Op minder dan een half uur rijden van de Brusselse Grote Markt torent de villa van de familie Mottet boven de Hoeilaartse hellingen uit, omringd door een hectare grasland. Het gebouw werd in 1924 opgetrokken door een lokale serristenfamilie, en in 1985 door de huidige bewoners verworven. “We hadden honderden huizen gezien en afgekeurd, de aankoop was een coup de coeur”, zegt Cécile, die zeventien jaar in de bank werkte, maar de deur achter zich dichttrok toen rendabiliteit de overhand nam op de menselijkheid en het contact met de klanten. We kijken in boeken naar het Hoeilaart van niet veel meer dan dertig jaar geleden, toen de villa omringd was door 26 eigen serres, en honderden andere in de buurt schouder aan schouder stonden. Een indrukwekkend gezicht waarvan nauwelijks wat rest.

De Mottets, die enkele jaren in Afrika doorbrachten, restaureerden één serre, waar ze op een betere dag nog wel eens een wijnproeverij organiseren, en gaven de villa een nieuw leven. Een prachtig leven, met groen en kasten vol herinneringen.

De kamers liggen op de tweede verdieping en zijn ruim. In Marrakech overheerst een Noord-Afrikaanse sfeer, terwijl Ebène een air van zwart Afrika met zich meevoert. We verkiezen die laatste : een erg ruime kamer met twee dakvensters die iets lager hadden mogen zijn, kwestie van wat meer uitkijk te hebben. Bruine en rode tinten overheersen, en er staan vele reisherinneringen van het echtpaar aan Afrika, van oude valiezen en tropenhelmen tot gebruiksvoorwerpen en tapijten, en zelfs een samengeknoopt muskietennet boven het overigens uitstekende bed. In een oude kast staat een tv, achter een gordijn zijn er een minibar die we pas ’s morgens ontdekken en een koffie- en theestel.

Maar er staan ook een werktafel, een driezits- en een ruime bamboefauteuil. De badkamer is ongewoon groot, met een ouderwets ligbad en dito wastafels en naast het toilet een muur met boeken, van Largo Winch tot de complete Nelson-reeks.

Het ontbijt wordt opgediend in een kamer aan de oostzijde van de villa, die uitkijkt over de serre en de hellingen, en de imposante kerk van Hoeilaart. Er komen vers fruitsap, kaas en charcuterie, huisgemaakte muesli en yoghurt op tafel. En zoals het in Belgenland past, spreken we vandaag Nederlands.

Ligging : aan de dorpsrand

Sfeer : begin twintigste eeuw met Afrikaanse accenten

Reistijd : grenst aan Brussel

Prijsklasse : correct

TIP

Wandelingen in

het Zoniënwoud,

een bezoek aan het Afrikamuseum in

Tervuren en de

wandelingen in

de omgeving,

het stadhuis van

Hoeilaart.

PRAKTISCH

Le Deuxième Etage,

Ed. Vandervaerenstraat 42,

1560 Hoeilaart, 02 673 52 91 en 0473 54 90 14, www.le2etage.com, info@le2etage.com

Het adres telt twee kamers die tegen 80 euro worden verhuurd.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content