Deze stoere Ardense auberge combineert een ouderwetse gezelligheid met een keuken die zelfs door Italiaanse toppolitici ge- smaakt wordt.

:: L’Auberge du Sabotier, 21 Grand Rue, 6870 Awenne / St Hubert, 084 36 65 23, www.lauberge-du-sabotier.com, gesloten op maandag en dinsdag en tijdens de carnaval- en paasvakantie, evenals drie weken in juli.

Luc Dewalque is geen geboren hotelier. ” Je suis gourmand. Ik had van kindsbeen af wat met eten en ik wist zeker dat ik later bakker of slager zou worden, of een ander beroep waarin voedsel centraal staat.” Uiteindelijk werd Luc chef, zwierf tien jaar de wereld rond om zich te bekwamen en kwam daarbij zowel in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland als in Nieuw-Caledonië. Bij zijn laatste baan, waar hij in dienst van een ondernemer verscheidene restaurants opstartte, liep het uiteindelijk mis omdat enkele geldschieters zich terugtrokken. De tegenvaller werd een uitdaging.

“Ik wilde niet langer van anderen afhankelijk zijn en dus was de tijd rijp om op eigen benen te staan. Tijdens mijn zoektocht naar een ge-schikte locatie stootte ik op dit gebouw, en ik wist het meteen. Un coup de coeur.” Lucs voorkeur valt te begrijpen. L’Auberge du Sabotier zit in een gebouw dat voor de helft uit 1681 stamt en bijna drie eeuwen lang een boerderij was. Wie goed kijkt, herkent in het restaurant nog de voederbakken voor de paarden. En waar zich nu de zeer transparante keuken bevindt, die zelfs voor de voorbijgangers geen geheimen heeft, was eens het atelier van de klompenmaker. Alleen was er een probleem waar Luc niet op gerekend had : bij het restaurant hoorden ook nog twintig kamers, en dat was wel even wennen.

In de auberge, met een forse portie wingerd tegen de voorgevel, heerst een ouderwetse, licht chaotische gezelligheid. De plek is volgestouwd met oude voorwerpen, opgezette koppen van herten en everzwijnen tegen de muur, speelgoedfietsen en klompen. In de gang ligt een vers geschoten mannelijk hertenjong, terwijl in de zitkamer een fors haardvuur knettert. In het restaurant eten we een uitstekende civetdemarcassin, façongrand-mère, maar we zijn niet de eersten die dit wildadres ontdekken. De heren Prodi en Berlusconi en 22 ministers schoven eerder aan bij de gastentafel in de keuken.

Die gezelligheid wordt niet doorgetrokken in de gemoderniseerde kamers. Die werden voorzien van nieuwerwets comfort, nieuwe ingemaakte kasten in hout en leuke badkamers met blauwwitte tegels. Kamer 26, waar we de nacht doorbrengen, is niet groot en wat gewoontjes, de grote suite valt dan weer zeer ruim en apart uit, maar geen erfde de romantiek van de benedenverdieping. ’s Ochtends wordt in het restaurant een sober ontbijt voorgezet.

L’Auberge du Sabotier telt twintig kamers die tegen 82, 105 en 156 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. In halfpension wordt dat 142, 165 en 216 euro, altijd voor twee personen.

Tekst Pierre Darge l Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content