Een hedendaagse mix

Met dit nummer hebt u weer een rijk gestoffeerd woonmagazine in handen. Opvallend in de woning van interieurarchitecte Cathérine De Vil (“Uitgekleed maar niet naakt”, pagina 30) en in de Brusselse belle-époquewoning, die onder handen genomen werd door de interieurarchitecten Stéphanie Laperre en Daphné Daskal (“Tijdloze elegantie”, pagina 38), is de mix tussen oude elementen van de huizen en de hedendaagse aankleding ervan. Klassiek en modern vinden elkaar steeds meer in een geslaagde combinatie die we gemakshalve kunnen omschrijven met het krakkemikkige en wat tegenstrijdige begrip hedendaags klassiek.

Zo combineert Cathérine De Vil op een spontane manier onder meer antiek en vintage design, wat een zeer hedendaagse aanpak is.

Ook het interieur van een Spaanse architectenduo in een flat-met-uitzicht in hartje Barcelona (“Van meidenkamer tot belvedère”, pagina 54) is een samenspel van artistieke vondsten en vintage meubelen.

Vintage design doet het momenteel zeer goed. Zo goed, dat het interessant wordt voor vervalsers (“Zo goed als oud”, pagina 64). Weekend Knack ging op onderzoek, praatte met specialisten en ontdekte dat de vervalsers van vintage zich niet concentreren op de evidente en alom bekende designmeubelen, maar op iconen waar vooral kenners naar zoeken. Woonjournalist Piet Swimberghe legt de mechanismen van de zwendel bloot en geeft u tips en goede raad voor een zoektocht naar echte vintage.

Ons dossier ambacht toont dat ambachtelijkheid goed gedijt in deze moderne tijden. Oude ambachtstechnieken inspireren een jonge generatie ontwerpers tot nieuwe toepassingen. De Britse ontwerper Russell Pinch, een dertiger, lanceerde met zijn vrouw Pinch Design, wat staat voor maatwerk, tijdloos en elegant, gemaakt door vakmensen met jarenlange ervaring (“Hout zou duurder moeten zijn dan goud”, pagina 88).

In onze reeks Design voor beginners (pagina 103) belichten we dit keer de Belg Jules Wabbes. Deze ontwerper stierf in 1974, amper 55 jaar oud en zijn werk raakte eerst in de vergetelheid. Toch heeft Wabbes een boeiend oeuvre – hij maakte vooral naam met bureaus van exotisch hout, chroom en staal – dat nu volop door antiquairs en verzamelaars herontdekt wordt. Op de tweejaarlijkse klassieke interieurbeurs Classica (Kortrijk Xpo van 3 tot 11 november) kunt u een tentoonstelling over Jules Wabbes gaan bekijken.

In dit woonnummer hebben we ook aandacht voor alternatieve vormen van wonen. “Niet thuis in een huis” (pagina 71) schetst een portret van mensen die het niet zo begrepen hebben op een traditioneel huis of appartement. Of wat dacht u van wonen in een Unimogtruck, een rijnaak of een lege kazerne ?

Trui Moerkerke – trui.moerkerke@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content