EEN GESLAAGDE METAMORFOSE

Chef-kok Koen Somers voor de vernieuwde Kristalijn. © MICHEL VAEREWIJCK

Om meer van het panorama en het lichtglooiende Limburgse landschap te genieten en om restaurant De Kristalijn enigszins van het hotel (Stiemerheide) te scheiden, werd er naast het hoofdgebouw in romantische cottagestijl een moderne, doosvormige constructie neergezet. Architect Carlo Bogaerts uit Lanaken maakte het ontwerp, Erwin Claes van groep Q deed de binnenhuisinrichting. Het geheel mag gezien worden, temeer omdat de oude en de nieuwe stijl van de gebouwen mooi contrasteren. De nieuwe Kristalijn is te bereiken via een loopbrug. Wij waren onder de indruk van het decor en de open ruimte, het licht en het verbluffende uitzicht. Wij werden ontvangen door de hoffelijke Guido Rogiers, de nieuwe maître d’hôtel, die Clos St. Denis (Kortessem) van begin tot eind meemaakte. Wij kregen een tafel bij de open keuken. Het was druk, er werd hard gewerkt rond het fornuis en wij hadden moeite met de akoestiek. Rond ons werd geanimeerd getafeld door opgekleed uitgaanspubliek.

Voor chef-kok Koen Somers kwam de metamorfose als geroepen. Na twaalf jaar oude Kristalijn was het moment aangebroken om te bezinnen en nieuwe wegen uit te stippelen. De prijzen van de à la carte gerechten tikken wel aan. Visitekaartje is het marktmenu van drie gangen (40 euro plus 20 euro drank). De wijnkeuze is uitgebreid. Er is een hoofdstuk favoriete wijnen onder de 40 euro.

Wij gingen voor het Menu De Kristalijn met vier gangen (55 euro) en bijbehorende wijnen (27 euro). Welkomsthapjes waren : horentje hammousse en zoete makaron met gerookte paling als weinig geslaagde combinatie en knikker van ganzenlever met crumble van pistache, gel van kers en rabarber. Schotse biozalm (Loch Duart) werd gecombineerd met espuma van watermeloen, avocadomousse, radijs en zwarte peper. Wilde zeebaars van uitmuntende kwaliteit was op de huid bereid en verscheen met cantharellen, bladspinazie, vinaigrette van appel en kerrie, en crème van doperwten. Zachtgegaarde varkenswang was schitterend gecombineerd met langoustines en kwam op het bord met een lichte jus, bittere emping (soort kroepoek) uit de Indonesische keuken, aardappel met mayonaise van chorizo en jonge groenten. Afsluiten deden wij met een landschap van vormpjes en smaakjes, dat werd gepresenteerd als semifreddo van citroen en pistache met bittere chocolade.

Wij genoten van de mooi gepresenteerde lichte bereidingen met pure smaken.

CATEGORIE

WINING & DINING OP DE GOLF

KEUKEN 8

DECOR 8,5

COMFORT 7

SERVICE 7,5

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 7,5

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content