De Artisan Mixer van KitchenAid, met zijn beroemde gladde rondingen, bestaat 90 jaar. Dat viert de Amerikaanse reus met een in Vlaanderen gemaakt kookboek, mooi en praktisch tegelijk.

In 1919 verscheen de eerste staande mixer van KitchenAid op de markt, maar het was wachten tot 1936 voor het model zoals we het nu kennen, met zijn stevige metalen basis en kantelbare kop, zijn intrede deed. Sinds 1955 verschijnt de mixer geregeld in nieuwe kleuren, vaak culinair geïnspireerd, met tinten als amandelwit, kaviaar, chocolade of pruim. Dit jaar is dat feestelijk appelrood.

In de loop van de tijd zijn mixer en merknaam haast synoniem geworden. Om de negentigste verjaardag extra luister te geven, wil de Amerikaanse keukenspecialist KitchenAid zijn klanten verwennen met een kookboek. Geen louter mooi koffietafelboek, het moest ook praktisch zijn, net als de toestellen zelf. In die optiek was het een logische keuze van KitchenAid om in zee te gaan met de kleine Vlaamse culinaire uitgeverij Minestrone. De uitgeverij, een nieuw project van fotograaf Tony Le Duc, besteedt in haar uitgaven evenveel zorg aan de vorm als aan de inhoud.

Aan de hand van de verjaardagsuitgave, 90 Jaar KitchenAid – Het Kookboek,kunnen nieuwelingen en adepten de Artisan Mixer en de bijbehorende accessoires (beter) leren kennen. Ook de blender van KitchenAid komt erin aan bod.

Het kookboek, dat in zestien talen verschijnt, bevat 130 internationale klassiekers waaraan Veerle de Pooter, culinair medewerker van Weekend Knack, een nieuwe interpretatie gaf. Daarbij werd veelvuldig gebruikt gemaakt van nieuwe ingrediënten en technieken. Denk aan ‘Tempura van exotische vruchten met matcha’, ‘Espuma van hummus’ of ‘Chocolademousse met Lapsang Souchong en whisky’. Bij elk recept staat een paginagrote foto. De recepten werden in zeven hoofdstukken ingedeeld, waarvan het eerste, de basisrecepten, uitvoerig geïllustreerd zijn met foto’s van handelingen. De beelden zijn van de hand van Tony Le Duc, die naar goede gewoonte rechtstreeks op decor fotografeert en de gerechten in hun eigenheid laat, zonder franje of storende elementen. Voorafgaand aan de recepten worden de geschiedenis en het gebruik van de mixer en zijn accessoires toegelicht.

Vormgever Nej De Doncker goot het geheel in een mooie lay-out, waarbij de zeven hoofdstukken elk een kleurtje kregen. De vorm van de mixer komt in het hele boek terug door middel van een klare lijn die de recepten als het ware met elkaar verbindt. Bij elk recept geven pictogrammen aan welke accessoires nodig zijn om het gerecht te bereiden. De uitleg van de pictogrammen staat op een aparte bladwijzer.

90 Jaar KitchenAid – Het Kookboek, uitgeverij Minestrone, 248 p., 35 euro. ISBN 978-94-90028-04-6.

Door Veerle de Pooter Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content