EEN FINSE ZOMER

Vanwege de zachte ondergrond aan de rand van het Lohjameer, in Zuid-Finland, staat het buitenhuis op palen. © FOTO'S GRAZIA BRANCO

Met een grote glaspartij kijkt een Fins buitenhuis over het Lohjameer en het groen. Het vele hout en de eenvoud binnen weerspiegelen de natuurlijke omgeving.

Het buitenhuis van Elina Helenius en haar partner Mika Mahlberg staat zowat op het strand van het grootste meer van Zuid-Finland, het Lohjameer. Het is een ontwerp van de gerenommeerde Finse architect Matti Sanaksenaho. De eigenaars waren er eerst niet zeker van of hun budget wel zou volstaan voor een architect van dit kaliber. “Na zijn veelbesproken realisatie van de St. Henry’s Ecumenical Art Chapel in Turku stond Sanaksenaho in zowat alle architectuurbladen van Finland en daarbuiten”, vertelt Elina. “Ook wij leerden hem toen pas echt kennen.” Elina en haar man zijn architectuurliefhebbers. Ze lezen regelmatig heel wat buitenlandse vakbladen. Sanaksenaho kreeg van hen meteen carte blanche. Toen ze de eerste schetsen te zien kregen, waren ze ervan overtuigd dat ze de juiste architect gekozen hadden.

Het huis heeft maar één niveau en beslaat een totale oppervlakte van zo’n 65 vierkante meter. Vanwege de zachte ondergrond nabij het meer moest het op palen worden gebouwd. Sanaksenaho geeft de voorkeur aan massief hout als bouwmateriaal. Aan de westzijde kijkt het huis uit op het meer met een grote panoramische glaspartij, die in onregelmatige ramen is verdeeld. “Op die manier wil ik de onregelmatige groeivormen van de bomen in een bos evoceren”, verduidelijkt de architect. De vloer is uitgevoerd in licht gelakt grenenhout, terwijl de wanden bekleed zijn met fineer van coniferen. Zo blijven de nerven en de nuances van het lichtkleurige hout zichtbaar, wat meteen een decoratief effect geeft. Het enige contrasterende materiaal in het hele ontwerp is de donkere Finse leisteen die de architect koos voor de haard, met uitlopers op de vloer en de treden ernaast.

Met het oog op een maximale benutting van de ruimte ontwierp de architect een alkoof als slaapplaats met daaronder bergruimte. Schuifdeuren zorgen voor de nodige privacy. De keuken werd doelbewust heel basic gehouden, zoals dat de gewoonte is in een Fins buitenhuis. De open rekken boven het werkblad zijn gevuld met oud en nieuw aardewerk van Arabia. In plaats van een spatplaat voorzag de architect twee lange, smalle ramen boven het werkblad. Ze bieden een prachtig uitzicht op de natuur.

Elina Helenius zorgde zelf voor de interieurinrichting, een taak waarvoor ze meer dan gekwalificeerd is. Ze begon haar loopbaan in 1989 als ontwerpster in het Finse textielbedrijf Marimekko. Sinds 2003 werkt ze ook als docente aan de Universiteit voor Kunst en Design in Helsinki. Veel van haar textielontwerpen vonden een plaatsje in dit buitenhuis.

DOOR OLIVER IKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content