Keuken : 8 i Decor : 7,5 i Comfort : 5,5 i service : 8,5 i Prijs/kwaliteit : 7,5

De wereld is aan durvers die afwijken van betreden paden. Als je stoutmoedigheid combineert met kennis van zaken, is de kans groot dat je wordt beloond in de vorm van succes. Yin-Yin Pang en Lap Yee Lam waagden hun kans en openden Bij Lam & Yin. Na 22 jaar in de horeca, waarvan 20 jaar in de exploitatie van een ‘gewoon’ Chinees restaurant met meeneemdienst in Merksem, hadden de twee het wel gezien. Het moment was aangebroken om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Na lang overwegen werd besloten een huiskamerrestaurant te openen, waar eenvoudige maar goede Chinese gerechten worden geserveerd. Het huis was er al : een mooie woning met elementen uit 1594. Yin-Yin en Lap Yee waren verliefd geworden op het oude huis en hadden het gekocht, zonder te weten wat zij ermee gingen doen. Toen het idee bovenkwam om een niet-alledaags restaurant in het pand te openen, begon het diep in de buik te borrelen van de ideeën. De gelijkvloerse verdieping werd opengetrokken en op een sobere manier ingericht. Oud en nieuw, oost en west werden op een smaakvolle manier gecombineerd. Aan de muur hangen twee fotoportretten van de grootouders van Lap Yee.

Ook nu het eethuis open is, amuseren de twee zich volop. Lap Yee Lam kookt zelf en bereidt een negental authentieke Chinese gerechten, die hij op een elegante manier op het bord presenteert. Yin-Yin Pang ontvangt zoals zij thuis zou doen, met brio en oprechte hartelijkheid. Zij neemt de tijd om de bereidingen aan tafel uit te leggen. Onder de klanten bevinden zich bekende schrijvers en onze ex(?)-premier. Hij dicteert dat de bereiding met inktvis nooit mag verdwijnen. Bij de bereidingen op het leien bord zijn er die als voor- en als hoofdgerecht kunnen dienen. Blijvers zijn dimsum, gelakte eend in hoisinsaus en gestoomde vis met gember en soja. Het eten krijgt ondersteuning van een bescheiden repertoire van met zorg gekozen, natuurlijke wijnen, die passen bij het eten en bij de zuivere omgeving.

Wij genoten van heerlijke dimsum, gevuld met gehakt van eend, kip en rundvlees en opgediend met zoet-pikante saus met gember (7 euro), van garnalen in knoflook op bed van vermicelli en zeewier met lente-ui en sojasaus (12 of 20 euro), van langzaam gestoomde kwartel met verse ginsengwortel, judasoor, gedroogde leliebloem, shiitake, geroerbakte paksoi en oestersaus (20 euro) en van inktvis uit de wok met ingelegde daikon (rammenas), rode biet en koriander en sesamzaad (9 of 16 euro).

Om deze lekkere en lichte maaltijd in stijl af te sluiten was er flan van kokos met agaragar, coulis van rode bonen en longanfruit (een soort druif met grote pit).

VAN HONGKONG NAAR BELGIE

Yin-Yin (‘Zwaluw zwaluw’) kwam op achtjarige leeftijd met haar broers en zussen vanuit Hongkong naar Deurne. Chinezen zijn hardwerkende ondernemers die vooruit willen en niemand in de weg lopen. Vandaag hebben de oudste vier van de zes kinderen allemaal hun eigen restaurant. Lap Yee kwam met zijn ouders uit een dorp in de buurt van Hongkong naar hier. Ook dezefamilie opende een restaurant. Inmiddels keerden de ouders voor hun oude dag terug naar China. Yin-Yin en Lap Yee hebben twee zonen. Ze helpen mee in het familierestaurant.

Info

Chinees restaurant Bij Lam & Yin

Chinees restaurant Bij Lam & Yin

Reyndersstraat 17

2000 Antwerpen.

03 232 88 38.

Maandag en dinsdag gesloten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content