Kraaienpootjes, fronslijntjes, wallen, littekens, holle wangen, dunne lippen of een slappe gezichtscontour. Wie dat geen gezicht vindt, kan er iets aan laten doen. Met gommen, vullen, wegzuigen of liften.

LINDA RAATS FOTO’S : TONY STONE IMAGES

Weinig vrouwen zijn blij met hun rimpels. Lachlijntjes om de ogen willen nog wel eens leuk staan, maar met diepe fronsplooien of nijdige lijnen van neus naar mondhoeken zijn we minder gediend. Gelukkig zijn er tal van manieren om van rimpels af te komen. Een gezichtshuid kan er zo’n tien jaar jonger uitzien met twee methoden : vullen of gommen.

De meest gekende vultechniek is het collageen-implantaat. Vooraf wordt de persoon getest op een eventuele allergie aan het dierlijk collageen (afkomstig van runderen). Blijven reacties een maand uit, dan kunnen rimpels en holle littekens worden weggewerkt. Het collageen wordt met een zeer fijne naald zo oppervlakkig mogelijk in de huid gespoten en er ontstaat een lichte zwelling die na een paar uur verdwijnt. Bij rimpels die niet onderworpen zijn aan herhaalde druk blijft het resultaat van de correctie langer dan bij expressierimpels. Deze methode is absoluut veilig, maar de resultaten zijn helaas niet blijvend. De verbetering houdt gemiddeld 4 tot 12 maanden stand, want het collageen wordt door het lichaam afgebroken.

Met een Arte-coll-implantaat bent u wel voor altijd van uw rimpels af. Arte-coll is een combinatie van collageen en polymethylacetaat, een kunststof die in de orthopedie al langer wordt gebruikt. Het collageen (75 procent) wordt door het lichaam afgebroken, de kunststof (25 procent) blijft zitten en het lichaam vormt 25 procent littekenweefsel, zodat de rimpel voor 50 procent gevuld wordt. Ook hier is een allergietest nodig. Arte-coll is ideaal voor diepe rimpels, want het materiaal is vrij dik en dat maakt de methode ongeschikt voor oppervlakkige lijntjes. Wanneer Arte-coll niet diep genoeg onder de huid wordt ingespoten, is een richeltje voelbaar dat helaas niet meer weg te krijgen is. Bij een behandeling met Arte-coll zie je meteen resultaat, maar vaak wordt er in twee keer gewerkt voor een nauwkeuriger correctie.

Een behandeling met siliconenolie verloopt zoals een collageenimplantaat. Het opvullen gebeurt met zeer fijne naalden die met een klik, per plekje, een minuscule hoeveelheid olie injecteren. De siliconenolie vult de rimpel niet op, maar het bindweefsel reageert op de olie en duwt de rimpel als het ware omhoog. Een reactie die een tweetal maanden vraagt. Dan volgt weer een sessie, omdat de olie niet in één keer kan worden ingespoten. Een derde beurt dient voor de verfijning van de resultaten. Het injecteren van siliconenolie is een preciesiewerkje waar veel gevoel bij komt kijken omdat er niet onmiddellijk een verandering te zien is. Wanneer de olie niet diep genoeg in de huid wordt gespoten, ontstaan er bultjes. Maar ook met deze methode bent u uw rimpels voorgoed kwijt. De beste resultaten worden bereikt bij fronsrimpels en de neus-lippenplooi. Een veilige methode die helaas niet werkt voor oppervlakkiger lijntjes. Daar blijft rundercollageen aangewezen.

Ook Gore-Tex wordt gebruikt om rimpels te vullen. Deze stevige kunstdraden integreren zich perfect in de huid en worden vooral gebruikt voor rimpels van het voorhoofd en de labio-nasale plooi. De resultaten zijn verbluffend, op voorwaarde dat de methode goed wordt toegepast. Zijn de draden slecht geplaatst, dan kunt u ze voelen en soms veroorzaken ze een lokale infectie.

Lijntjes weggommen, kan door diverse huidvernieuwingstechnieken. Het principe is steeds hetzelfde : de huid wordt met een exfoliërend product behandeld, waardoor de bovenste huidlagen, diep of minder diep, worden weggenomen. Naargelang van de gebruikte producten en hun concentraties wordt er oppervlakkiger of ingrijpender gewerkt.

Glycolzuurpeelings zijn zachter en moeten vaker worden herhaald om tot resultaten te komen, peelings met trichloorazijnzuur zijn drastischer en pijnlijker. Na een peeling zijn pigmentvlekken, fijne lijntjes en de groefjes rond de bovenlip verdwenen en de huid ziet er jonger uit. Na de behandeling moet men wel voorzichtig zijn in de zon.

Siliconenimplantaten worden ook gebruikt om holle wangen te vullen of om de jukbeenderen te accentueren. De vullingen worden via de mond aangebracht daar waar ze nodig zijn. Bij te bolle wangen, een dubbele kin of een te rond gezicht, kan de chirurg met een fijne naald door micro-aspiratie het teveel aan vetten wegzuigen. Zichtbare littekens zijn er met deze methode niet, en in geval van een nog elastische huid mag u fraaie resultaten verwachten. Deze manier van werken wordt echter afgeraden wanneer de huid al uitgezakt is.

Ook wallen onder de ogen worden met lipo-aspiratie behandeld. Dat lukt perfect wanneer de huid nog veerkrachtig is. Is er daarentegen al een teveel aan huid, dan wordt die langs de wimperrand weggesneden. Omdat de huid rondom de ogen bijzonder goed regenereert, is het litteken al snel nagenoeg onzichtbaar. Soms besluit de chirurg via de binnenkant van het oog te werken. Ook hier is veel gevoel voor esthetiek nodig en moet de chirurg de techniek in de vingers hebben. Wordt er te weinig huid weggesneden, dan zijn de resultaten te verwaarlozen. Wordt er te veel huid weggenomen, dan krijgt men een starende blik.

Overhangende oogleden worden gecorrigeerd via een ellipsvormige insnede op de oogleden. Het gezicht krijgt hiermee een totaal andere uitdrukking. Zijn de overhangende oogleden het gevolg van het verouderen van de huid, dan vindt men na de ingreep zijn oude zelf weer terug. Waren de overhangende oogleden aangeboren, dan moet de behandelde persoon wel even wennen aan zijn nieuwe uiterlijk. Bij deze ingreep kan er minder mislopen, de huid herstelt zich prima als er teveel wordt weggenomen.

Collageen wordt ook gebruikt voor vollere lippen. Bijna alle Amerikaanse filmsterren hebben het laten doen. Lippen voller maken, kan met rundercollageen of met lichaamseigen vetten die met een omgekeerde injectienaald uit buik of billen worden weggezogen.

De eerste keer verdwijnt 80 procent van het gebruikte vet, de tweede keer al minder en na een paar beurten is het resultaat zo goed als blijvend. Zijn de lippen te vol, dan kunnen ze via een insnijding binnenin de mond versmald worden. Op deze manier kregen Janet en La Toya Jackson, net als hun broer Michael een elegantere mond.

Wanneer het ovaal van het gezicht is uitgezakt, kan daaraan worden verholpen met gouddraad. Hierbij wordt, vooral in het onderste deel van het gezicht, een fijn net van gouden draden in de huid gevlochten om meer stevigheid te geven. De resultaten zijn onmiddellijk en verbeteren nog geleidelijk aan gedurende twee maanden na de ingreep. Ze houden zo’n 5 jaar, want het goud wordt geleidelijk door het organisme afgebroken. Bij personen die allergisch zijn aan collageen, kunnen ook rimpels met gouddraad worden behandeld.

Onder de esthetische ingrepen is de lifting een van de grote klassiekers. Het gebeurt altijd onder volledige narcose. De cervico-faciale lifting behandelt het volledige aangezicht. Hierbij wordt de huid opgespannen en weggesneden enkele centimeters voorbij de haargrens en achter de oren. De cervicale lifting behandelt enkel een dubbele kin en een slappe hals. Hier loopt de insnijding voor en achter de oren. Liftings kunnen worden gecombineerd met alle andere technieken, om tot een nog beter resultaat te komen. Een lifting is echter ingrijpend en het eindresultaat hangt af van de kwaliteit van de huid en de bedrevenheid van de chirurg. Snijdt die te weinig weg, dan is het effect nagenoeg nihil. Snijdt hij te veel weg, dan ziet het gezicht eruit als een masker. Dit maskereffect krijg je ook na de derde lifting.

Heel nieuw is de soft-lift, een zachte versie van een lifting die in de Verenigde Staten en Frankrijk furore maakt. Hierbij worden, via piepkleine insneden, canules in de huid gebracht om de huid volledig of gedeeltelijk los te maken. Maar in plaats van huid weg te snijden, wordt water geïnjecteerd. Een teveel aan vet wordt weggezogen of de arts beperkt er zich toe de huid gewoon los te maken. Men speelt bij het aanbrengen van het verband op de veerkracht van de huid. De resultaten zijn te zien wanneer het gezicht na twee weken ontzwollen is. Ze blijven zo’n vier jaar. Deze methode wordt vaak gebruikt voor patiënten aan wie een chirurg, als hij eerlijk is, een lifting moet weigeren omdat het nog te vroeg is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content