Mevrouw Grubben is een wijze dame. Nadat ze jaren in het horecaonderwijs actief was, stapte ze over naar het geven van voedingsadviezen. Al geeft ze nu toe, dat het daarbij om meer dan voeding ging. “Leren genieten van lekker eten bijvoorbeeld, in plaats van er schuldgevoelens aan over te houden.” Als laatste etappe wilde ze de theorie aan de praktijk toetsen, en begon ze een klein jaar geleden met het runnen van het Château de Palogne, dat aan het eind van een pad in het bos ligt, op een steenworp van Bomal. Het is een verrukkelijke plek, omgeven door groen en met het geluid van de kabbelende Lambrée op de achtergrond. Een oase van groen, om een cliché te gebruiken, waar het zelfs bij regenweer nog aangenaam toeven is. En dat heeft de koperbaron de Stirlet op het einde van de 19de eeuw geweten, toen hij er het buitenverblijf optrok dat sinds vijftien jaar als hotel fungeert.

Het kasteeltje werd gebouwd in natuursteen, is begroeid met klimop en het is precies wat men zich van een heel chic Ardens buitenverblijf voorstelt. Verspreid over twee verdiepingen zijn er elf kamers, die de gastvrouw als ‘gemoedelijk van stijl’ omschrijft. Het prettigst zijn de kamers aan de achterkant die op de tuin uitzien, en eentje, de Estate waar een vleugje Chinese invloed hangt, kijkt zelfs langs drie zijden over het groen uit. In ons eigen kamertje konden we de hele nacht naar het klateren van de Lambrée luisteren.

Vooraan zitten een blauwe en een roze zitkamer, zodat men het interieur kan kiezen dat aansluit bij de stemming van de dag.

In de buurt is volop gelegenheid om te wandelen, maar wie gewoon lui wil zijn, kan in de drie aaneensluitende salons op het gelijkvloers lezen, omringd door ouderwetse charme. Genesteld tussen ingelijste jachttaferelen, grote fauteuils, ouderwetse luchters en de drie open haarden die in de herfst voor extra sfeer zorgen.

Het ontbijt wordt op het overdekte terras aan de achterkant geserveerd en ziet eruit als een feest: een gebakken eitje, borden met kaas en Ardense ham, vers geperst sinaasappelsap, yoghurt, diverse broodsoorten en croissants. Een ochtendkrant en de glimlach van de gastvrouw. “Zelfs jonge mensen nemen tot hun eigen verbazing eindelijk de tijd om van dat uitgebreide ontbijt te genieten”, merkt de eigenares op, die haar levenslessen in de praktijk gebracht ziet.

Als ik afreken, kijken de vorst en de vorstin aan de muur nauwlettend toe. Terwijl op de trap negen golfspelers de diverse slagen demonstreren, en met reden: in een straal van vijftig kilometer liggen wel acht golfbanen.

Een kamer op het kasteel kost tussen 2500 en 5500 fr., afhankelijk van de grootte. Voor een ontbijt wordt 450 fr. per persoon aangerekend. Château de Palogne, Route du Palogne 3, 4190 Vieuxville. Tel. 086-21 38 74, fax 086-21 38 76.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content