Een kunsthart voor Nieuw Zuid

De nieuwe galerie van Tim Van Laere is werk van Office Kersten Geers David Van Severen. © GF / COURTESY TIM VAN LAERE GALLERY

Na 20 jaar verlaat Tim Van Laere zijn kunstgalerie in de Antwerpse Verlatstraat. Hij neemt zijn intrek in een paviljoen, getekend Office Kersten Geers David Van Severen, midden in Nieuw Zuid. Een paar weetjes:

Het ontwerp is opgevat als een enfilade van vijf gebouwtypes. Een openluchtpatio, een 8 meter hoge kapel, een white cube, een kantoor en een stockruimte voor de archieven van de 20 kunstenaars die de galerie internationaal vertegenwoordigt.

Het dakterras boven op de stockruimte wordt een sculpturentuin, net zoals in het MoMA. Niet toegankelijk voor het publiek, maar door de monumentaliteit van de werken zullen ze wel vanaf de begane grond en de omringende woningen te zien zijn.

De stalen poorten en luifel zijn niet gewoon roze, maar Franz West-roze. Het is een hommage aan de kunstenaar waarvoor Office altijd een fascinatie had en met wie Tim Van Laere twaalf jaar heeft samengewerkt.

.

Tussen de eerste steenlegging en de oplevering van het 1000 m2 grote paviljoen verliepen precies 8 maanden.

Van de 38 geplande werven in het stadsontwikkelingsproject Nieuw Zuid is de galerie de enige laagbouw en ook het enige, autonoom gebouw in eigen privébezit.

De nieuwe Tim Van Laere Gallery opent op 20 april met een publieke vernissage van de tentoonstelling KUNST KUNST KUNST, waarin je nieuw werk van Rinus Van de Velde, Jonathan Meese en Adrian Ghenie kunt ontdekken. Admiral Freebee, Tims broer, zal er ook optreden. De tentoonstelling én het concert zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Meer info timvanlaeregallery.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content