Ligging IN HET HART VAN IEPER

sfeer MODERN IN EEN OUD PAND

reistijd ANDERHALF UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijS / KWALITEIT CORRECT

Het gebeurt nog zo vaak niet dat een man het hele gewicht van een B&B torst, maar een enkele keer is dat wel het geval. Luc Van Camp runt sinds enkele maanden een heel mooie, moderne gastenplek in het historische hart van Ieper, waar aan het eind van 1918 welgeteld één huis overeind bleef staan. Uit de ruïnes herrees de stad, en Luc ontdekte er een woning uit 1926.

Meer dan vijftien jaar had Luc over de wereld rondgezworven om bedrijven over hun werking te adviseren. Hij was vaak van huis en was een beetje uitgekeken op dat moderne nomadenbestaan. Bovendien koesterde hij sinds lang een droom, nadat hij in de Provence een uniek gastenverblijf had ontdekt. In Uzès maake hij kennis met een gastheer die ’s middags om vijf uur de keuken in dook, muziek van Mozart opzette, en voor de gasten iets lekkers kookte. Die herinnering is hem blijven inspireren.

Toen Jo in zijn leven kwam, zwengelde zij die droom aan. “Zonder haar was het allemaal niet mogelijk geweest”, weet de kersverse gastheer, die het huis opfriste en het een moderne tint meegaf. Beneden kwam er een salonnetje met boeken over architectuur, aan de tuinzijde creëerde hij een ruime eetkamer waar het diner en het ontbijt worden opgediend.

De gasten kunnen in de twee grote kamers aan de achterzijde terecht, waar slaapgedeelte en badkamer naadloos in mekaar overlopen. Het ligbad kreeg een plaats achter de lage scheidingswand aan het hoofdeinde van het bed. Er is ook nog een gesofisticeerde douche van het soort waar een handleiding bij hoort, en er zijn twee wastafels. Die achterkamers, met ook nog een grote flat-screen, getuigen voor Lucs voorkeur voor kwaliteitsmaterialen en design. Ze kregen elk een groen of oranje kleuraccent mee. Aan de voorzijde zijn de kamers bijna even groot, maar kreeg de badkamer meer ruimte. Allemaal zijn ze sober gemeubeld en in het wit gezet, en voorzien van een stel voor het zetten van thee of koffie.

“Ik lees nauwelijks,” zegt de gastheer, “behalve in kookboeken.” Dat die lectuur niet vrijblijvend is, proeven de gasten ’s avonds bij het diner, als er een moderne en lichte driegangenmaaltijd (met een sabayon als toetje) op tafel komt. Bij het ontbijt horen handgekneed brood, broodjes, kaas en vlees, een flink glas versgeperst sinaasappelsap en een eitje naar keuze. De gastheer is een gereserveerd man met oog voor kwaliteit die nog weet wat echte gastvrijheid is. Men zegge het voort.

TIP

Een wandeling over de stadsvesten, die eindigt aan de Menenpoort, waar elke avond om 8 uur de Last Post wordt geblazen.

Sabbajon telt vier kamers die tegen 99 en 109 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Voor het diner wordt 25 à 40 euro gevraagd, afhankelijk van het gebodene.

Sabbajon, Boezingepoortstraat 6, 8900 Ieper, 057 20 30 06, www.sabbajon.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content