Keuken : 7,5 i Decor : 6,5 i Comfort : 6 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 7

Soms stelt men zich de vraag waarom sommige koks zoveel moeite doen om speciaal te zijn, terwijl het ook gewoon kan. Waarom ingewikkelde, hoogtechnologische apparatuur kopen, waarmee je hele nachten moet experimenteren om er een nieuw bordgadget mee te kunnen maken ? Waarom dure congressen in Spanje volgen, als het doorsneepubliek absoluut niets moet hebben van gegeleerde texturen, sferificaties, stikstofijs en andere hoogstandjes uit de moleculaire keuken ? Ook met het bereiden van een vertrouwd potje is het mogelijk om je keuken te verheffen en je als chef zo te profileren dat je kookvaardigheid waardering afdwingt.

Brasserie Vinois is zo’n adres waar men niet moeilijk doet en waar je toch lekker eet. Er heerst een knus en gemoedelijk Knokke-Le-Zoutesfeertje. De bediening is in handen van vriendelijke jonge mensen en de zaak wordt bezocht door lui van alle leeftijden. Wij beleefden een prettige avond en genoten van ons eten.

Brasserie Vinois ligt eigenlijk in Deurle en niet in Sint-Martens-Latem. Toch waant men zich in het rijke schildersdorp, want het restaurant ligt midden in het groen van een riante villawijk. De brasserie draagt de familienaam van Dimitri Vinois, die met de zaak begonnen is maar ondertussen van het toneel is verdwenen. Dimitri is de zoon van de grote Bob Vinois, die aan de rand van de Latemse golf zijn huiskamerrestaurant A Table openhoudt. Brasserie Vinois is tegenwoordig in handen van Dimitri’s voormalige echtgenote, Véronique De Vos. Haar rechterhand in de keuken is chef-kok Peter Lebbe. Hij is vanaf het begin, dertien jaar terug, in huis. De door hem opgestelde spijskaart vermeldt evergreens uit de brasseriekeuken aangevuld met actueel werk. Specialiteiten zijn verse frieten, gekonfijte eendenbil met uienconfituur (17,10 euro), côte a l’os (44,90 euro voor twee), en wildgerechten en zuurkool met ham in het seizoen. Naast het restaurant heeft Vinois ook een traiteur- en afhaaldienst onder leiding van chef Pieter De Troyer.

De wijnkaart werd samengesteld door sommelier Jacques Appelmans en is gevarieerd. Het repertoire gaat van de eerlijke huiswijn tot een grote bordeaux. In ons glas kwam een heerlijke, door Robert Parker aanbevolen, Jumilla Altos de la Hoya, Bodegas Olivares 2005, een warme, mondvullende rode die zijn prijs meer dan waard was (29,50 euro).

KALFS- WANGEN

Wij proefden van twee voorgerechten:

garnaalkroketten met goudbruine korst en smakelijke vulling, volgens de regels opgediend met gefrituurde peterselie (11,90 euro) en kort gekorste tonijn, opgediend met wasabimayonaise en frisse salade (12,90 euro).

Hoofdgerechten waren : succulente Vlaamse stoverij van kalfswangen, geduldig in Kasteelbier gegaard tot op de tong smeltend, sappig draadjesvlees, opgediend met appelmoes en frieten (16,50 euro) en een fors stuk gegrilde tonijn met goede bearnaisesaus en prima frieten (22 euro).

Afsluiter was een

stevige en toch zachte, oerklassieke maar oh zo lekkere chocolademousse (6,50 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content