Ligging In het Franse dorp Bulgnéville, enkele kilometers van de snelweg Sfeer Authentiek met antiek meubilair Reistijd Drie uur rijden van Brussel Prijzen Zeer redelijk

Sfeer AUTHENTIEK MET ANTIEK MEUBILAIR

Reistijd DRIE UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

Prijzen ZEER REDELIJK

In het bos van nieuwerwetse, door de firma Flamant geïnspireerde B&B’s die her en der als paddenstoelen uit de grond schieten, is het een verademing om ’s avonds in een authentiek, door de tijd getekend gastenverblijf aan te komen. Dat komt in de eerste plaats omdat Benoît Breton, die sinds tien jaar met enthousiasme en oprechte gastvrijheid zijn woning openstelt, niet de eerste de beste is. De Franse gastheer met de stem van acteur Jean-Louis Trintignant is een rustige antiquair met een gedegen kennis van alles wat oud en antiek is. Met veel liefde vertelt hij over zijn vak. Zijn huis in het kleine dorpje Bulgnéville is bepaald indrukwekkend, en niet alleen omwille van de omvang.

Het herenhuis dateert niet alleen uit 1720, het is behoorlijk intact de jaren doorgekomen, al heeft de gastheer her en der de nodige aanpassingen verricht. Wie er aanklopt, komt in een brede gang terecht waar een knapperig houtvuur voor herfstwarmte zorgt. Een allegaartje van antieke voorwerpen staat en ligt er een beetje slordig door elkaar, zoals het hoort. Die nonchalante aanpakt blijft evenwel tot de benedenverdieping beperkt, want de vier gastenkamers op de eerste verdieping werden met uiterste zorg gerestaureerd en sober bemeubeld met authentieke oude kasten en tafels. We slapen in de rode kamer, die wat al te nadrukkelijk in de verf werd gezet, maar ontdekken ’s anderendaags de zeer sobere beige kamer die op het erf aan de voorzijde uitkijkt. Alles even keurig maar niet té, rustgevend en evenwichtig met nette badkamers.

Mijnheer Breton is een rustige prater die zich al lang heeft verzoend met het feit dat de streek niet meteen een toeristische topper is, maar door de aanwezigheid van de snelweg op enkele kilometers vooral passanten over de vloer krijgt. “Ik ontmoet ze daardoor maar kort, maar het contact is er niet minder intens om, en velen komen terug omdat Bulgnéville zowel voor Belgen als Nederlanders zo ongeveer halverwege hun reisroute ligt. Ik zie de gastvrijheid niet als een beroep, maar je moet het wel professioneel aanpakken, en vooral, il faut aimer les gens. Maar dat is geen probleem voor iemand die gedurende twintig jaar tussen antiekliefhebbers heeft geleefd.”

Het ontbijt is eenvoudig en overvloedig en wordt in een kamer beneden geserveerd, die volgestouwd staat met juweeltjes uit vervlogen tijden, oud meubilair en schilderijen.

Benoît Breton heeft vier kamers ter beschikking die tegen 70 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Singles betalen 65 euro.

Benoît Breton, 74 rue des Récollets, F-88140 Bulgnéville, Frankrijk, +33 329 09 21 72, benoitbreton.chambresdhotes@wanadoo.fr

TIP

Wandelen in de omringende natuur,

een bezoek aan de

kuuroorden Contrexéville en Vittel.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content