Adam en Eva van Ruth Rendell (Het Spectrum, 17,95 euro) is geen paradijselijk verhaal geworden. Het is een thriller over mensen waarbij iets los zit. En dat is niet ongewoon bij de Britse koningin van het misdaadverhaal.

Neem Minty Knox. Ze brengt haar dagen door in het Londense huis van haar overleden tante. Ze houdt het op een neurotische manier schoon. En ook zichzelf wast en schrobt ze op het ziekelijke af. Nu en dan ziet ze daarbij geesten. Bijvoorbeeld die van haar gewezen verloofde Jock Lewis. Die heeft haar persoonlijk laten weten te zijn omgekomen in een treinongeval.

Maar Jock is ook Jerry Leach en Jeff Leigh, een rokkenjager die het geld van vrouwen achterover drukt. Tot hij vermoord wordt in een bioscoop en zijn ex trouwt met een homoseksueel parlementslid. Rendell is in topvorm. Genadeloos hekelt ze de praktijken van de Britse media, bitter heeft ze het over de consumptiemaatschappij en filosofisch vraagt ze zich af wie nu eigenlijk gek is. (FB)

Michael Ridpath heeft met zijn financiële thrillers een gat in de markt gevonden. Ze hebben weinig literaire kwaliteiten, maar het is wel goede, pure ontspanning. In Verzwegen aandeel (Van Holkema & Warendorf, 13,98 euro) is Chris Szczypiorski helemaal van de kaart als in Praag voor zijn neus zijn partner Lenka vermoord wordt. Chris en Lenka hebben elkaar tien jaar geleden leren kennen tijdens een opleidingssessie van een grote investeringsbank. Nu hebben ze een effectenmakelaarskantoor. Met de moord op Lenka dreigt een aantal investeerders het te laten afweten. En het wordt helemaal angstwekkend als er in de omgeving van Chris nog een paar doden vallen. Stilaan begint hij ook voor zijn eigen leven te vrezen. Hij vermoedt dat heel de zaak te maken heeft met hun opleidingscursus tien jaar geleden. Toen leerden ze dat alleen haaien konden overleven in de financiële wereld. En wellicht heeft iemand dat nu heel letterlijk genomen. (FB)

Jo Ellen Hathaway is een succesvolle jonge fotografe. Zelf krijgt ze prachtige foto’s van een stalker. Eerst alleen een close-up van haar ogen, later volgt er meer. Op een dag zit er ook een beeld bij van haar moeder die twintig jaar eerder verdween. Op de foto is ze overduidelijk dood. Jo Ellen belandt met een zenuwinzinking in het ziekenhuis. Later besluit ze op adem te komen in ‘De Schuilplaats’, het hotel van haar broer. Ook haar zus, een actrice, werkt er. Het hotel ligt op een eiland in het zuiden van de Verenigde Staten.

Later verschijnt ook een jeugdvriend. Hij is ervan overtuigd dat haar moeder niet zomaar haar kinderen achterliet en verdween. Volgens hem is ze vermoord. De Schuilplaats (Meulenhoff, 16,51 euro) van de populaire Amerikaanse Nora Roberts is een romantisch en mysterieus verhaal met mooie natuurbeschrijvingen. De karakters zijn geloofwaardig en er zit een goede dosis suspens in. Elk personage probeert te achterhalen (of te verhullen) wat in het verleden gebeurd is. (FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content