Jos Devriendt exposeert zijn nieuwste ontwerpen : enkele tafels, lampen en een zitje. Dit wordt de aanzet voor een nog grotere designcollectie.

“Nee, dit wordt geen overzichtstentoonstelling, daar is het te vroeg voor,” zegt Jos Devriendt glimlachend, “maar een grote expositie van wat ik het laatste jaar allemaal heb gecreëerd. Daar zit veel verlichting bij, en objecten die ik nooit eerder heb gemaakt, maar waarover ik wel lang heb nagedacht, zoals vier tafels en een poef. Maar ook het servies dat ik voor Maat produceer, wordt getoond. Op die manier worden de verbanden in mijn werk duidelijker. Ik toon het nieuwste, wat verwijst naar wat ik in de toekomst nog wil doen met meubelen en verlichting.” Vandaar ook de titel Futurospective.

Jos Devriendt studeerde aanvankelijk schilderkunst, maar kwam nog tijdens zijn studie in de keramiek terecht. “Dat was geen vanzelfsprekende keuze, want dit materiaal is heel weerbarstig, je doet er niet mee wat je wilt : het is geen kunststof. Je hebt dus veel technische kennis nodig, en aanvankelijk toonde ik daar weinig belangstelling voor. Maar beetje bij beetje leer je het toch.”

Via de keramiek leerde Jos met de handen werken. Hij is een atelierontwerper die via de vervaardiging op nieuwe ideeën komt. “Je hebt designers die alles via hun computer bedenken, maar nooit in een atelier komen en zich niet afvragen hoe iets wordt gemaakt. Zo ben ik niet.” Net als veel beroemde ontwerpers houdt hij van atelierwerk. Hij wijst er graag op dat tenoren als Frank Lloyd Wright, Rietveld of Verner Panton ook zelf uitvoerden. “Velen weten niet dat Wright bijvoorbeeld de balkons van zijn villa Fallingwater zelf heeft gegoten !”

Jos liep al jaren rond met het idee om tafels te maken. Uiteindelijk bedacht hij vier types van grote tafels met metalen poten. Daar past ook een dubbele zit van kunststof bij en verscheidene nieuwe staanlampen, zoals de Knik. Sommige zijn stevig uit de kluiten gewassen : de collectie bevat een lamp van twee meter hoog. “Die lampen moeten nu ook niet te groots worden, maar een lamp waar ik net zelf onderdoor kan lopen, vind ik wel iets speciaals hebben.”

De lampen zijn net als de tafels en al het de-sign van Devriendt simpel, sober, maar uitgepuurd van vorm en materiaal. Ze zijn tijdloos en toch verfrissend actueel, eerder sculpturen dan design.

De Futurospective loopt van vrijdag 7 december tot eind januari. Op 8 en 9 december zijn er opendeurdagen van 10 tot 18 uur, later is de expo te bezichtigen op afspraak. De voorstelling gaat door in het prachtige art-decohuis De Uil, Vigilando Interiors, Fonteinstraat 9, 9140 Temse.

Vigilando : 03 760 15 60, info@vigilando.be

Door Piet Swimberghe / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content