Het Engelse maandblad Maxim stelde de vraag aan honderd mannen en aan honderd vrouwen : wie vindt u een echte man, en wie meer een jongen ? Er is er maar één waar helemaal geen twijfel over bestaat. Harrison Ford is voor honderd procent een vent. Sean Connery voor 99 procent, 1 procent weet het niet zeker. Bij Robert De Niro zijn er 2 procent twijfelaars. Bij Bruce Willis aarzelt 3 procent en 10 procent klasseert hem bij de jongens. Het jongensgehalte van Tom Cruise bedraagt al 42 procent, dat van Hugh Grant 50 procent. Liam Gallagher van Oasis is nog maar 2 procent man en voor 78 procent een jongen. Voor het volle pond een boy is voetballer Paul Gascoine. Maar wat mag dan wel het verschil wezen ? Psychiater Richard Woolfson legt het ons uit.

Jongens zijn alleen geïnteresseerd in hun eigen behoeften en hoe ze die kunnen vervullen, een principe dat ze volhouden tot in het bed. Mannen houden meer rekening met hun partner, ze beseffen dat een relatie iets is waar meer dan één persoon bij betrokken is. Jongens zijn de ene keer te zot, de andere keer te bot. Mannen zijn voorspelbaarder. Oké, ze hebben ook hun hoogtes en hun laagtes, maar ze hebben hun emoties meer onder controle. De drank ook trouwens. Jongens stellen zich aan, zuipen zich te pletter samen met hun maten maten zijn voor jongens ongelooflijk belangrijk , mannen gaan veel rationeler met alcohol om. Jongens zitten vol meningen die ze aan iedereen willen opdringen. Over vrienden en kennissen hebben zij direct een oordeel klaar en meestal is dat niet mals. Mannen kunnen ook eens naar de mening van iemand anders luisteren, en ze geven je raad waar je iets aan hebt.

Tot zover de analyse van de psychiater, die we aldus kunnen samenvatten : jongens zijn de mannen waar vrouwen over klagen. Zouden er dan andere zijn ? Nee, zegt een ondervraagde vrouw, er zijn kleine jongens, jongens en grote jongens. En een andere : ?Als ik een man tegenkom, zal ik jullie laten weten wat voor iets dat is.? Ook Marcelle d’Argy Smith, de flamboyante ex-hoofdredactrice van Cosmopolitan, laat haar licht schijnen over deze kwestie. Ze is dan ook een specialiste : onder haar vele vrijers, zo laat ze ons weten, waren er drie echt wereldklasse-acts. Toch is haar oordeel over de heren hard : ?Als ik zie dat de gemiddelde man niet kan en niet wil voor zichzelf zorgen, dat hij overal spelletjes speelt, tot op het werk toe, dat hij altijd met andere mannen wil wedijveren, als ik zijn passie zie voor auto’s, snelheid, computers en gadgets, zijn obsessie met ballen of ze nu een deel van zijn anatomie zijn, of andere die andere mannen in netten shotten , zijn pijnlijke afhankelijkheid van vrouwen, zijn preoccupatie met seks gekoppeld aan zijn tegenzin om echt verantwoordelijkheid voor de volgende generatie te nemen, dan kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat veel mannen er niet eens aan denken om man te worden.? En dan haar definitie : ?Een man is een man als een sterke vrouw hem respecteert.?

Maxim zou geen echte-venten-blad zijn als ze niet ook een columnist hadden die tegen al dat geouwehoer van de dames eens flink tekeerging. Michael Bywater wijst er vooreerst op dat mannen dat onderscheid tussen een meisje en een vrouw zo niet maken. Of toch tenminste niet met al die negatieve connotaties. Een meisjesachtige vrouw is plezierig, vrolijk, aantrekkelijk. Geen man die het in zijn hoofd zal halen haar te vertellen dat ze nu eindelijk eens volwassen moet worden. ?Ach,? schrijft hij, ?vrouwen kunnen gewoon niet tot een besluit komen over wat soort man ze eigenlijk willen. Ze houden van nice guys. Vriendelijke, knuffelende types. Doen ze dat ? Maar nee ! Nice guys zijn niet sexy. Ze willen een knul met een motor, een rode bandana en als ’t kan ook nog een drugprobleem. Rotzakken, dat willen vrouwen.? Aantrekkelijke rotzakken welteverstaan. In Psychology Today werd ooit een onderzoek beschreven dat als volgt ging : aan 200 studentes werden (verzonnen) verhalen voorgelegd over ongewenste intimiteiten op een advocatenkantoor, met foto’s erbij van de zogezegde daders. Hun beoordeling van hoe erg het harassment wel was, werd in grote mate bepaald door het uiterlijk van de betrokkene. Kortom, of mannen omwille van hun versierpogingen voor het tribunaal van Miet Smet moeten verschijnen, hangt in grote mate af van hun uiterlijk.

In Maxim staat maandelijks ook een rubriek waarin vijf jonge vrouwen hun gedacht mogen zeggen over de heren der schepping. Leerrijk. Waar Linda (28) deze maand groene pukkels van krijgt, is van ?die knapen met van die kleine ovalen brilletjes die al op restaurant beginnen vragen hoe je graag je orgasme zou gehad hebben?. En dan die stumperds die bloemen sturen de ochtend nadien ! Dat geeft Laura (28) ?het gevoel dat ze een soort betere callgirl is?. Een telefoontje nadien is meer dan genoeg. Bridget (32) wil dat meneer bij een eerste ontmoeting aan de bovenkant ligt, omgekeerd vindt ze ?a bit personal if you’ve only just met?. (De ironie van deze uitspraak lijkt haar wat te ontgaan.) Maar de mooiste komt van de 26-jarige Jan : ?I want guys to be themselves, only nicer.? Kerels moeten zichzelf zijn, maar aardiger. Jongens moeten jongens blijven, maar toch als ’t even kan ook een echte vent worden. Begrijpt u ? Vrouwen zijn nog zo moeilijk niet.

Pol Moyaert Tekening Sandra Schrevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content