ALP PASHA HOTEL I ANTALYA I TURKIJEIn het even zonovergoten als toeristische Antalya oogt het Alp Pasha Hotel als een verstilde en gastvrije karavanserai in de te drukke havenstad.

Steden die veel toeristen lokken, gaat het voor de wind. Helaas verdringt de commercie vaak de magie. Dat is niet anders met Antalya, de drukste badplaats aan de Turkse Rivièra. Nochtans ligt de metropool van het strandtoerisme met tientallen (luxe)hotels in een schitterende baai, omgeven door de paarse bergen van het Taurusmassief. Ook al noemen de Turken haar MarAkdeniz – de witte zee – de Middellandse Zee kleurt turkooisblauw in de haven. Daar vertakken de stegen zich in de bazaar van de Kaleiçiwijk, die met ontelbare kramen, souvenirwinkels, bars en restaurants ontelbare toeristen verwennen. Veel commercie, weinig magie. En toch, er zijn houten huizen met balkons, een fort, een archeologisch museum en een koranschool in Seltsjoekenstijl.

De aangenaamste verrassing, verscholen in het labyrint van de oudste stad, is een driehonderdjarig gebouw dat waardig luistert naar de naam Alp Pasha Hotel. Rond een patio met subtropische planten en een bescheiden zwembad zijn vier Konakhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw tot een authentiek hotel verbouwd. Samen met hun zeer gastvrije personeel zijn de aimabele gebroeders Alp, die ook vloeiend Nederlands spreken, de perfecte gastheren. In het weelderige interieur van deze Ottomaanse residentie, oosters warm met kostbaar hout en balkons, zuilen, trappen en doorgangen, ontvingen rijke kooplui hun gasten en handelspartners. Dat traditionele decor is nu een klein labyrint van kamers, die met alle voorzieningen even smaakvol als comfortabel zijn ingericht. Niet één kamer heeft een nummer, alle zijn ze gedoopt met namen van sultans en pasja’s, die je met hun afbeelding in de gangen aankijken. Op de lommerrijke patio biedt het zwembad verkoeling tijdens de warmste middaguren (op 150 meter ligt een betalend privéstrand). Het is ook de plek waar je een voortreffelijke keuken kunt genieten : het uitgebreide ontbijtbuffet met heerlijke broodsoorten, een slaatje voor een lichte lunch, het diner als buffet of à la carte, soms met muziek, maar altijd badend in kaarslicht. Wie het genot compleet wil, kan op aanvraag ook genieten van massage en Turks bad.

Als een moderne karavanserai is Alp Pasha een rustplaats om langs de kust en in het binnenland magische bestemmingen te ontdekken.

In de buurt

Griekse en Romeinse ruïnes : Perge en Side, Aspendos met het best bewaarde amfitheater van Anatolië, hoog in de bergen de Lycische dodenstad Termessos en Sagalossos ten zuiden van Isparta.

Langs de kust : boottochten langs baaien en eilandjes, met onder water de resten van een Byzantijnse stad. Kaleköy met burchtruïne en graftombes.

Demre of het vroegere Myra, de geboorteplaats van Sinterklaas (basiliek en lege graftombe).

Het onbekende binnenland : Taurusbergen, papavervelden, hoogplateaus en meren met flamingo’s, stille dorpen met markten en ambachten.

Dansende reistip

Aan zee is Antalya een uitvalsbasis voor dagtrips, maar ook voor een meerdaagse reis naar de bizarre maanlandschappen van Cappadocië. Halfweg, maar met een omweg die velen niet maken, ligt Konya, de hoofdstad van de Seltsjoeken : verslapen maar rijk aan architectuur, met koranscholen, moskeeën en de smaragdgroene koepels van het Mevlanamuseum en mausoleum. Dit is het hart van het soefisme, een mystieke leer in de marge van de islam. Niets is indrukwekkender dan een sema, het ritueel van de dansende derwisjen, die in vervoering Allah nabij zijn : geen toeristisch spektakel, maar een ceremonie van vredigheid en schoonheid.

Praktisch

Geldige identiteitskaart of reispas is voldoende. Bij aankomst tien euro voor een visum.

Naast strandhotels biedt touroperator Jetair in zijn brochure het Alp Pasha Hotel aan : één week halfpension kost 414 euro per persoon, vlucht inbegrepen. Touroperator en hotel verzorgen dagexcursies en een driedaagse rondreis naar Cappadocië. Wie individueel wil reizen, kan een huurauto reserveren. Info bij uw reisagent.

Info : Turkse Dienst voor Toerisme, Montoyerlaan 4, 1040 Brussel, 02 513 82 30, www.turizm.gov.tr

SAMENGEVAT

8Design

8Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

8Zwembad

8 Restaurant

8Wellness

Celebrity spotting

Trendy

8 Kindvriendelijk

Mark Gielen

Partner Content