Frederick Dhooge en Joke Sulmon zitten in de knoei : hun restaurant ’t Huis van Lede is een succes maar zij vinden niemand om te helpen.

:: Restaurant ’t Huis van Lede : Lededorp 7, 9772 Lede (Kruishoutem). 09 383 50 96. Dinsdag en woensdag gesloten.

“Keukenhulp en zaalhulp gevraagd” hing er bij de ingangsdeur uit, de dag dat wij er waren. ’t Huis van Lede opende in februari in het vroegere café In den Hert op het dorpsplein van het idyllische Lede. Het café met het winkeltje was bij de lokale bevolking bekend als Bij Maria. De 26-jarige Frederick Dhooge en de 22-jarige Joke Sulmon kregen een gedegen beroepsopleiding, werkten in toprestaurants ( Hof van Cleve, Oud Konijntje, Comme chez Soi en Chez Bru) en liepen al enkele tijd met de kriebels rond om zelf iets te beginnen. Zij waagden hun kans en verbouwden, voor een deel eigenhandig, het oude café. Het bleek een schot in de roos : ’t Huis van Lede was vanaf de eerste dag een succes. Troeven zijn de landelijke ligging, de jonge aanpak, de smakelijke gerechten gebaseerd op verse producten en de gunstige verhouding prijs/kwaliteit.

Beknopte spijskaart

Frederick en Joke hebben hun handen meer dan vol, maar vinden niemand met het vereiste profiel om te helpen. Dus doen zij alles moederziel alleen. Frederick begint om 6 à 7 uur ’s ochtends en werkt de hele dag door tot ’s avonds laat. Omdat hij alleen is, is de spijskaart beknopt. Bezoekers hebben de keuze uit vier verschillende voor-, drie hoofd- en vier nagerechten : dat is het beperkte repertoire voor de à la carte-eters. Populair is het aantrekkelijk geprijsde menu, dat in driegangenversie op 34 euro en in viergangenversie op 40 euro komt. Wat ontbreekt is een passend wijnarrangement. De mogelijkheid is er, want de wijnkaart, die tot stand kwam met de getalenteerde, jonge sommelier Stijn Van der Beken van Hof van Cleve, is interessant en werelds. Een ander minpuntje zijn de toiletten. Die bevinden zich buiten, aan de andere kant van het terras, op de plaats waar voorheen het brood werd gebakken en de bieten werden bewaard.

Verse producten

Wij degusteerden het menu in uitgebreide versie (40 euro). Dat opende, na een ‘wachtbordje’, met twee lekkere en royale voorgerechten : een vormtaartje met veel krab, groene asperges en een deksel van roerei, en een taartje van prei en garnaal met tempura van oester en strepen peterseliecoulis. Drie kort gebakken en stevig gezouten sint-jakobsschelpdieren lagen op preiringen in een gelei van court-bouillon met linzen, geparfumeerd met earl grey-thee en afgewerkt met (opnieuw) roerei. Het hoofdgerecht bestond uit speenvarken met op de tong smeltend vlees, met kruiden verpakt, vacuüm getrokken en 36 uur op lage temperatuur bereid. Hierbij serveerde Frederick krokant gebakken huid, espuma van aardappel, truffeljus, wortel en shii-take. Als wijn was er een R&R, Sélection Egoïste, Le Cairanne, een rode, sierlijke allemansvriend gemaakt van niet-geriste druiven (50 procent grenache, 23 euro). Deze smakelijke maaltijd werd afgesloten met een bord beschilderd met strepen van chocolade en groene thee, een gebakje van witte chocolade, een quenelle tonkabonenijs en zoete knapkoek.

Wij waren enthousiast en vergaven de kleine schoonheidsfoutjes, omdat het druk was, omdat er met twee werd gewerkt en omdat de twee jonge starters zijn.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content