‘Afternoon tea’ is een typisch Brits gebruik. Maar ook tradities worden afgestoft. In het Londense Berkeley Hotel krijg je een heel originele interpretatie van de namiddagthee geserveerd : de modieuze Prêt-à-Portea.

Het Londense Berkeley Hotel bevindt zich op kuierafstand van de chicste winkelstraat van de Britse hoofdstad. In Sloane Street struikel je zowat over de designerboetieks. Alle ronkende namen uit de modewereld hebben hier hun flagship stores : Chanel, Vuitton, Versace, Prada, Armani, Gucci, Dior… Andere, zoals de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin en de opkomende jonge Schotse ontwerper Christopher Kane, hebben boetieks in de nabijgelegen luxewarenhuizen Harvey Nichols en Harrods. Geen betere locatie dus, voor een op mode geïnspireerde afternoon tea.

De hongerige hertogin

Het gebruik van de afternoon tea dateert uit de jaren 1840. Anna, hertogin van Bedford, voelde zich geregeld in de loop van de late namiddag wat slapjes van de honger. Om de wachttijd tot het avondmaal (om acht uur ’s avonds) te verkorten, deed ze zich tegoed aan thee en sandwiches. Dit ‘vieruurtje’ – niet te verwarren met high tea, een copieuze maaltijd die om zes à zeven uur ’s avonds wordt gegeten – is nu in onbruik geraakt bij de Britten, maar bij toeristen is het nog steeds zeer populair. De klassieke setup bestaat uit een pot thee naar keuze, een selectie van korstloze sandwiches met verschillende soorten beleg (komkommer, waterkers en ei of gerookte zalm), gebakjes en scones. Deze laatste, op broodjes gelijkende gebakjes, worden gegeten met clotted cream (dikke room) en confituur.

Volgens de mode van het seizoen

In het Berkeleyhotel gooit men het over een andere boeg. In de stemmige Caramel Room krijg je bij het kopje thee (er is keuze uit een ruime selectie) eerst een bordje kunstig versneden sandwiches. Daarna volgt een toren met onderaan een vijftal hartige hapjes, waaronder een kokossoepje met gember en citroengras en een lepel sesamtonijn met komkommer. Maar alle aandacht gaat uiteraard naar de twee etages zoete gerechtjes, geïnspireerd op de modecollecties van het seizoen.

Patisseriechef Mourad Khiat vertelt dat hij elk seizoen met redacteurs van de modebladen Elle, Vogue en Harper’s Bazaar samenzit om de topstukken uit de collecties te bespreken. Deze worden nadien door hem en zijn team vertaald naar negen zoete hapjes. Daarbij let Khiat vooral op het samenspel van kleuren en texturen. De collectie omvat steeds twee koekjes met glazuur, twee glaasjes en vijf gebakjes. Wat ons betrof, was het knalgroene marsepeinen handtasje met giandujavulling, geïnspireerd op Alexander McQueen, het mooiste item : kunstig gemaakt en overheerlijk.

Een Louboutinschoentje in het bord ?

De koekjes zijn deze zomer gebaseerd op een zwart-witte jurk van Oscar de la Renta en een feloranje bikini van Hervé Léger. Samen met de handtas zijn ze de meest herkenbare hapjes uit de collectie. Maar met een beetje verbeelding (en foto’s om te spieken) zijn ook het blauw-rood gestreepte gebakje, de smeuïge clementinebavarois met oranje tuile en het vederlichte kokosgebakje met gefronste garnituur gemakkelijk terug te brengen tot een regattajurk van Michael Kors, de wondermooie ‘geschelpte’ oranje jurk van Christopher Kane en een Dillian-schoen van Christian Louboutin.

Deze unieke afternoon tea wordt geserveerd op Thomas Goodeporselein met een speels en kleurrijk streepjesontwerp van Paul Smith. Geen detail werd ongemoeid gelaten.

Chef Mourad is nu een volleerd expert op het gebied van mode : “Als ik ga shoppen met mijn vrouw, kan ik moeiteloos Louboutinschoenen herkennen. Tot grote verbazing van mijn vrouw natuurlijk !” lacht hij. Voor fashionista’s wier budget niet ver genoeg reikt om de echte stukken aan te schaffen, is de Prêt-à-Portea van The Berkeley een aanrader.

The Berkeley Hotel, Wilton Place, Knightsbridge, Londen. +32 20 7235 6000. Open: 13-18 uur. www.the-berkeley.co.uk. Prêt-à-Portea kost 35 pond per persoon (ca. 40 euro), 43 pond met een glas champagne of 49 pond met een glas ‘couture’-champagne. 10_1_42_49_2009_06_02_14_22_47.xml

Door Veerle de Pooter -Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content