Als het op hand- en nagelverzorging aankomt, is Mavala meester en die weet dat te blijven.

Op de markt van hand- en nagelverzorging bekleedt Mavala sinds 1959 een unieke plaats. Het merk veroverde zijn leiderspositie met een nagelverharder en kreeg nog meer faam met mininagellakjes. Inmiddels diversifieerde Mavala, het heeft nu ook producten voor oogverzorging en een gamma voor de voeten.

Dat assortiment wordt vanuit de fabriek in Genève geëxporteerd naar 82 landen – de nagelverharder vind je zelfs in 108 landen. Het merk is overal te koop: in de apotheek, parfumerie, schoonheidsinstituten, bij kappers en in nagelstudio’s, want Mavala hoeft geen exclusieve verkooppunten, de producten zijn op zich al bijzonder.

“De mininagellakken zijn een must voor Mavala,” aldus directeur Jean Maute, “ze werden samen met de minirokmode gelanceerd. Vanaf het begin hadden ze een enorm succes, niet alleen door de kwaliteit, maar ook vanwege het bijzonder uitgebreide kleurenpalet. Doordat de inhoud van de nagellakflesjes beperkt was, bleven de prijzen laag. De consument kon dan ook naar hartenlust van kleur veranderen. In het begin van de jaren ’70 maakten wij al zwarte, groene en blauwe nagellak, maar dat was toen wellicht té avant-gardistisch, ze verkochten slecht. Het waren uitzonderingen, want in 1970 gingen er elke minuut wereldwijd zeven nagellakken over de toonbank.”

Mavala heeft ook nagelverzorging in huis. Men kan geen nagelprobleem bedenken of het biedt de oplossing: broze nagels, gesplitste nagels, nagels die geel geworden zijn of te traag groeien, dikke en stugge nagels, gestriemde nagels, afgebeten nagels… Via tal van brochures, verzorgingsprogramma’s en een eigen manicureschool (in 1969 opgericht in Londen) probeert de specialist alle nagel- en handverzorgingstechnieken door te geven aan de klant.

Mavala staat voor de beginletters van Madeleine Van Lande, de Belgische stichtster van het bedrijf die de formule van de fameuze nagelverharder uitdokterde, met de hulp van een chemicus. Madeleine bleef niet lang aan het hoofd van Mavala, maar haar nagelverharder is er nog altijd en die maakte de firma wereldbekend.

Jean Maute staat al sinds de jaren zestig aan het roer bij Mavala. Veel van zijn medewerkers hebben er ook ruim 35 jaar trouwe dienst opzitten. Al die tijd is het bedrijf trouw gebleven aan eenzelfde devies: doeltreffend en authentiek. Het gezicht van Mavala is daardoor nagenoeg ongewijzigd gebleven en dat maakt het merk misschien een tikje oubollig. Daar maken vrouwen blijkbaar geen probleem van, want Mavala wint het steevast van de nieuwkomers op de markt.

“De hand verraadt de ouderdom,” zegt Jean Maute, “net als de jaarringen van een boom vertellen handen alles over onze leeftijd en daar is geen plastische chirurgie tegen opgewassen.”

De huid van de handen is zeer dun en bevat aan de bovenkant nauwelijks talgkliertjes. De hydrolipide film, de natuurlijke beschermlaag van de huid, ontbreekt hierdoor. Pigmentvlekken komen met het klimmen van de jaren, maar hoe snel die verschijnen is vooral afhankelijk van de dosis zonlicht die de rug van de hand in de loop van de jaren heeft moeten incasseren. Bij het insmeren met zonnecrème worden handen wel vaker vergeten.

Mavala heeft dan ook een herstellende nachtcrème voor de handen, voor een doorgedreven behandeling wordt die met handschoenen gebruikt. De nagelpolijsters van Mavala zijn ook uniek, ze geven nagels een gezonde glans, op precies dezelfde manier zoals vrouwen dat vroeger deden toen er nog geen nagellak bestond.

Mavala wordt in België verdeeld door Ets. Haliss, Clos Lamartine 1, 1420 Eigenbrakel, tel. 02/385.19.00, fax: 02/385.18.28.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content