niet ver van de Loire. In de zomer is het dagelijks te bezoeken, in het voor- en najaar op woensdag gesloten. Er zijn speciale bezoeken voorzien voor kinderen.

Tekst Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content