Er is geen reden waarom Zottegem geen trendy ingericht restaurant zou hebben. Dat dachten de twee koks Günther Taelman en Olivier Jolie ook en zij pakten nog geen half jaar terug uit met Two Cooks. Plaats van gebeuren is een rijtjeshuis op de markt achter de kerk. De gelijkvloerse verdieping werd opengetrokken, de façade is van transparant glas. De inrichting is puur en prettig. Antracietkleurige keramische muurtegels met het lismotief van ouderwets behangpapier contrasteren aangenaam met een paarse muur, het gefineerde palissanderhout van muur, bar en tafels, de keramische vloertegels met metaaleffect en de muurbanken bekleed met wit surrogaatleder. De eetzaal is het domein van een jonge maître d’hotel. In de weekends krijgt hij assistentie van de vriendinnen van de koks.

De twee koks kregen een klassieke opleiding en presenteren hun bereidingen in een moderne verpakking. De beknopte spijskaart verandert maandelijks, zo blijft het spannend voor de koks en voor de gasten. Het visitekaartje is het degustatiemenu, dat in viergangenversie 44 euro kost (58 euro met wijn). Wij schreven ons in voor dit programma en er kwamen drie amusante amuusjes : horentje van zoete koek met rundvlees en avocado-ijs, glaasje mousse van geitenkaas en walnoten met schuim van geitenkaas, soepje van kokos, krab en kerrie. Als eerste wijn was er een droge Trebbiano d’Abruzzo, Caldora 2005. Het voorgerecht bestond uit sint-jakobsschelpdieren op twee manieren bereid : lang gebakken met een crème van pompoen, kruim van briochebrood en venkelzaad, en lang gegrild en onhandig in glas gepresenteerd met mousse van pompoen, gelei van venkel en roerei. Dit bewerkelijke gerecht kon niet boeien door een gebrek aan contrastsmaken en een teveel aan zachte texturen. De tweede wijn was een soepele witte, Domaine de Guillaman, Colombard-Ugni 2005, opgediend bij perfect gegaarde, superverse Deense kabeljauw, smakelijk begeleid door een schuimige saffraanbouillon van mosselen, erwtenpuree en risottokroketjes met kip. De derde wijn was een warm gekruide, sappige Ercavio Tempranillo 2003, die zich prima voelde naast het succulente vlees van gebraden fazantenhen, op het bord gebracht met zalf van aardpeer, compote van peren en veenbessen, gekonfijte bil met groene kool in pot-au-feu en witloof gegaard met cichorei.

Deze feestelijk gepresenteerde maaltijd werd afgesloten met schuim van appel, sorbet van appel en karamelappel, opgediend met een compote van gedroogde vruchten, een koekje van zanddeeg met vanille-ijs en broodpudding met rozijnen. De snoepjes bij de koffie bevestigden opnieuw dat de twee koks het goed voor hebben met hun klanten !

OUDE VRIENDEN

Olivier Jolie (25) is van Zottegem, Günther Taelman (30) komt uit de buurt. Beiden volgden de beroepsschool Ter Groene Poorte in Brugge. Olivier ging in de leer in ’t Laurierblad in Berlare, Günther in Hof ter Eycken in Ninove, waar hij de rechterhand werd van Philippe Vanheule. De twee koks ontmoetten elkaar in restaurant Ter Borcht in Huizingen. Daar werden de plannen gesmeed om samen een restaurant te beginnen.

Info

Restaurant Two Cooks

Markt 15

9620 Zottegem.

09 328 85 69.

www.twocooks.be.

Driegangenlunch op weekdagen 21 euro. Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag.

Pieter Van Doveren / foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content