Herwig Van Hove

een buitenkans

Château de la Négly ligt in de wat mistige appellation Coteaux du Languedoc. Dit enorme gebied bekwam de AOC-status in 1985 en omvat wel 150 gemeenten waarvan 5 in De Aude, 14 in de Gard en de rest in de Hérault. Het gebied loopt praktisch van Narbonne tot Nîmes met meer dan 350.000 hectoliter per jaar, vooral rood.

Een merkwaardig geval is het Château de la Négly (46 ha in de gemeente Fleury bij Narbonne) van de familie Rosset. Die was van oudsher goed bevriend met de familie Paux (4 ha in Saint-Pargoire: Clos de Truffiers). Toen de enige erfgenaam Rosset overleed, adopteerde de familie zoon Jean Paux. Zo kwam in 1992 het geheel in handen van Jean-Paux-Rosset die de naam van zijn adoptiefouders aan de zijne toevoegde. De jonge Jean begon verwoed aan het moderniseren van wijngaard en installaties, en bottelde in 1997 voor het eerst zijn eigen oogst zelf. Vroeger ging alles en vrac buiten. Het excellente jaar 1998 is dus zijn tweede oogst. Hij werd voor België ‘ontdekt’ door Frank Frisette, invoerder-wijnconsulent in Diepenbeek ( Tel. 011/23.38.00) die in 1998 een optie kon nemen op 20.000 flessen.

Château de la Négly ‘La Falaise’ 1997

Goede kleur met normale concentratie en wat zachte evolutie zichtbaar tegen de glaswand. Neus met fijn fruit en fijn hout, die bij opschudden grote eenheid toont; diepe doortimmering met gezond hout en tonen van zwarte bessen. De smaak zet rond aan maar loopt verder op wat strenge structuurtannines, onder meer ook van het hout, die echter goed door fruit gedekt zijn. Wijn die zal ontwikkelen in grote finesse. (60% syrah, 25% grenache en 15% mourvèdre; 12 maanden nieuwe barriques – 385 fr.).

Château de la Négly ‘La Falaise’ 1998

Vuurrode frisse kleur met goede concentratie. Toegeplooide neus met diepe onderbouw van rijp en nauwelijks ‘geraakt’ door het hout. Wijn met grote, openplooiende lengte en met een densiteit om te kauwen, moet door lagering nog eenheid verwerven. Rijpe tannines, goed omhuld door fruit en met goed gedragen alcohol (14%). Stevige tonus in de structuur door de mourvèdre. Grote wijn. (45% syrah, 45% grenache en 10% mourvèdre, bemonsterd uit het vat, kan besteld worden vanaf eind juni, beschikbaar oktober 1999).

Château de la Négly ‘La Côte’ 1998

Diepe volle kleur van het grote rijpe jaar 1998, met een frisse paarse nuance van jong. Elegante fruitneus van het carignangedeelte onder koolzuurgisting en grote rijpe diepte bij opschudden. Zeer aangename smaakaanspraak, gevleesd en volmondig met goede tonen van fris zuur en rijpe tannines als structuurelementen. Goede lengte bovendien. Een echte 1998-er, niet beschadigd door hout en jong te drinken. (75% carignan, 15% grenache en 10% syrah – 274 fr.).

Château de la Négly ‘La Porte du Ciel’ 1998

Zeer geconcentreerde kleur, met een beschaafde nuance van rijp. Neus met uitgesproken diepe onderbouw, kort aaneengesloten en nog volkomen toegeplooid, ook tonen van rijp zwart fruit en al discreet doortimmerd met goed hout. De smaak is glorieus en perfect geknoopt met alles goed omhuld, mooie presente structuurtannines en grote lengte. Een betere Bandol minstens. Grote wijn. (60% syrah en 40% mourvèdre, bemonsterd uit het vat, kan besteld worden vanaf eind juni, beschikbaar april 2000).

Château de la Négly ‘Clos des Truffiers’ 1998

Inktkleur met grote densiteit en nuance van rijp tegen de glaswand. Neus getekend door rijpe kersenpit en amandelen zoals van jonge vintage port met registers van zwart fruit en chocolade. Nu nog met wat restsuiker. Smaak gedragen door goed structuurzuur en rijpe, omhulde tannines. Een monsterwijn à la Amarone en vooral indrukwekkend. Doet wat denken aan de 100% syrah-cuvées van Gauby en Montes uit de Roussillon. (100% syrah, bemonsterd uit het vat, beschikbaar april 2000).

Deze wijnen zijn een buitenkans: de kwaliteitsopties zijn evident, ze zijn te vers op de markt om heel duur te kunnen zijn en het jaar 1998 is niet voor niets het beste jaar van de Midi sinds mensengeheugenis. Dit kan zeker niet blijven duren.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content