Is een agressieve gezichtsreiniger de oplossing tegen pukkels ? Heeft een vette huid wel een dagcrème nodig ? Is een zware fond de teint de oplossing om mee-eters en oneffenheden te camoufleren ? Beauty voor beginners :enkele basisregels.

TRUI MOERKERKE ILLUSTRATIES : SANDRA SCHREVENS

Het kon vreselijk zijn. Op zaterdag werd net die ene, langverwachte knalfuif georganiseerd. ’s Vrijdags begon het. Een rode, trekkerige vlek op het voorhoofd, de kin, of als ik echt pech had, op de neus. Tegen zaterdagochtend was hij er : een glimmende, fiere pukkel. Soms kwamen ze met z’n tweeën. Tegen zoveel geweld was geen van mijn eerste schoonheidsattributen een lippenstift, oogschaduw en kohlpotlood opgewassen. Hooguit kon de aandacht wat afgeleid worden van de onheilsplek. Een troost : ik was niet de enige met dit probleem. En in fuifzalen werd zuinig omgesprongen met verlichting.

Tieners en puistjes : door een verhoogde activiteit van de talgklieren in de puberteit, ontstaat een vette huid. Behalve een glimmende huid, veroorzaakt het teveel aan huidsmeer ook verstopte poriën, een gedroomde voedingsbodem voor pukkels en mee-eters. Ook een min of meer zware vorm van acne kan het gevolg zijn (zie kader). De verzorging van die vervelende problemen, met Biactol bijvoorbeeld, is voor veel tieners de eerste stap naar het gebruik van verzorgingproducten.

Er bestaat geen natuurwet die dicteert vanaf wanneer een dagcrème, een nachtcrème, of een masker gebruikt moeten worden. Specialisten zijn het er niet over eens. Niet te vroeg, want dan maak je de huid lui, zeggen de enen. Andere dermatologen beweren dat het recept voor een rimpelloze toekomst in de wieg ligt : bij de baby die elke dag een sunblock op het gezicht gesmeerd krijgt.

Volgens Germaine Tixhon, hoofd van de afdeling cosmetica bij Inno Nieuwstraat in Brussel, kopen jongeren, naast de producten tegen pukkels en acne, vooral een reinigingszeep of -gel en een hydraterende crème. Een goede keuze, want er bestaan nogal wat misverstanden rond de aanpak van een vette huid. Exfoliërende of scrubcrèmes en kleimaskers reinigen de poriën tot in de diepte. Dat is een prima behandeling, als de gebruikte reinigers aangepast zijn aan het vette en pukkelachtige huidtype. Zelfs een vette huid moet immers zacht worden aangepakt : te sterke producten vallen de talgklieren aan, die daarop reageren met een verhoogde activiteit.

Als de huid na de reiniging wat trekkerig aanvoelt, is een hydraterende, aan de huid aangepaste dagcrème aan te raden. Aan een rijkere nachtcrème heeft een tienerhuid nog geen behoefte.

De eerste make-upattributen van tieners zijn meestal een kohlpotlood, een mascara en een lippenstift. ?Qua make-up weten de jongeren meestal zeer goed wat ze willen”, vertelt mevrouw Tixhon. ?Ze kennen goed de trendkleuren. Als ze een bepaalde kleur willen, hebben ze die meestal gezien in een magazine, zoals de donkere nagellakken van afgelopen winter, dan kopen ze die. Ongeacht of het van een duur of van een goedkoop merk is.” Léonor en Myriam verkopen bij de Inno de goedkopere cosmeticamerken : Revlon, Gemey, Nivea, Bourjois, Max Factor, Margaret Astor…, of zoals ze het zelf omschrijven : ?le petit maquillage”. Hoewel niet noodzakelijk naar jongeren gericht, scoren deze merken goed bij hen omwille van de prijs. Léonor : ?Jongeren zijn niet echt trouw aan merken. Ze bekijken alle merken eens. Maar ze beschikken natuurlijk over een beperkt budget. En deze merken bieden een goede kwaliteit voor een zeer redelijke prijs.” Over kleuren en make-up vragen de jongeren weinig advies. Ze proberen zelf. ?We krijgen meestal vragen over huidverzorging, over de basis dus”, weet Myriam. ?Sommigen willen een donkere fond de teint om acne of pukkels te camoufleren. We proberen ze dan uit te leggen dat dat geen zin heeft. Eerst moeten ze hun huid verzorgen.”

Gerd Campaert is kleur- en stylingconsulente. Naast haar werk voor het VTM-programma Goeiemorgen (waar ze de ?voor” en ?na” doet) geeft ze onder meer ook make-upcursussen. Aan beginners geeft ze de raad om het natuurlijk te houden. Gerd Campaert : ?De meest gemaakte fout is het gebruik van een te zware, dekkende fond de teint om de oneffenheden en pukkels te verdoezelen. Dat helpt niet, integendeel. Met een camouflagestick en een lichte foundation kom je al een heel stuk verder. En dan de lippenstiften : waarom altijd dat prominente roze ? Lichtroze staat goed bij een blondine, bij brunettes zie ik het liever in de natuurlijke, bruine tinten.”

De trefwoorden voor een jonge, frisse make-up, zijn volgens Gerd Campaert : een lichte fond de teint, afgewerkt met een vleugje poeder, een fijn kohl-lijntje onder de ogen, mascara, lippenstift en blush in een natuurlijke kleur.

Wie make-up gebruikt, zou tegelijk ook een demaquillant in huis moeten halen. Elke avond de huid goed schoonmaken, is een gulden regel. Zelfs na een fuif tot in de vroege uurtjes. Make-up kan de huid immers verstikken. Een klassieker onder de demaquillants is het duo reinigingsmelk-lotion. Om niet in twee stappen te moeten werken, brachten verschillende merken twee-in-één reinigers uit : tegelijk melk en lotion. Er bestaan ook zachte schuimcleansers (af te wassen met water) die ’s ochtends en ’s avonds kunnen gebruikt worden. Let wel op : het kraantjeswater kan veel kalk bevatten. Na de schuimcleanser, kan een lotion de kalkrestjes weghalen. Voor de gevoelige huid rond de ogen, hebben alle merken specifieke reinigers.

Met deze basisregels kan veel schade voorkomen worden. Maar het belangrijkste voor een huid in conditie is nog steeds : veel buitenlucht, een gezonde voeding, beweging, alleen beschermd in de zon komen, een goede nachtrust en van sigaretten afblijven. Al klinkt dat voor tieners misschien wat saai.

Met medewerking van Inno Nieuwstraat in Brussel.

Bourjois, Pastel Lumière, oogschaduw (269 fr.). Revlon, Interlash mascara (395 fr.). Gemey, Liner-dense, eyeliner (389 fr.). Margaret Astor, oogschaduwduo (309 fr.).

Margaret Astor, French Manicure, nagellak (205 fr.). Rouge Baiser, lippenstift (299 fr.) en bijbehorend lippenpotlood (199 fr.).

Nivea Visage, milde peeling (239 fr.). Nivea Visage, milde oog-make-up reinigingslotion (119 fr.). Synergie, reinigingsmelk en lotion in één (125 fr.).

L’Oréal Perfection, Teint sublime : fond de teint en poeder in één (339 fr.). Gemey, poeder Terre Indienne (299 fr.). Max Factor, natuurlijk ogende blush (265 fr.).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content