Hostellerie Schuddebeurs I Schouwen-Duiveland I NederlandTe midden van statige landgoederen van rijke Zeeuwen ligt een driehonderd jaar oude theeschenkerij. Luit Ezinga en Bart de Bree maken er een plek van waar mensen graag terugkomen.

Wie vanuit Goes, via Zierikzee in Schuddebeurs aankomt, denkt allicht “waar ben ik nu beland”. De hostellerie ligt verscholen in het groen, in the middle of nowhere, zo lijkt het. Een kleine wandeling brengt snel aan het licht dat deze rustige plek al enkele eeuwen zeer geliefd was bij rijke luiden uit Zierikzee. Ze bouwden er mooie landgoederen en legden er formele tuinen aan. Het bosgebied rond die huizen en de dijk, vormen nu een mooi wandel- en fietsgebied.

Hostellerie Schuddebeurs heeft vier kamers in het historische gedeelte, negen kamers in het aangebouwde nieuwe deel, plus zes tuinkamers en drie tuinsuites, de laatste met eigen ruim en zonnig tuinterras. Het unieke bruidshuisje is een romantisch tuinpaviljoen dat met veel zorg werd ingericht, een juwelenkistje voor bijzondere nachten. Schuddebeurs ademt iets Engels uit : de landelijke ligging, de verzorgde tuin met zijn prieeltje en de zonnige terrassen rond het hotel, de decoratie waarin donker hout en leer de boventoon voeren, de bloemen door het hele huis, het schept een hartelijke, huiselijke atmosfeer. Het is zeker allemaal een beetje burgerlijk, wat niet per se een bezwaar is, spijtig genoeg is de ontbijtkamer eerder banaal. Gasten appreciëren duidelijk het warme, persoonlijke onthaal van het echtpaar Ezinga en hun personeel, niets ontgaat hun en geen moeite is te veel. Het begint al bij het perfect geserveerde kopje koffie, inclusief ijswater. Je merkt aan alles dat veel mensen hier niet voor het eerst komen. Luit Ezinga is trots op zijn vaste gasten.

Zowel de Ezinga’s, als kok, medevennoot en weldra opvolger, chef Bart de Bree zijn verknocht aan het Zeeuwse landschap en zijn producten. Van 15 april tot 15 juli is het oosterscheldekreeftseizoen. Schuddebeurs is een van de tien restaurants in Zeeland waar je voor 59,50 euro een oosterscheldekreeftmenu kunt degusteren. Een buitenkans om dit bijzonder fijne zeejuweel, vereerd met een slowfoodlabel, te proeven. Het hoogtepunt voor ons was het in gerookte boter gewelde kreeftenvlees met overvloedig lamsoor en asperges. Het was al begonnen met een mooi duo van een mousse van kreeftenvlees met een jelly van bloody mary en slaatje van tomaat, artisjok en kreeft en daarna een saucijsje van kreeft met bloemkoolcouscous en een luchtige saus van Reypenaer VSOP. Al is de officiële kreeftwijn dit jaar een pinot gris uit de Elzas, vooraf proefden we, op aanraden van de Belgische maître, eentje van het Zeeuwse domein Kleine Schorre, licht maar correct en smaakvol. Het grote wijndomein in het dorp Dreischor op Schouwen-Duiveland kan trouwens worden bezocht. Net als de kaasboerderij De Stolpe in het Schouwse dorp Nieuwerkerk, waar Bart de Bree zijn kaas betrekt. Op de kaart van Hostellerie Schuddebeurs vindt u, op het ritme van de seizoenen, alle andere Zeeuwse producten terug : Schouws lam, paling, oesters, mosselen, garnaal, kokkels, zeekraal en verse vis van de afslag Stellingendam.

Enige grandeur is het nabije Zierikzee niet vreemd. Toen de handel er in de achttiende eeuw stilviel, is er gedurende lange tijd maar weinig veranderd. Een deel van de stadsmuren en -poorten is precies door dat isolement bewaard gebleven. De jongste decennia heeft men driftig gerestaureerd en is het stadje gaan heropleven. De oude haven is nu een aanmeerplaats voor gerestaureerde historische schepen en een gezellige plek vol terrassen. De nieuwe haven werd een van de drukste passageplekken voor de pleziervaart in Zeeland. Zierikzee is ook een aangenaam winkelstadje.

Schouwen-Duiveland heeft prachtige stranden en kilometers fietspaden, al moet je op twee wielen wel tegen een fikse windstoot bestand zijn. Hostellerie Schuddebeurs beschikt over een gesloten fietsenstalling, maar ze kunnen u ook helpen met het huren van fietsen bij een bedrijf in de buurt. Voor golfers zijn er tweedaagse arrangementen, waarin eenmaal de green fee voor de Goese Golf en eenmaal voor golfclub Grevelingenhout begrepen zijn. Die liggen allebei op nog geen half uur rijden van Schuddebeurs.

samengevat

Design

8 Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

Zwembad

8 Restaurant

Wellness

8 Celebrity Spotting

Trendy

8 Kindvriendelijk

Door Tessa Vermeiren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content