GIZZI ERSKINE WERD UITGEROEPEN TOT BRITAIN’S MOST SEXY CHEF. HAAR BOEK GIZZI’S KEUKENMAGIE RICHT ZICH VOORAL TOT JONGE MENSEN, DIE ZIJ KOOKPLEZIER WIL BIJBRENGEN EN INTERESSE VOOR GEZOND EN VERS ETEN.

De voormalige punker, body piercer en tattoo queen Gizzi Erskine (32) wordt door de Britse pers afgeschilderd als ‘de nieuwe Nigella Lawson’ en tooit zich tegenwoordig in Audrey Hepburnstijl. Ze doorliep een vrij ongewoon parcours in het culinaire wereldje, maar koken kan ze. Gizzi Erskine : “Mijn moeder was een verbazende kokkin en een bohemien, ook in de keuken. Ik kreeg de raarste dingen voorgeschoteld, zoals vruchtensoep met garnalen. Moeder was bedrijvig in de voedingsindustrie en werkte over heel de wereld. Geen wonder dat mijn smaak zich vroeg ontwikkelde. Maar voor mijn vrienden was het een ramp. Wanneer zij bij ons bleven eten, smeekte ik moeder om iets normaals op tafel te brengen.”

Toen ze twee jaar was verhuisde Gizzi met haar ouders van het Schotse Dumfries naar Londen. Daar behaalde zij haar kookdiploma aan de gerenommeerde Leiths School of Food and Wine. Ze ontpopte zich tot culinair auteur en stylist voor bekende publicaties als BBC Good Food Magazine, Marie Claire, Sunday Times Style, Marie Claire en Elle USA. En ze verwierf nationale bekendheid als tv-presentatrice van programma’s als Cook Yourself Thin (Channel 4), One’s Taste (Sky), This Morning (BBC) en Summer Food (GMTV). Zij was ook jurylid in Iron Chef.

CUPCAKES MET PINDAKAAS

Maar in haar jeugd was Gizzi een onvervalste punker. “En ook nu nog hou ik van punk, die in Londen via het undergroundcircuit nog volop leeft. Ik hou van de garagepunk van de groep Sonic en Demented Are Go, een psychobilly-band die punkrock mengt met rockabilly.” Gizzi is ook weg van de jaren zestig en koopt alleen vintage kleren. “Het zijn kleren die mij aanstaan, want ik ken absoluut niets van mode. De mensen zeggen dat de retrochiclook bij mij past. Ook op eetgebied voel ik mij aangetrokken tot subculturen. In mijn boek gaat de voorkeur naar traditionele gerechten met een eigen twist. Die eigen draai is niet noodzakelijk modern maar kan ook eeuwenoud zijn. Een voorbeeld is het recept van mijn shortbread cookies (zandkoekjes) met een karamel met middeleeuwse rozemarijnsmaak. Misschien zal ook mijn recept van cupcakes met pindakaas verwonderen. Ik gebruik Reese’s Peanut Butter Cups, die je kunt vervangen door een Snickersreep. Eens je de cupcakes heb geproefd, zul je er miljoenen van eten ! Ik heb in mijn jeugd met mijn moeder de hele wereld rondgereisd. Zo ontstonden wereldse recepten als Vietnamese garnalen met citroengras.”

Volgens de nieuwe Britse keukengodin kan bijna iedereen koken maar je moet wel geduldig zijn, je concentreren en kennis en ervaring absorberen. “Een hart, een ziel en zorg : als je die drie hebt en bijeenbrengt, kun je koken. Met mijn boek probeer ik jonge mensen zelfvertrouwen te geven in de keuken en kom ik op voor gezond eten. Maar soms mag je zondigen en dan is het tijd voor een chocolate fudge-taart met Earl Grey. Het is je geweten dat ervoor moet zorgen dat je lichaam krijgt wat het verlangt. Ik ben tegen industrieel bereid eten omdat het bewerkt is en er veel zaken aan toegevoegd worden. Sommige mensen zijn vergeten hoe ‘vers’ smaakt. Het overweldigende winkelaanbod van bereid en halfbereid eten maakt dat men te snel kiest voor de gemakkelijkste weg.” Gizzi’s Keukenmagie, Uitgeverij Terra, 24,95 euro. Meer info : www.gizzierskine.com

DOOR PIETER VAN DOVEREN

IN MIJN BOEK GAAT DE VOORKEUR NAAR TRADITIONELE GERECHTEN MET EEN EIGEN DRAAI. DIE TWIST IS NIET PER SE MODERN, HIJ KAN OOK EEUWENOUD ZIJN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content