In welke slaapkamer kom je maximaal tot rust ? Inspirerende tips van vier experts.

:: Info : www.chrismestdagh.com

:: Info : www.ghi.be

:: Info : www.nathalievervenne.be

Duister licht

Interieurontwerper Chris Mestdagh :

Voor de inrichting voer ik altijd een tweestrijd. Slapen is eigenlijk je concentreren op jezelf, een volledige verinnerlijking. In een te volle kamer wordt je aandacht afgeleid, maar het hoeft ook geen lege cel te zijn. Ze kan natuurlijk en harmonieus worden aangekleed, met een eenheid tussen de gordijnen, alle stoffen, de meubels en de objecten. Mijn droomslaapkamer heeft zicht op zee, niet op een berg of een landschap, en een directe toegang tot het strand. De zee betekent openheid. Het geluid van de golven stoort me niet, ik val ervan in slaap. De inrichting is minimaal, de juiste keuze van objecten belangrijk. Ideaal is een aparte dressing. Er mag wel een hoek zijn met een fauteuil om iets te drinken. En een klein terras. Rustige, neutrale kleuren met een accent doen het goed. Maar fel oranje of groen verstoort rust en slaap. De ideale slaapkamer is donkerbruin, een aardetint, met dito meubels en bleek bedlinnen. Het licht is laag, zacht, warm en verspreid. Geen centrale plafondlamp. Duister licht maakt alles mooier.”

Sensueel

Interieurontwerpster Anne-Cathérine Chevalier :

Een slaapkamer moet rustgevend én sensueel zijn. Het sensuele vertaalt zich in de materialen. Ik hou van vast tapijt, wat weer opgang kent en technisch enorm verbeterd is. In mijn kamer ligt er zelfs een elandvel. Gordijnen houden het licht buiten, beschermen de privacy en isoleren de geluiden. Een slaapkamer mag klein zijn, liefst met een hoog plafond. Een bed met nachttafels volstaat. Hou de dressing apart en integreer geen badkamer. Water brengt onrust en neemt je energie weg. Dat zegt de leer van feng shui, die logische en gezonde ideeën bevat. Zo moet je ook met je hoofd naar het noorden of het oosten slapen. Een slaapkamer is fris, de badkamer ernaast warm. Let op een logische circulatie, zodat slaaphoek, dressing en badkamer makkelijk toegankelijk zijn. Maak er liever geen bureau van.

Spring op sensuele wijze om met het licht : nooit midden in het plafond, maar aan de zijkant, ideaal voor het lezen. Mijn ontwaaklamp bewijst me vooral in de donkere wintermaanden goede diensten. Ze wordt ’s morgens langzaam helder en maakt me op een natuurlijke wijze wakker. Heerlijk. In bed zijn de lakens van belang. Ik hou van zachte donsdekens met veren, zonder kunststof. Echte dons kan trouwens worden ontstoft. Het beduiteinde wordt bekleed met mooie stof. Ik hou niet van een metalen bed of een onpraktisch houten designbed waar je je benen tegen stoot.

De basistoon is beige, maar ik vind het leuk om iets aan het seizoen aan te passen. In de zomer zorg je bijvoorbeeld voor een fris groen accent met een paar kussens of een dekentje ; je hoeft er daarom de gordijnen niet voor te vervangen.”

:: Info : 02 660 00 39.

Geen studio

Interieurarchitect Guillaume Hermans :

De plaats van het bed is belangrijk. Liever niet te dicht bij of naast een deur, maar ook niet tegenover of onder een raam. Een spiegel tegenover een bed of een deur is uit den boze omdat die een onbeschermd gevoel geeft. Ook een balkenzoldering of een stucplafond met veel ornamenten zorgen voor onrust : je kijkt ernaar vanuit je bed. In mijn slaapkamers geen centrale plafondverlichting en zeker geen op het bed gerichte spots. Ideaal zijn wandarmen of een lampje op de nachttafel. Indirect sfeerlicht dus dat gedimd kan worden. Ik hou ook niet van planten in de slaapkamer.

Qua sfeer en stijl mag een slaapruimte contrasteren met de rest van de woning. Hierbij spelen kleuren een grote rol. Ik zorg voor een gepersonaliseerd palet. Voor een hotel kies ik rustgevende pasteltinten, zoals zandkleur of grijsgroen. Voor de vloer kies ik hout, nooit vast tapijt. Mijn bedden zijn vrijstaand en tot 60 centimeter hoog. Hemelbedden suggereren geborgenheid, maar mogen geen opgesloten gevoel geven. Een slaapruimte is in de eerste plaats een rustkamer, zonder lawaai. En dus geen studio : werken en slapen scheid je van elkaar. De dressing hou je in het beste geval apart. Een directe verbinding met de badkamer lijkt vanzelfsprekend. Geef mij maar een slaapkamer met een mooi wijds perspectief, zoals een zicht op een vallei en daarachter een bergketen.”

Geheime plek

Architecte Nathalie Vervenne :

De ideale slaapkamer is een geheime plek waar niemand je kan storen. De mijne zit in de top van een molen, hét inspiratieoord om slaapkamers te ontwerpen. Het licht valt mooi binnen, hier geniet ik van de ochtend- én de avondzon. De vensters zijn klein, grote ramen geven een kil gevoel. Kleine ramen op de juiste plaats geven meer licht. Het is ook van belang om de lucht te kunnen zien. Opstaan met de zon maakt je vrolijk. De zolder is een geborgen plek waar regen en wind nog net hoorbaar zijn. Dat is ook een deel van de woning zonder circulatie. Op de gelijkvloerse verdieping hebben slaapkamers iets onnatuurlijks.

De inrichting moet ‘warm’ zijn, met natuurlijke materialen, aangename stoffen en hout. Je moet op je blote voeten kunnen lopen. Het bed hoort groot en comfortabel te zijn, maar hoeft geen technische snufjes. Ik hou wel van een mooi bedeinde en handige kussens die het mogelijk maken om te kunnen lezen en tekenen. Ik ontwerp graag in bed. Hier borrelen ideeën op een bijna onbewuste wijze op. In of rond de slaapkamer moet er ook plaats zijn voor ‘natuurlijke’ elementen, zoals een kleine, veilige open haard en een raam of terras vanwaar je de hemel kan bewonderen. Een slaapkamer dient enkel bij het slapengaan verwarmd te worden, ’s nachts niet, dan staat het raam open. Een aanpalende natte cel met een royaal bad en een douche is fantastisch. Helaas is dat onmogelijk in deze molen. Voor mij een sobere inrichting, behoorlijk ‘zen’, zonder veel meubels en rondslingerende kleren. Graag enkele lievelingsobjecten en een televisie, maar geen telefoon of computer.”

Tekst Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content