Categorie INTIEM KLASSE-EETHUISJE – Keuken 7,5 – Decor 7,5 – Comfort 7,5 – Service 7,5 – Prijs/kwaliteit 7,5

De Zeeuwse hoofdstad Middelburg is een stad vol monumenten die verwijzen naar het verleden en de tijd dat Middelburg de belangrijkste stad was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het stadhuis in Vlaamse laatgotiek, de Lange Jan, de Oostkerk, de Abdij : het is alsof men wandelt door de tijd (www.middelburg.nl). Middelburg is ook een stad van pleinen met terrassen en een bruisende horeca, die wordt aangewakkerd door de studenten van de Roosevelt Academy. Begint de honger te knagen en wil je smakelijk, hedendaags en op niveau tafelen dan is er De Gespleten Arent. Het restaurant bezet de benedenverdieping van een historisch pand aan de Vlasmarkt, in het geanimeerde hart van de oude binnenstad en wordt uitgebaat door de broers Paul en Bart Melis.

Wij kozen een tafel buiten, onder de walnotenboom, en hadden het carillon en het gebrom van de keukenafzuiging als achtergrond. Bij een geurig glaasje sémillon kregen wij een kaaskoekje, fris komkommerschuim en zoetzuur gemarineerde haring. Er waren twee voorgerechten : in huis gerookte en dikgesneden zachte zalm met in geklaarde boter gebakken sint-jakobsschelpdier, zoetzure rode biet, gekonfijte jonge ui en room (15 euro) en Caesarsalade met het sappige vlees van gebraden kwartel, ansjovis, mayonaise, uitgebakken spekjes en knoflookkorstjes (15 euro). Wij kozen ook twee verschillende hoofdgerechten : proeverij van kotelet, bout en rib van Walchers lam met groenten, poffertje van aardappel, compote van sjalot en een lichte saus geparfumeerd met de Vietnamese specerij rau ham (26,50 euro) en op de graat gebakken tongschar met piccalilly, puree van bataat (zoete aardappel), platte peterselie en jus van Thaise specerijen (27,50 euro). In het glas kwam een aromatische, rode tempranillo uit Rioja, een wijn met pure smaken die pasten bij de pure, lichtgekruide gerechten.

Het ‘Verrassend dessert van aardbeien’ was minder verrassend dan de spijskaart aankondigde : milkshake, crumble, koud soepje, sabayon en gemarineerde aardbeien (9,50 euro).

De Gespleten Arent is een aristocratische eetkamer waar zonder stijfheid wordt gegeten door gegoede Nederlandse burgers en smaakminnende Vlamingen. Het streven naar kwaliteit voor een verteerbare prijs, gekoppeld aan fijn gastheerschap werd door Michelin terecht beloond met een Bib Gourmand.

Menu’s 32,50 tot 92,50 euro. Elke eerste en derde vrijdag van de maand thema-avond. Verlof van 13 tot 28 oktober, dan gaat Paul trouwen.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content