Verschillende lezers die van een Zuid-Franse vakantie zijn teruggekeerd, vroegen ons om adressen van charmehotels, onderweg naar de Provence. Daarom logeren we vandaag wat verder dan gewoonlijk, in het Château de Dangy, even ten zuiden van Vierzon, bij de burggraaf Place Ponthivy de Courcey.

“Cette demeure n’est ni un hôtel, ni un restaurant, n’y cherchez donc pas le dernier comfort moderne, ni le luxe d’un téléphone, de la télévision et du minibar dans votre chambre. C’est une de nos différences“, luidt het welkomstwoord naast het bed. Maar dat geeft allemaal niks.

Het kasteel, waarvan het oudste deel van 1448 dateert, was het tehuis van een kloosterorde, tot het tijdens de Franse Revolutie werd verkocht. De huidige bewoners verwierven het twintig jaar geleden van Jean Millescamp, een kolonel en de rechterhand van Louis II, de vader van prins Rainier van Monaco, die vaak in de Amboise-kamer in de toren verbleef, waar wij nu slapen. De frambozenrode kamer ligt op de eerste verdieping, is erg ruim en biedt een prachtig uitzicht op het park achteraan. Een paar antieke meubels zorgen voor een extra toets, een foto van prins Rainier, met de ondertekening “a mon collègue” zet het verhaal kracht bij.

Toch kuieren we liever beneden in het park, trekken ons terug in de salon voor een partijtje schaak, nemen een bubbelbad in de dependance, en zijn daarna geheel verkwikt voor de tweestrijd met een andere bezoeker in de biljartzaal. Na het voorafgaande verwachten we veel van het diner, maar dat valt een beetje tegen. En tot overmaat van ramp kunnen de eigenaars ons niet ontvangen, omdat hun oude automobiel een klapband kreeg. Maar de gesprekken met de andere bezoekers maken veel goed, aan onze tafel zit een wijnkenner die als encyclopedie fungeert. De discussies worden daarna bij de koffie, die in het Grand Salon wordt opgediend, verder gezet. Terwijl een paar kinderen in een kleinere salon de Billard Nicolas uitproberen – een gezelschapsspel waarbij met kleine blaasbalgjes een balletje naar het doel wordt geblazen, een curiosum.

’s Anderendaags ontmoet ik de burggravin die haar drie collies met me meestuurt op wandel in het park, en daarna de esbattementen bij het ontbijt leidt, terwijl de burggraaf sterke verhalen uit een vorig leven in Parijs opdist en herinneringen aan Jane Birkin, die zich op gezette tijden in het kasteel terugtrekt met een paar muzikanten.

Het Château de Dangy ligt ten zuiden van Vierzon en is open van Pasen tot 1 november. Er zijn vijf kamers van verschillende grootte en een paar suites, die 500 tot 1100 FF kosten per kamer, ontbijt inbegrepen. Voor het facultatieve diner wordt 150 FF per persoon aangerekend, zonder wijn. Château de Dangy, F-36260 Paudy-Reuilly. Tel. +33-254-49 42 24, fax +33-254-49 42 99.

TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content