Tegen de Franse grens richtte Pieter Porters een oud kasteel in, dat ooit een zomerverblijf van de koninklijke familie was. Vandaag woont er een jong gezin met twee kinderen. Het is een warm huis geworden.

De eigenaars van dit kasteel bij de Franse grens wilden een gezellige plek voor zichzelf en hun kinderen. Het resultaat is geen ‘kast’ vol gecertificeerd antiek maar een huis waarin de kinderen naar believen rondlopen, de tuin als speelpark gebruikt wordt en de kamers mee evolueren met de behoeften van het gezin. “Dit is een project van lange duur en daar houd ik wel van, zo kan een woning geleidelijk aan haar echt patina krijgen”, zegt decorateur Pieter Porters.

Het kloppend hart van het huis is de ruime leefkeuken. Vroeger was de kookruimte gesitueerd in de kelder, waar het personeel werkte, maar de nieuwe bewoners besloten dat de grootste kamer van het kasteel de keuken moest worden. Pieter Porters installeerde er een open haard en een grote tafel, geflankeerd door banken. Boven de tafel : een oude weegschaal waaraan look en vlees te drogen hangen. Die huiselijke elementen doen je vergeten dat je in een kasteel bent, het zou net zo goed de keuken van een groot landhuis kunnen zijn.

Elegant

Zitkamer en salon werden in een elegantere stijl gedecoreerd en in de eetkamer kwam een grote ronde tafel. De inrichting van de salon is gebaseerd op de typische Engelse kasteelsalons. Tegen de muren werd een lambrisering van Engels wortelhout aangebracht. De rest van de muren kreeg als kleur een diep ossenbloedrood, ze werden bovendien geboend zodat het een effect van leder geeft.

Wat de meubelen betreft, werden verschillende zithoekjes gecreëerd. Op die manier kunnen de fauteuils bij elkaar geschoven worden, wanneer het gezin veel mensen ontvangt.

Het bureau van de heer des huizes ligt vlak naast de zitkamer. Omdat hier alleen ’s avonds gewerkt wordt, vond Porters het passend om de werkplek zo dicht bij de woonruimte te situeren. In deze kamer zijn de muren volledig in wortelhout geschilderd, naar Engels model. Het is duidelijk een ‘mannelijke’ kamer.

Roze en blauw

Meisjesachtig is de kinderkamer. Oudroze, een hemelbed en organza gordijnen bepalen de sfeer. “De kinderkamers heb ik samen met de kinderen ingericht. De dochter des huizes is dol op Barbie, vandaar dat ze meteen gewonnen was voor een roze kamer. Het is belangrijk dat de kinderen zich goed voelen in hun eigen slaapvertrek. Voor de zoon heb ik met jeansblauw gewerkt. Dat vond hij stoer. Zijn oude bed hebben we een baldakijn gegeven, voor hem is dat een tent.” De badkamer voor de kinderen kreeg een lichtblauwe kleur. Die van de ouders een paarse tint. Alle kamers van dit kasteel zijn elegant gedecoreerd, en door het feit dat elke ruimte een andere kleur kreeg, ervaar je ze telkens anders.

Genieten

Het kasteel heeft twee ingangen. De hoofdingang met het trappenhuis, en nog een kleinere ingang naar de oude dienstkelder, die vandaag gebruikt wordt als jachtkelder. De eigenaar houdt ervan om met zijn vrienden te jagen, en zijn hobby kreeg een speciale plek. De hele kelderverdieping werd ruw, maar gezellig ingericht om er na de jacht een glaasje te drinken bij het haardvuur. Er werd ook een keuken geïnstalleerd om het wild te prepareren. Aan de lange tafel kunnen makkelijk dertig mensen zitten.

“Dit is in de eerste plaats een plek waar graag geleefd wordt. De eigenaars werken hard, maar genieten tegelijk met volle teugen van het leven. Het kasteel is helemaal voor het leven ingericht.” n

Tekst Hilde Bouchez l Foto’s Verne

Het kloppend hart van het huis is de ruime leefkeuken.

Dit is een plek waar graag geleefd wordt. De eigenaars werken hard, maar genieten ook met volle teugen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content