Musea en culturele centra besteden tegenwoordig heel wat aandacht aan programma’s en workshops op maat van kinderen. Ook Klaranethoofd Chantal Pattyn gelooft rotsvast in het ‘jong geleerd is oud gedaan’-principe. Op 20 en 21 maart vindt in Hetpaleis in Antwerpen de derde editie plaats van Klara4Kids.

Nu ben ik niet het type dat haar kinderen al van in de baarmoeder cultuur probeerde mee te geven, maar toen mijn dochter op haar vijfde mij gefascineerd begon uit te vragen over de Bach-cd die in de auto speelde, was dat een te koesteren moment. Ze vond het “verdrietige muziek, maar wel zeer mooi”. Helemaal het juiste moment om naar de eerste editie van Klara4Kids te gaan !

Driewerf helaas, de 250 kaarten voor die eerste editie waren op nauwelijks twee uur de deur uit. Voor nethoofd Chantal Pattyn en de Klaramedewerkers werd het een memorabele dag, alleen de day after viel zwaar. “We hadden zoveel mensen moeten weigeren, mijn mailbox zat vol berichten van ontgoochelde ouders die er niet bij konden zijn”, aldus Chantal Pattyn. Maar een vrouw met een missie is gelukkig niet te stoppen. “Ik was het zo beu om te horen dat een radiozender met klassieke muziek voor oudere mensen is. Ik wilde echt een statement maken met een evenement voor kinderen. Natuurlijk ben ik blij met de 65-plussers die naar ons luisteren, maar een deel van mijn opdracht bestaat erin nieuwe luisteraars aan te trekken. Ik ben uitgegaan van het cliché : jong geleerd is oud gedaan.”

Editie twee zou er dus komen, met ruimte voor meer volk. Dat lukte, met dank aan nog een andere vrouw met een missie : Barbara Wyckmans, directeur van Hetpaleis, het Antwerpse theaterhuis voor kinderen en jongeren. Klara en Hetpaleis werden partners in crime en ontvingen vorig jaar 900 ouders en kinderen. Behalve over het gebruik van het woord kids zijn Wyckmans en Pattyn het roerend eens. “Toen Chantal langskwam met de vraag om samen te werken, klikte dat meteen. We hebben dezelfde aanpak : je neemt de kinderen au sérieux en je biedt kwaliteit”, zegt Barbara Wyckmans. De organisatoren leerden veel van de voorbije edities : dat je de opvoeringen voor vierjarigen kort moet houden bijvoorbeeld. Of dat een knutselhoek nodig is om de kinderen tussen de voorstellingen door even zelf iets te laten doen. En dat ouders best voor twee voorstellingen kiezen, meer wordt algauw te veel.

Klara4Kids 2010 heeft alles om een supergezinsuitstap te worden. Bovendien is er nog een sprong voorwaarts : het festival vindt nu plaats op 20 én 21 maart. Op die dagen wordt hetzelfde programma aangeboden, wat de kans biedt om het publiek te verdubbelen. Klara zendt live uit vanop Klara4Kids, en ook Ketnet volgt het evenement op de voet.

Maar Klara4Kids is meer dan een evenement. “Het is een echte missie”, volgens Chantal Pattyn. Er zijn ook een site (met onder meer downloadbare educatieve fiches voor leerkrachten in het basisonderwijs) en een cd. Op die derde Klara4Kids-cd Poppen en soldaatjes : klassieke muziek ‘geplukt in en rond de speelkamer’. Klaraproducer Liesbet Vereertbrugghen stelde de cd samen en Gerda Dendooven maakte de tekeningen (ook het mooie campagnebeeld van Klara4Kids is van haar hand).

Aan mijn dochter heb ik het beloofd : het wordt derde keer, goede keer. De kaarten zijn besteld.

Info : klara4kids.be en hetpaleis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content