Keuken : 7,5 i Decor : 7,5 i Comfort : 7,5 i service : 7,5 i Prijs/kwaliteit : 7,5

Er wordt minder dan ooit thuis gekookt en meer dan ooit over voeding geschreven. Een timmerman of een loodgieter die zijn vak met kennis van zaken en ernst uitvoert, zal niet in de pers komen. Maar een kok die een restaurant opent, kan op zijn minst rekenen op ondersteuning van de plaatselijke pers. Koks komen ook op televisie en hoeven niet veel te doen om een sterrenstatus te behalen. En wanneer een tv-kok een restaurant opent, dan is het hek van de dam en spoedt een leger reporters zich naar de plaats van heil of onheil. Gedurende weken was dat de K. Begaultlaan in Wilsele, waar niemand minder dan tv-kok Jeroen Meus zijn nieuwe restaurant Luzine probeerde uit te testen. Meus is niet de slechtste onder de Vlaamse celebrity chefs. Hij heeft nog contact met de aarde en sterallures zijn hem vreemd. In de race naar het eerste nieuws werden Luzine en Jeroen Meus door diverse kranten tijdens de openingsweek op de rooster gelegd. Dat is onfair, want een nieuw eethuis heeft minstens een maand nodig om de kinderziektes te boven te komen. Wij wachtten anderhalve maand, de tijd die nodig is om de zaakjes op orde te stellen.

Luzerne is een gecamoufleerd restaurant, dat werd ingericht op de eerste verdieping, achter in de oude conservenfabriek van Marie Thumas. Je deelt de buitendeur met de bezoekers van de sportzaal, rockmuzikanten op weg naar het repetitielokaal, grafische vormgevers en andere medewerkers van de jonge bedrijfjes in het industriële gebouw. Achter een rolluik is een met kaarsen verlichte donkere gang en een glazen deur, bewaakt door twee zware motoren (Jeroen Meus waait uit op de motor). Achter de deur ontvouwt zich een prettige verrassing : te midden van een intieme, in Sherlock Holmesstijl ingerichte eetzaal wordt sfeervol op niveau getafeld. Het contrast met de buitenwereld geeft dit gebeuren een clandestien sfeertje.

De eetzaal is het domein van Jeroens vriendin Stephanie en een vlotte sommelier. Achter de schermen kokkerellen Jeroen Meus en Koen Tossyn, de chef die meekwam uit de Boardroom. De twee koks presenteren een productkeuken vol emoties, met, zo nu en dan, een knipoog naar Vlaamse klassiekers. De prijssetting is die van het betere restaurant. Succesgerechten van de spijskaart zijn : roulade van ganzenlever en rund, amandelbrioche, liquid van appel en vanilleolie (17,20 euro) en Ierse Rib Eye Helder met tomatenfondue, bearnaise en vleesjus met madera (26,80 euro). Er is een menu, dat naargelang het aantal gekozen gangen 40, 50 of 87 euro kost.

Wij gingen voor het Menu Ambassador van drie gangen met ruim geschonken bijpassende wijnen en betaalden 58 euro per persoon.

SMAKELIJK

Voorgerecht :

miniatuurtje van braaf gekruid rundgehakt en oester gerold in rammenas met kruidenboeket en gedikt appelsap, opgediend met Fritz Haag, als droge, Duitse riesling.

Hoofdgerecht : duif met ‘pain perdu’ van ganzenlever, rode kool, prima puree van knolselder en jus van calvados en, om het ‘yummy’gevoel aan te wakkeren, een Domaine Magellan, Pays D’Oc, met confituursmaak, die goed aansloot bij de rode kool met appel. Nagerecht : ‘boke’ met choco, ‘jelly’ van Cubaanse koffie en smeuïg ijs van banaan met, om aan te sluiten bij de smaak van gebrande koffie, een glaasje zoete sherry Pedro Ximénez.

Info

Restaurant Luzine

K. Begaultlaan 15/6

3012 Wilsele.

016 89 08 77.

www.restaurantluzine.be

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content