Manon ontwapent door haar zorg en toewijding, autodidact Yoth weet te charmeren met een persoonlijk fusion-potje : samen vormen ze Yoma.

:: Restaurant Yoma : Groot Eiland straat 42, 1000 Brussel. 02 514 64 42. Zaterdagmid-dag, zondagmiddag en maandag gesloten.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Het eethuisje van het duo is te vinden in een hoekhuis in een achterstraatje in de buurt van het Sint-Goriksplein. Op deze plek kom je niet toevallig voorbij en toch wist Yoma op enkele maanden tijd een flinke toeloop te creëren. Aan de basis van dit snelle succes liggen twee grote oorzaken : de frisse aanpak van het clowntje Manon, dat ontvangt op een bescheiden, attente en vertederende manier, en de moderne en non-conformistische fusion-bereidingen van chef-kok Yoth. Samen vormen zij Yoma, een intiem eethuisje bestemd voor goedgezinde mensen met tijd, die openstaan voor nieuwe dingen. Manon Gillet is nog geen dertig, Franstalig en deed ervaring op in de drukbezochte Brusselse brasserie Quincaillerie. Yoth Ondara is net dertig, van Thaise origine en werkte, net als Manon, in de eetzaal van drukke brasseries, zoals Vismet en Les Brasseries Georges. Daar waar hij in de bediening werkte, zag Yoma veel. In zijn eigen restaurant is hij autodidact in de keuken. De nieuwbakken kok vertrekt vanuit zijn Aziatische achtergrond die hij koppelt aan de Europese keuken. Zo ontstaan er uiterst persoonlijke fusion-bereidingen, waarvan de een wat meer geslaagd is dan de andere.

Ongebruikelijke combinaties

Yoma kwam op de plaats van Totem, eens een geliefd eethuis bij de holebigemeenschap. Binnenkomen doe je via de steeg naast het restaurant. Eten doe je op het gelijkvloers in diverse ruimtes die vreemde afmetingen hebben omdat het hoekhuis in een punt uitmondt. Voor gezelschappen is er, eveneens op het gelijkvloers, een vertrek met een gastentafel voor tien, en voor romantische zielen is er een afgezonderde tafel voor twee. Bij de inrichting adviseerde Manons vader, die architect is ; het resultaat is clean en zonder pretenties. Het interieur is opgebouwd uit witgeschilderde bakstenen muren, oude tegelvloeren, houten tafels en designstoelen. De gerechten moeten via een open trap in de eetzaal vanuit de keuken op de eerste verdieping naar beneden worden gedragen. Het repertoire op de spijskaart is beknopt en toch gevarieerd vanwege de ongebruikelijke combinaties. Er is een wijnkaart met een zeventigtal referenties, waarbij een ruime keuze aan zonnige wijnen in de lagere prijsklasse.

Plezierig adresje

Wij kregen een lekker hapje van sint-jakobsschelpdieren om het lange wachten te verzachten. Voorgerechten waren : maki of sushi-rol van asperge, krab en spek verpakt in nori-zeewierblad, opgediend met een reductie van pompelmoessap met parfum van gember (13 euro) en in stoommandje geserveerde dim sum-ballen van vermalen gevogelte, shii-take-paddestoel en verse kaas (8 euro). Beide voorgerechten wisten te boeien en te behagen. Hoofdgerechten waren : een vreemdsoortige maar lekkere soufflé van bospaddestoelen, tofoe met kokos en Thaise curry, opgediend met heropgewarmde taaie jasmijnrijst en chutney van pompoen (14 euro) en tartaar van rundvlees met selder, truffel en op het bord gebracht met tempura van groenten met wasa-bimayonnaise (19 euro). Het glas werd gevuld met een Domaine de Blanes 2000 uit Roussillon, een makkelijk drinkbare en snel vergeten lichte rode, gemaakt van syrah-, grenache- en carignan-druiven (22 euro). Nieuwsgierig als wij zijn, bestelden wij nog verloren brood als nagerecht en wij kregen een in boter gebakken boterham met gekarameliseerd fruit, opgediend met mojito-sorbet.

Wij kwamen goedgemutst buiten : Yoma is een plezierig adresje, zolang de prijzen laag blijven ! Zeker in het weekend is reserveren aangeraden.

cross-culture cooking

Keuken7/10

Decor 7/10

Comfort 6/10

Bediening6/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content