De oplossing ligt niet altijd veraf : zoek het in een boek. Mooie kijkplaten, een spannend verhaal, onverwachte tips, telkens gaat een wereld open. We zochten voor u recent verschenen boeken bijeen die elk op hun domein verrassen : onthullende reisverhalen, schoonheidsweetjes, recepten om te watertanden, tuinen om van te dromen, exotische interieurs of ongekende dierenhistories.

PIERRE DARGE

SABINE LAMIROY

TRUI MOERKERKE

PIET SWIMBERGHE

PIETER VAN DOVEREN

HILDE VERBIEST

FOTO’S : DIANE HENDRIKX

Lichaamskultuur

Van de bekende truuk met de komkommerschijfjes op de ogen tot een kruidenlotion of een aardbeimasker, van een zelfgemaakte hamamelisdeodorant tot haarwater met rozemarijn : de boekjes Cosmetica (van Lorraine Sutton) en Lichaamsverzorging (van Jennifer Powell) in de serie Natural Living, zijn opgesteld als een cosmetica-kookboek voor doe-het-zelvers. Naast de recepten voor crèmes, lotions, shampoo… worden ook tips gegeven voor respektievelijk het aanbrengen van cosmetica en alles wat met een natuurlijke lichaamsverzorging te maken heeft : massage, aromaterapie, beweging… (Terra/Lannoo, 398 fr./per boek)

De koningin van de natuurlijke schoonheidsprodukten, Anita Roddick, schreef een lijvig boek over huid-, haar- en lichaamsverzorging. Het werd in het Nederlands op de markt gebracht onder de titel The Body Shop. Het boek. Ook hier tips en recepten, maar dan in een ruimer kader geplaatst. Met veel aandacht voor de geschiedenis van de lichaamsverzorging en voor de gewoonten van andere kulturen. In het hoofdstuk over ouder worden bijvoorbeeld, heeft Roddick het niet alleen over de fysiologische veranderingen en wat eraan te doen, maar ook over de status van ouderen in verschillende kulturen. Voorts besteedt Roddick ruim aandacht aan massagetechnieken en aromaterapie. Eén hoofdstuk is gereserveerd voor mannen : het gaat over hun houding tegenover lichaamsverzorging (door de geschiedenis heen) en praktische tips voor een goede scheerbeurt. (Terra, 535 fr.)

Aromaterapie is in. Wie de heilzame werking (op vlak van gezondheid, lichaamsverzorging en ontspanning) van aromatische oliën wil leren kennen, kan aan de slag met Uw aromatherapie set van Charla Devereux. Het is een naslagwerkje en tegelijk een helder handboek. Origineel : bij het boek zitten 5 flesjes zuivere aromatische olie. (Michon-Helmond, in België verspreid door Standaard Uitgeverij, 720 fr.)

Kate de Castelbajac was model en modejournaliste en is getrouwd met de Franse ontwerper Jean-Charles de Castelbajac. Ze kent de mode- en beautywereld dus goed. Met The Face of the Century. 100 years of makeup and style schreef ze een interessant boek over de evolutie van het schoonheidsideaal in deze eeuw. Ze plaatst die evolutie in het kader van maatschappelijke veranderingen : stijl als een reflektie van de maatschappij. Ook visueel is het een aantrekkelijk boek : met foto’s van topfotografen als Beaton, Newton en Horst en met reklamefoto’s voor schoonheidsprodukten, verschenen in toonaangevende magazines. Achter in het boek vindt u een beknopte geschiedenis van de grote cosmeticahuizen. (Thames & Hudson, 30 £) (TM)

In en om het huis

Na de Franse couturiers ontdekken ook de dekorateurs de landelijke charme van Marokko. Interieurs in Marokko van Lisa Lovatt-Smith is een heerlijke exploratietocht langs grotwoningen, vissershuizen van ongebakken klei en betoverende stadspaleizen. Het is een genot om overal binnen te gluren en de Moorse sfeer op te snuiven. Het herenhuis van Yves Saint Laurent in Marrakech is lang niet de enige parel van dit land. Marokko lijkt wel bezaaid met prachtig beschilderde en betegelde paleizen. Bladerend in dit boek krijg je onvermijdelijk zin om je huis helemaal opnieuw in te richten. (Taschen, 1695 fr.)

De recente vertaling van Het Nieuwe Wonen van Terence Conran wordt voor het interieur hét ideeënboek bij uitstek. Conran, die aan de wieg stond van de Habitat-winkels en de vermaarde Conran Shops in Londen en Parijs, weet precies waar de knelpunten zitten. Hij verkoopt sfeer én nuttige tips over de meest uiteenlopende details zoals de afwerking van vloeren, het gebruik van verfsoorten, of het verdoezelen van storende leidingen. Nuttig dus, maar ook een prachtig kijkboek. (Lannoo, 1595 fr.)

Ben je helemaal weg van landelijke keukens uit Skandinavië of Noord-Amerika, dan kom je met Country Kitchens van Jocasta Innes ruimschoots aan je trekken. Het boekje is gemaakt voor wie houdt van serviezen uit grootmoeders tijd, rieten manden vol groenten, glanzend aardewerk en veel gezelligheid. Als toemaatje verklapt de auteur de geheimen van een reeks landelijke gerechten en legt haarfijn uit hoe je een ouderwetse keukentuin aanlegt. (Mitchell Beazley, 902 fr.)

Ook voor antiekliefhebbers zijn er nieuwe publikaties op de markt. Voor de zilververzamelaar vertaalde en bewerkte de vermaarde Nederlandse veilingmeester Jan Pieter Glerum de handboeken Zilver en Meubelen. Beter dan wie ook weet hij welke vragen de kopers bezighouden. De werkjes bieden een leidraad door de wirwar van stijlen en technieken, en zijn overzichtelijk opgevat met kaders en schema’s vol achtergrondinformatie : handig voor het opsnorren van zilvermerken. (Tirion, 990 fr.)

Naar aanleiding van een tentoonstelling verscheen zopas een vrij degelijk naslagwerk over antieke Naamse meubels, Le Mobilier Namurois du XVIIIe siècle. Het is geen luxepublikatie, maar eerder een wetenschappelijke studie waarin het mooie Naamse meubilair deskundig wordt belicht. En precies die benadering maakt het werk zo interessant, want het maakt duidelijk in welke mate de Vlaamse meubels door Naamse en Luikse ateliers werden beïnvloed. (Gemeentekrediet, 1450 fr.) (PS)

Genieten van groen

Een boek dat aan het dromen zet, is De vreugde van een tuin van Penelope Hobhouse, een van Engelands bekendste tuinvrouwen. Veertien jaar lang verzorgde en verfraaide zij de tuin van het landgoed Tintinhull : een proces dat ook haar filozofie over tuinieren beïnvloedde en dat zij in dit boek op een vlotte, persoonlijke manier beschrijft. Tintinhull is opgevat als een geheel van verschillende kleine tuinen, een bron van inspiratie voor elke tuinliefhebber. (Terra ; B : Denis & Co, 1180 fr.)

Weinig tijd en toch volop genieten van je tuin ? Met het boek Tuinontwerpen voor mensen die weinig tijd hebben wil Roy Strong duidelijk maken dat dit perfekt kan. De titel is een tikje misleidend : van de 20 voorgestelde ontwerpen zijn er negen echt bedoeld voor mensen die absoluut krap zitten in tijd en gemiddeld 1 à 2 uur per week aan de tuin kunnen besteden. Er wordt vooral aandacht besteed aan kleine tuinen : in alle opzichten een boek op maat dus. (Bosch & Keuning ; B : Westland, 990 fr.)

In Vademecum Klimrozen en Moderne Rozen geeft David Austin, een autoriteit op het gebied van rozenveredeling, een gedetailleerde beschrijving van ruim 700 heesterrozen en bodembedekkende rozen, oude en moderne klimrozen, moderne teehybriden en trosrozen, patio- en miniatuurrozen. Bijna allemaal zijn deze rozen in deze eeuw geïntroduceerd. Onmisbaar voor elke liefhebber van rozen. (Schuyt & Co ; B : Standaard Uitgeverij, 990 fr.)

Heel persoonlijk van opzet is Rozen uit de Tuinen van Hex van Gravin Nanda d’Ursel met akwarellen van Edith Dasnoy. De rozenkollektie van Hex is een van de oudste van ons land : sommige rozelaars dateren uit de periode van het ontstaan van het domein, ruim 200 jaar geleden. De gravin is een gepassioneerd rozenliefhebster en voorzag elk akwarel van enkele persoonlijke notities over haar favoriete bloemen. Uiteraard mocht de roos die haar naam draagt hierin niet ontbreken. (Lannoo, 1980 fr.)

“Elke kaart is een verhaal”, dat is het uitgangspunt van het boek Fascinerende Landschappen van Vlaanderen en Wallonië. Vertrekkend van de topografische kaart worden in dit omvangrijke werk 30 kenmerkende landschappen van België onder de loep genomen. Aan de hand van bodemkaarten, luchtfoto’s, oude landkaarten en landschapsfoto’s wordt de ontstaansgeschiedenis van het landschap verteld. Dit boek lijkt een buitenbeentje in dit rijtje, maar is niettemin boeiend voor elke tuinliefhebber. Is kennis van de bodemgesteldheid niet de basis van elke vorm van tuinieren ? (Davidsfonds, 2495 fr.) (HV)

Aanstekelijke reisverhalen

Voor de sfeer, de geheimzinnigheid en alles wat de doorsnee reiziger niet over Praag vermoedt, vormt Magisch Praag van Angelo Maria Ripellino een heerlijke inleiding. De auteur, die 17 jaar geleden overleed, en hoogleraar Russische taal- en letterkunde was in Rome, gaat daarin op zoek naar de stad van keizer Rudolph II, de alchemisten, de Golem, de Joodse wijk, de kroegen en de Duitse literatuur, naar Hasek en Kafka, Apollinaire en Meyrinck. (De Arbeiderspers, 1399 fr.)

In De Verdwenen Stad gaat de Engelse reiziger Tudor Parfitt in Zuidoost-Afrika op zoek naar het Lemba-volk dat beweert een verdwenen joodse stam te zijn. Het boek loopt als een reis- en speurverhaal en vertelt van de zoektocht naar de koningin van Sheba, naar de verdwenen joodse koninkrijken, de mijnen van koning Salomo en het legendarische goudland uit de bijbel. Een boek dat het mysterie van de zwarte joden in Afrika blootlegt. (Bigot & Van Rossum ; B. : Standaard Uitgeverij, 900 fr.)

Louter als kijkboek al loont Madagascar van Christian Vaisse de moeite, maar voor alles is het een sfeerbeeld van een eiland dat al te weinig bekendheid geniet en van een kultuur die door haar diverse invloeden een geheel aparte plaats inneemt. Een must voor wie van fotografie en van uitheemse kulturen houdt. (Les Editions du Pacifique, ongeveer 1900 fr.)

De Engelse reisschrijfster Lisa St. Aubin de Terán ging tussen haar trein- en andere avonturen door, op zoek naar een huis om in te wonen. Haar romantische zoektocht leidde naar de Villa Orsola, in de heuvels van Umbrië. A valley in Italy (Confessions of a House Addict) is het verhaal van die merkwaardige tocht, van de aankoop van wat niet veel meer dan een ruïne bleek, van het kampement in de half gerestaureerde kamers maar vooral van de inpassing in een milieu van autentieke karakters in een boeiende dorpsgemeenschap. Een reisverhaal van een heel aparte soort. (Hamish Hamilton, 443 fr.)

Onbekend Frankrijk is een meer praktisch gerichte gids waarin diegenen die dachten alles van Frankrijk te weten, nieuwe ideeën voor korte reizen of uitstappen kunnen opdoen. Het land werd opgedeeld in achttien streken. Naast een kaart en beschrijvingen van de meest markante plaatsen treft men telkens een paar uitgestippelde routes aan. Tussen de beschrijvingen in, worden onbekende plekjes besproken zodat een geheel ontstaat waarin vooral datgene aan bod komt wat nauwelijks bekend is. (Lannoo, 1595 frank) (PD)

Om van te smullen

Het aanbod van nieuwe kook- en kijkboeken is, in vergelijking met vorige jaren, minder overvloedig. Toch zijn er enkele opvallende publikaties. Het meest prestigieuze feestboek is ongetwijfeld Genieten van Geur en Smaak, De Liefde voor de Kookkunst in Clos St. Denis. In dit imposante (1,9 kg) en luxueuze salontafelboek, dat ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Clos St. Denis werd uitgebracht, prezenteert auteur Thérèse Jamar het bekende eethuis in al zijn schoonheid. Genieten van Geur en Smaak is vormelijk indrukwekkend door de tijdloos mooie foto’s van de Nederlandse culinaire fotograaf Kees Hageman. (Uitgeverij Lannoo, 2450 fr.)

Indrukwekkend door de moderne fotografie van Weekend Knack-fotograaf Tony Le Duc is ook het boek La Cuisine des Belges/De Belgische Keuken, dat tegelijkertijd in het Frans en het Nederlands verscheen. Auteurs zijn kompanen Nest Mertens en Dirk De Prins. Het duo kreeg de opdracht van een Parijse uitgeverij om een standaardwerk over de Belgische keuken te maken en ging met kennis van zaken te werk. (B : Standaard Uitgeverij, 1695 frank.)

Verfijnde Partyhapjes & Appetizers (oorspronkelijke titel : Classic Fingerfoods) is bestemd voor eenieder die thuis ontvangt en daar iets feestelijks van wil maken. De Engelse Martha Rose Schulman laat zien dat het aantal variatiemogelijkheden voor kleine hapjes bijna onbeperkt is. (Culinaire Boekerij, 600 fr.)

Wie van plan is familie, vrienden of kollega’s uit te nodigen, vindt praktische hulp in De Beste Buffetten voor Binnen en Buiten van Dagmar V. Cramm. Buffetten bieden in heel wat gevallen een uitkomst omdat ze op voorhand kunnen bereid en klaargezet worden, zodat gastheer en gastvrouw onbekommerd aan de feestvreugde kunnen deelnemen. (Culinaire Boekerij/Kosmos-Z&K Uitgevers, 800 fr.)

Hop in het Bord is de titel van een bescheiden boek over koken met bier. Frank Van der Auwera vroeg bierrecepten op en selekteerde de 100 beste recepten. Bestemd voor amateurkoks uit de gezinskeuken. (Standaard Uitgeverij, 595 fr.) (PVD)

Van dieren en mensen

Wie houdt van dieren én van een meeslepend verhaal, zal opgetogen zijn met 10.000 Jaar Huisdieren van Louis Gonnissen. Daarin wordt het verhaal verteld van tien eeuwen domesticatie : van wolf tot hond, van wild zwijn tot huisvarken, van huismuis tot Mickey Mouse. Vertrekkend van prehistorische grotten, worden we via keizerlijke vogelkooien geleid naar de computergestuurde bio-industrie. In zijn boeiende verteltrant voert Gonnissen (bekend van radio en tv) ons mee door de gemeenschappelijke geschiedenis van mens en dier. Het boek is wetenschappelijk goed onderbouwd en geïllustreerd met vaak nog onuitgegeven kleurenbeelden. (Davidsfonds, 895 fr.)

Een ode aan de wonderen van de natuur is Saving Wildlife, A Century of Conservation. Met schitterende natuurfoto’s, historische prenten en getuigenissen wordt een licht geworpen op de “verborgen” geschiedenis van de Wildlife Conservation Society. Dat is de organizatie die al 100 jaar, achter de schermen van de Newyorkse Bronx Zoo, op wetenschappelijke basis ijvert voor de bescherming en het voortbestaan van wilde diersoorten. (Wildlife Conservation Society ; B : Uitgeverij Contact, 1930 fr.)

Een handig gidsje voor wie dichter bij huis op natuurexploratie wil, is Vlinders en Rupsen van auteur-fotograaf Thomas Ruckstuhl. Het boekje bevat, naast uitleg over hun anatomie, ontwikkeling en leefwijze, 550 afbeeldingen van de mooiste dag- en nachtvlinders en hun rupsen, met uitvoerige beschrijving van uiterlijk, vliegtijden, voedselplanten en andere herkenningspunten. Er wordt ook aangetoond hoe je vlinders kunt beschermen en hoe je een vlindertuin aanlegt. (Tirion, 795 fr.)

Fascinerende Slangen is inderdaad een fascinerend boek. Blad na blad word je gebiologeerd door de enorme afbeeldingen, haarscherp en telkens over een dubbele bladzijde afgedrukt, van meer dan 100 van die reptielen, van de meest gekende zoals kobra of boa constrictor tot de Boliviaanse Lanspuntslang. Per soort wordt een “portret” geschetst met leefgebied, voorkomen, leefwijze van elke slang. (Zuid Boekprodukties, 798 fr.)

Onmisbaar in de biblioteek van elke paardenliefhebber is de Encyclopedie van het Paard. In dit biezonder volledige naslagwerk beschrijft Elwyn Hartley Edwards niet alleen de hele evolutie van het paard vertrekkend van de prehistorie tot de grote stoeterijen en moderne foktechnieken maar ook alle belangrijke paarde- en ponyrassen en hun specifieke eigenschappen. De encyclopedie is geïllustreerd met niet minder dan 1000 foto’s en kaarten. (Standaard Uitgeverij, 2495 fr.) (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content