Klein en banaal zag de flat eruit, maar met weinig middelen herschiep Violise Lunn ze tot een vrouwelijke, dromerige plek, waar ze zich omringt met spullen die ze koestert. Een zweverig universum dat past bij de tere, sprookjesachtige jurken die ze ontwerpt.

Als kind was Violise Lunn al terug te vinden op rommelmarkten, vanwaar ze met van alles weer thuiskwam. Dat ze dit nog steeds doet, blijkt wel uit de vele oude spullen in haar appartement. “Ik koop zelden iets zonder er thuis meteen mee aan de slag te gaan”, legt ze uit. Ze kan dan haast niet wachten om er een nieuwe kleur, vorm of andere persoonlijke tint aan te geven.

Misschien is dat wel het geheim van de bijzondere sfeer in haar tachtig vierkante meter grote appartement in hartje Kopenhagen. Na de koop in 2006 had ze aan drie weken genoeg om het helemaal in te richten zoals het er nu uitziet. “Vóór de verhuizing heb ik alleen de muren gesaust en de vloeren geschuurd”, vertelt ze. “Met wat meer tijd zou ik de keuken en de vloeren hebben laten vervangen.” Ondanks de kunststof kozijnen, mahoniehouten vloeren en nepbeuken keukenkastjes is het haar toch gelukt om haar appartement bijzonder sfeervol aan te kleden. Door zich te omringen met de spullen waar ze gek op is, een principe waar ze ook in haar atelier bij zweert.

Een bakstenen muur werd wit geverfd, en op de achterwand is er een speelse roze streep aangebracht. Een papieren vrouwenfiguur, ooit gebruikt voor een tentoonstelling, doet nu in de hoek van de kamer dienst als werkverlichting. De lamp in de slaapkamer bestaat uit een glazen ster die haar zus voor haar gemaakt heeft. Al deze persoonlijke spullen zijn gecombineerd met klassieke meubels en erfstukken. Het resultaat is een uitnodigende sfeer in pasteltinten.

“Met al deze dierbare spullen om me heen valt het appartement zelf, dat ik eigenlijk niet zo mooi vind, me gelukkig niet eens meer op”, aldus Violise, die als modeontwerpster is afgestudeerd aan de Danmarks Designskole. Na haar opleiding heeft ze een tijdlang in Frankrijk gewerkt, om vervolgens in Denemarken een eigen bedrijfje op te richten. Haar kledingatelier aan de Borgergade in Kopenhagen deelde ze aanvankelijk met een vriendin, die ook voor zichzelf begon maar na een tijdje alweer vertrok.

Violise beschrijft het gebouw waarin haar atelier is gevestigd als een artistieke commune. Niet omdat alle voorzieningen er met elkaar wordt gedeeld, afgezien dan van het toiletgebouwtje op het binnenplein, maar vanwege het gemeenschappelijke gevoel dat iedereen zich hier thuis moet kunnen voelen. Traditionele kantoortypes zul je hier al niet tegenkomen. En om te weten of Violises atelier open is, moet je gewoon kijken of er licht brandt. Hier werkt de ontwerpster aan haar creaties, vooral bruidsjurken en avondkleding. Zowel haar werk als haar interieurs kun je in drie woorden omschrijven : licht, dromerig en vrouwelijk.

www.violise.dk

Door Lykke Foged Foto’s Morten Holtum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content