Peter Maertens creëerde ’t Verschil, een restaurant dat succes oogst door zijn amusante verpakking. Volgens het visitekaartje is het er ‘hemelsbreed lekker’ ! “Mijn visie : ik hou van simpele dingen, eerlijk, sober en goed. Ik ben God niet, maar over eten kan ik wel het een en ander vertellen. Ik prefereer echter dat u proeft, alleen zo zult u me naar waarde weten te schatten, me appreciëren, want is dat niet wat we het meest zoeken in deze wereld : waardering ?” Zo opent Peter Maertens de spijskaart van zijn restaurant ’t Verschil. Dan komen the food of the gods, waarbij de gerechten via een persoonlijke omschrijving worden voorgesteld.

Blinkende glazen

Peter Maertens is een handige horecaondernemer. Tweeënhalf jaar geleden nam hij de negotie, die in staat van faillissement verkeerde, over en behield de naam. Peter weet wat hij doet : hij ging naar de beste koksschool en kreeg een opleiding in toprestaurants ( ’t Laurierblad, Interscaldes, ’t Overhamme enz.). Hij weet dus heel goed wat goed en wat niet goed is ! Peter behaalde ook een graduaat marketing en dus weet hij ook wat commercieel is.

Voor zijn eigen eethuis deed hij afstand van de grote gastronomie. In ’t Verschil wil hij de mensen gewoon een gezellig moment verkopen. Dat betekent : een ontspannen sfeer, vriendelijke bediening en alledaagse gerechten in voldoende hoeveelheid aan prijzen die niet te zwaar op de maag liggen (de snelle lunch met voor- en hoofdgerecht kost 16 euro). En dan zijn er nuances, die maken dat de mensen voelen dat er voor hen wordt gezorgd, zoals het stoffen servet en van properheid blinkende glazen en bestekken. “Alles is hier vers,” zegt Peter Maertens, “behalve de tomaten, want die zijn beter uit blik.”

Royale porties

Wij kwamen op een maandagavond, zagen tot onze verwondering hoe het publiek toestroomde en vonden het best knus in deze huiselijk en landelijk ingerichte voormalige fietsenfabriek. Het decor is opgebouwd uit witgekalkte muren, mooie oude, gewelfde plafonds en een wit-rood geblokte tegelvloer. Het meubilair en de diverse togen zijn van natuurhout. Wij kregen zelfgebakken broodjes in de vorm van een koksmuts. Helaas was het eigen baksel taai : dan maar liever van de bakker om de hoek ! Wij kozen garnaalkroketten, die volgens de spijskaart in de ’top-tien van Vlaanderen’ thuishoren (11 euro) en aubergine melanzane (10 euro). De vulling van de garnaalkroketten was bijzonder smakelijk en op basis van zelfgetrokken bisque, maar de korst van ongezeefd paneermeel was dik en hard. De auberginebereiding was grof en bestond uit een dikke, fondant gebakken plak onder een laag tomaten-roomsaus met gesmolten mozzarella. Hoofdgerechten waren : zonnevis (23 euro) en eigenhandig gerookte eend (18 euro). De vis kwam aan tafel met gestoofde groenten, spekjes en een rodewijnsaus ; de eend verscheen in plakjes versneden. Het allesbehalve malse vlees kreeg het gezelschap van een bruine ketjapmengeling van spinaziescheuten, prei, sjalotten, soja, mango, koriander en gebakken sesamzaadjes.

Wij vonden the food of the gods royaal van portie, doch niet altijd even verfijnd. Omdat er in het weekend stoelen te kort zijn, heeft de ondernemende Peter Maertens tegenover ’t Verschil recentelijk restaurant De Overkant geopend.

:: Restaurant ’t Verschil : Gentsestraat 70, 9300 Aalst. 053 70 60 86. Zondag gesloten. www.hetverschil.com

SFEER RESTAURANT

Keuken: 6/10; Decor: 7/10; Comfort: 6/10; Service: 7/10; Prijs/kwaliteit: 6/10

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content