De nieuwe cosmetica doen veel meer dan je huid verzorgen of wat kleur geven. Slimme producten die je laten stralen zijn het neusje van de zalm.

Sofie Albrecht / Foto Diane Hendrikx

De jongste generatie kleurstoffen manipuleert het licht om verschillende resultaten te bekomen: meer glans, correctie van de teint of een soft focus-effect waardoor onvolmaaktheden optisch vervagen. Men experimenteert volop met vormen en omhulsels die toelaten om zich aan alle soorten licht aan te passen. Fotochromische pigmenten absorberen het teveel aan licht en geven het weer vrij wanneer de intensiteit vermindert. Deze technologie wordt vooral gebruikt in de nieuwste foundations en poeders die een perfect egale teint beloven onder elk type licht, zoals Hydro-Liquid Compact Foundation en Luminizing Powder van Shiseido, Photogénic-fond de teint en Poudre de Lumière van Lancôme, en de Gentle Light Make-up van Clinique.

Bij corrigerende pigmenten gaat het vooral om de dekkracht. Een traditionele foundation legt een ondoorschijnend kleurlaagje op de huid, wat een onnatuurlijk geplamuurd effect geeft. Dankzij de recentste technologieën heeft men nu minder pigment nodig voor eenzelfde (optische) dekking en een transparanter, natuurlijker en stralender resultaat. De nieuwe kleurstoffen werken als een prisma dat de waarneming van het licht verschuift naar een andere nuance van het spectrum.

Een mooi voorbeeld zijn de Prisma-poeders van Givenchy, die bestaan uit vier nuances: twee hoofdtinten die de natuurlijke teint mattifiëren en kleur geven, gecombineerd met evenveel subtonen die onvolmaaktheden vervagen en de huid laten stralen. Nicholas Degennes stelde vijf harmonieën samen met telkens twee hoofd- en correctietinten. Hij baseerde zich daarbij op de principes van de kleurenleer: groen verzacht rood, blauw corrigeert een teveel aan geel, violet intensifieert het licht en roze doet stralen.

Corrigerende pigmenten vind je uiteraard terug in camouflageproducten, maar ook in verhelderende kleurbases die glans geven en een teveel of tekort aan een bepaalde tint in de huid compenseren. Spotlight van Estée Lauder, Blanc Universel van Chanel en de Bases de Lumière van Dior of Orlane kunnen alleen of onder een foundation als corrigerende basis gebruikt worden.

Volgens Nicholas Degennes wordt make-up steeds beter en meer verzorgend: “Een fond de teint bijvoorbeeld heeft niets meer van een pancake. Hij verzorgt, beschermt tegen pollutie en uv-stralen, camoufleert onvolmaaktheden en suggereert een egale teint.” Ook andersom bestaat die trend: veel verzorgingsproducten bevatten tegenwoordig corrigerende en lichtweerkaatsende pigmenten voor een instant éclat. Het onlangs gelanceerde Lightsource van Estée Lauder is daar een goed voorbeeld van.

Er verschijnen ook steeds meer crèmes ten tonele die een heldere, gezonde teint beloven door de microcirculatie te stimuleren. Een goede bloeddoorstroming geeft namelijk een frisse kleur, regelt de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Zowel producten met vitamine C ( Force C Premium van Helena Rubinstein, Reti-C van Vichy) als ontgiftende complexen ( Illumin’eclat van Cosmence, Oligo-25 en Eclat Originel van Chanel) zorgen daarvoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content