I k hoop dat het tij ondertussen gekeerd is en dat u dit blad kunt lezen onder een zachte nazomerzon. Maar in augustus was de herfst vervelend dichtbij. De regen die bij bakken uit de hemel viel en de grijze wolken waren wel goed nieuws voor de kledingzaken. Na de geslaagde zomerkoopjes tijdens de hittegolf in juli, gingen enkele weken later al de wintercollecties vlotter dan anders over de toonbank. Behalve voor een winkelrondje, was die premature herfst aanleiding voor een grote kuis in mijn kleerkast. Niet bijster origineel, ook Linda Asselbergs en Cher namen hun garderobe onder handen (“Onnodig indien ernstig”, pagina 28). Daar houdt de vergelijking met Cher op, maar met collega Asselbergs heb ik gemeen dat er onder de blijvers in mijn garderobe veel Belgische labels zaten.

Ondanks de economische moeilijkheden van de textielsector blijft Belgische mode een levendig en concreet begrip. We stellen met plezier vast dat onze lezers telkens weer uitkijken naar deze Mode dit is Belgisch-editie van Weekend Knack. De diehards, de Belgische fashionista’s kunnen meteen aan het werk. In de quiz “Test uw fashionista-gehalte” (pagina 80) kunt u aan de hand van dertig vragen becijferen hoe groot uw kennis van de vaderlandse mode is. Kort modenieuws vindt u in de volledig Belgische Radar (pagina 22) en alle modeproducties focussen op Belgische ontwerpers en merken.

Naar jaarlijkse gewoonte bieden we in dit nummer ook ruimte aan aanstormend talent van de Antwerpse Modeacademie. In juni won derdejaarsstudent Gunhyo Kim de Weekend Knack prijs voor de origineelste collectie. Zijn werk en visie vindt u terug in “Inspector Gadget” (pagina 94). Op de vraag waarom de Zuid-Koreaan voor Antwerpen koos, is het antwoord eenvoudig : hij trok naar Europa, op zoek naar de beste modeschool. Met zijn prijs behoort Gunhyo Kim automatisch tot de twaalf finalisten van Fashion Weekend, onze internationale wedstrijd voor modestudenten die we eind oktober al voor de vierde keer samen met de collega’s van Weekend Le Vif L’Express organiseren. In het nummer van 5 oktober stellen we u uitgebreid de finalisten voor.

Hoewel hij liever niet meer als ‘jong talent’ bestempeld wordt – hij is toch al vijf jaar bezig – was Bruno Pieters geflatteerd toen hij onlangs door Dries Van Noten in Knack bestempeld werd als het absoluut te volgen modetalent, in een artikel over ’troonopvolgers’ in verschillende disciplines. Marjolijn Vanslembrouck interviewde Pieters uitgebreid (“Ik ben een echte workaholic”, pagina 54) en was onder de indruk van de persoonlijkheid en het curriculum van de man (en de foto’s van de zijn wintercollectie werden door de lay-outequipe druk becommentarieerd en bewonderd, maar dit terzijde). Verder zijn er nog interviews met Annemie Verbeke (“Het mysterie van de eenvoud”, pagina 62) en Christophe Coppens (“Een weg vol kronkels”, pagina 84), beiden boeiende ontwerpers met een atypische carrière in de modewereld.

Hoe onze pop- en rocksterren het er vestimentair vanaf brengen, daar deed Katia Vlerick onderzoek naar. Het resultaat leest u in “Pop in het pak” (pagina 102). De link tussen Tom Barman en Serge Gainsbourg zal u nooit meer ontgaan.

Naast deze gezonde en gewilde overdosis Belgische mode, zijn er onze gebruikelijke rubrieken en thema’s. Veel leesplezier, hopelijk languit in een tuinzetel.

Reacties : trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content