EEN NACHT OM NOOIT TE VERGETEN

Manoir de Lébioles: in stijl genieten van de Ardense rust. © PPI

ROMANTISCH MET ZIJN TWEETJES EEN NACHTJE BUITENSHUIS? VALENTIJN IS HÉT MOMENT. MAAR KIES DAN WEL DE JUISTE PLEK. PIERRE DARGE, DIE AL EEN DUIZENDTAL B&B’S EN HOTELLETJES VOOR ONS UITTESTTE, SELECTEERDE TWAALF TOPPERS.

Romantici houden doorgaans niet zo van strak modern. Ze willen gezelligheid en zoeken verborgen adresjes waar ze kunnen uitslapen, waar ze gepamperd worden en ongedwongen van een lui ontbijt kunnen genieten. Zoals in Casa Ciolina in het Limburgse Peer, waar Maria, de dynamische gastvrouw, zes romantische gastenkamers heeft. Zij heeft ze aangekleed met oude meubels, hemelbedden en gepatineerde tafels, en op zaterdag houdt zij een table d’amis. Om het comfort compleet te maken is er een wellness met binnenzwembad. (Vanaf 155 euro voor twee personen met ontbijt).

Iets noordelijker, in Retie, kunnen verliefden een heerlijke nacht boeken in Villa Tilia, een bijzondere plek in een negentiende-eeuws herenhuis met oude vloeren en hoge plafonds. (Vanaf 135 euro voor twee met ontbijt).

In het westen van ons land is Huyze Elimonica in Oostende een van onze favorieten. De inrichting is strakker dan op de voorgaande adressen, maar Filip en Marc geven in dit pand uit de belle époque het beste van zichzelf. De gasten zijn omringd door antiek en prachtige, oude portretten. ’s Morgens wordt in de kelderverdieping een heel bijzonder ontbijt opgediend, compleet met zilveren bestek. Dan ben je helemaal in de stemming voor een frisse wandeling langs het strand en om te dromen van verre bestemmingen. (Vanaf 140 euro voor twee met ontbijt).

Geen stad is romantischer dan Brugge en daar werd het unieke Pand Hotel overladen met internationale prijzen. Het maakt deel uit van de Small Luxury Hotels en van de keten Romantik Hotels. Het achttiende-eeuwse koetshuis straalt een Angelsaksische charme uit. Een aantal kamers is aangekleed met stoffen van Ralph Lauren. Het ontbijt wordt klaargemaakt op een AGA-fornuis en al het lekkers wordt geserveerd in een stijlvol decor, met linnen tafellakens en zilveren theepotten. Goedkoop is het niet, maar voor een keertje mag dat wel. (Vanaf 265 euro voor twee met ontbijt).

Op een steenworp van Brugge runt Lies de B&B Loverlij, te midden van een rozenparadijs. Vraag naar de suite met eigen zithoek, waar de gastvrouw ’s avonds de haard aanmaakt. ’s Morgens word je verwend met confituren van vijgen uit de Provence, rozen en kweeperen en ander lekkers. (Vanaf 110 euro voor twee met ontbijt).

Voor wie in de hoofdstad wil blijven, kunnen we de drie suites in Le Coup de Coeur aanbevelen. Onvergetelijk zijn vooral de kamers op de eerste verdieping, die doen denken aan een decor uit een opera, met oversized kandelaars en een magische sfeer. (Vanaf 135 euro voor twee met ontbijt). Verder is er ook Odette en Ville met zijn smaakvol interieur, zijn bibliotheek met chesterfields, tafels en lampen van Marcel Wanders en zijn verfijnde restaurant. Een boetiekhotel met romantische kantjes, vlakbij de Louizalaan. (Vanaf 250 euro voor twee, ontbijt 25 euro).

In Antwerpen biedt Hotel Julien niet alleen royale ontbijten (verse zalm, een theecollectie om U tegen te zeggen, versgeperst fruitsap…), er is ook een heerlijke lounge en een spectaculaire bar. De kamers zijn wat strakker maar combineren op een schitterende manier de historische elementen van het huis met moderne accenten. Een absolute topper. (Vanaf 195 euro voor twee met ontbijt).

Mag het voor één keer een kasteel worden, dan staat de Manoir de Lébioles in Spa hoog op ons lijstje wegens zijn romantische ligging in de Ardense natuur, ver van alle drukte. Extra troef zijn de hoogstaande culinaire artefacten van de chef. (Vanaf 199 voor twee, ontbijt 16 euro p.p).

Wie de grens over wil, komt in het Engelse Kent helemaal aan zijn trekken in The French House, een vijftiende-eeuws optrekje met een gigantische tuin en uitkijk op Romney Marsh (draslandgebied) en op het Kanaal. Gaston en Mary-Ann koesteren hun herinneringen en hebben zich omringd met meubilair uit vervlogen tijden. Ze houden van dieren en hebben honden, katten en een hangbuikvarken. Een uitgelezen plek voor anglofielen en voor wie weg is van ouwerwetse romantiek. (Vanaf ca. 84 euro voor twee met ontbijt).

Italofielen vinden in de Toscaanse Villa Bordoni helemaal hun ding. Het huis ligt afgelegen, in de heuvels rond Greve, en is eigenlijk meer een intiem paleisje met barokke trekjes dan een hotel. Het wordt gerund door een Schots stel dat verliefd werd op de streek en zich hier definitief vestigde. Ook het restaurant is romantisch en de keuken is ronduit succulent. (Vanaf 195 euro voor twee met onbijt).

Maar hét meest romantische plekje dat we kennen ligt niet meteen naast de deur, je moet er wat voor over hebben. Het ligt op pakweg twaalf uur vliegen van Brussel. House of Jasmines in Salta, in Noordwest-Argentinië, heeft het allemaal. Een kleinschalige aanpak, een uniek decor, romantische huiselijkheid, een onberispelijke service, een heerlijke wellness en een keuken om duimen en vingers bij af te likken. Het voormalige huis van acteur Robert Duvall voelt geen moment aan als een hotel en dat is misschien nog zijn belangrijkste kwaliteit. Voor dit jaar allicht te laat om nog te boeken, maar onthoud de naam voor een volgende keer. (Vanaf ca. 194 euro voor twee met ontbijt).

www.villabordoni.com; www.villatilia.be; www.loverlij.be; www.manoirdelebioles.com; www.hotel-julien.com; www.chez-odette.com; www.lecoupdecoeur.be; www.elimonica.be; www.casaciolina.be; www.frenchhouse. freeserve.co.uk; www.pandhotel.com; www.houseofjasmines.com.

DOOR PIERRE DARGE – FOTO’S PPI

HOUSE OF JASMINES HEEFT HET ALLEMAAL: KLEINSCHALIG EN ROMANTISCH, EEN UNIEK DECOR, ONBERISPELIJKE SERVICE, EEN ZALIGE WELLNESS EN EEN HEERLIJKE KEUKEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content