Voormalig diskjockey Diane Pycke opende dertien jaar terug Mineral, een huiskamerrestaurant waar mettertijd een speciaal sfeertje groeide.

Restaurant Mineral : Onderbergen 25, 9000 Gent. 09 224 04 58. Open van 12 tot 14 u. en van 18 tot 24 u. Zondag gesloten. www.restaurantmineral.be

Diane Pycke heeft haar ervaring als dj en personeelsverantwoordelijke in de Gentse brasserie Cirque Central gebruikt om dertien jaar terug haar eigen restaurant Mineral te openen. Zij deed dit omdat zij van eten en muziek hield en omdat er in Gent ’s avonds weinig keuze was. Diane kon bij de start rekenen op de steun van het hippe volkje uit het uitgaanscircuit van toen. Mineral was aanvankelijk trendy doch werd in de loop der jaren volwassen en groeide uit tot een vaste waarde met flou artistique. In Mineral hangt een speciale flux, een zweem van nostalgie, een teer, beschaafd en artistiek sfeertje dat dagelijks wordt opgebouwd door de omgeving, de verlichting, de muziek en ook en vooral door het gevarieerde publiek dat zich hier thuisvoelt.

Quatre-mains

Het eethuis is ondergebracht in een oud rijtjeshuis in de antiekbuurt en is vanaf de straatkant te herkennen aan de met mozaïek bedekte gevel. De eetkamers bevinden zich op het gelijkvloers met in het achterhuis de voormalige concertzaal, die door Raymond Jacqmain werd ingericht en die tegenwoordig dienst doet als feest- en weekendzaal. Het restaurantgedeelte is schemerig verlicht en een beetje artistiek ouderwets ingericht met hier en daar art-deco-elementen. De muren zijn ijsgroen, de hoofdkleur van het mozaïek op de façade, op de tafels rust sneeuwwit linnen en de stoelen zijn bezet door studenten, advocaten en leraren van de kunstacademie. Achter de schermen wordt quatre-mains gespeeld op de keukenpiano. De ene fornuispianist is Jan Leenknecht, een kok die klassiek werd opgeleid en acht jaar in huis is. De tweede is Orlando Fabio, een Italiaanse selfmade kok die voor de verrassingen zorgt. Dirigent van het pannenorkest is Diane Pycke, die minstens vier avonden per week het podium beklimt. Succesgerechten van de spijskaart zijn onder andere : gegrilde tonijn op Italiaanse wijze met huisgemaakte tagliatelle (20 euro) en rundhaas op verschillende manieren bereid (24 euro).

Voldaan

Wij kozen twee voorgerechten : tempura van gamba met tartaarsaus – niet zoals een Japanse tempura en een echte tartaarsaus behoren te zijn maar wel lekker (12 euro) – en gegrilde inktvis met raketsla, kerstomaten en een smakelijke dressing met citroensap en aceto balsamico (12 euro). Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten : lendenstuk van paard, dungesneden, vakkundig gegrild en smakelijk, opgediend met een kom vol mosterdsaus, prima huisgemaakte frieten en een lekkere gemengde salade (18 euro), en aan de andere kant gebakken kabeljauwhaas van goede kwaliteit en royaal formaat, met mousselinesaus, grijze garnalen, prei en aardappelpuree aangemaakt met olijfolie (18 euro).

Het glas werd die avond gevuld met een Shiraz, Alles Verloren, 2001 (26 euro). Deze ‘hoopgevende’ Estate Wine uit het Zuid-Afrikaanse Swartland wist ons door de vertederende naam en door zijn kruidige neus en sappige smaak in te palmen. Wij waren voldaan en dan is een nagerecht overbodig.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content