East London metro

London Fields Park, tussen Wilton Way en Broadway Market. © Foto's Ophelia Wynne

In het oosten van Londen tjoekt sinds kort de East London Line. Een van de vele transportprojecten in aanloop van de Olympische Spelen van 2012. Wij deden van hop on hop off op de nieuwe metrolijn. Bijgenaamd : de hipster express.

Het is begonnen. De warming-up voor de Olympische Spelen van volgende zomer. Nu de heisa rond het huwelijk van William en Kate bekoeld is, draait de machine in hoge versnelling voor Londens volgende wereldgebeuren, in het diepe oosten van de stad. Het olympische dorp is er in opbouw. Het zwembad is uitgegraven. Het gras ligt al in het stadion. De zoektocht naar dragers voor de olympische fakkel is gestart. En de London 2012 souvenirshops zijn geopend, de eerste stek loopt u al meteen binnen bij aankomst in St Pancras Station.

In de binnenstad voeren jongens en meisjes met sandwichborden promotie voor websites als rentduringthegames.com. Wie tijdens de Spelen een kamer of appartement onderverhuurt, kan een aardig zakcentje bijverdienen : zo’n tweeduizend pond per week. Cynici vinden het massagebeuren maar kapitalistische decadentie. Wat was ook alweer de bedoeling van de Millennium Dome, dat andere gigantisch kostelijke evenementencomplex waar Michael Jackson zijn comeback zou bekronen met vijftig optredens ? Het ligt er vandaag verlaten bij.

In het beste geval kan Londen leren van de Spelen in Barcelona in 1992, zo klinkt het. En hoe de Catalanen vandaag nog profiteren van de heropleving van buurten en infrastructuur. Vooral in de East End van Londen vragen locals, een mix van jonge creatieven en immigranten, zich af of de volkstoeloop en massale media-aandacht een positieve dan wel pijnlijke ervaring zal worden. Gaat de huur nog betaalbaar zijn ? Willen ze wel pottenkijkers ?

Maar voorlopig overheerst optimisme. Het bus- en metronetwerk werd al aanzienlijk uitgebreid. De East London Line is de verzamelnaam voor een aantal nieuwe metrolijnen, waaronder de Overground, een grotendeels bovengrondse metro. Ook wel de Ginger Line genoemd (naar zijn rossig kleurtje op het metroplan). Al komt de meest treffende bijnaam van de hipsters – de jongelui die met een stevige I don’t care attitude, opgerolde broekspijpen, nerdy brillen en een arsenaal Apple-gadgets door het leven gaan. Zij treinen met de hipster express. De nieuwe metrolijn bereikt immers het hart van het hipsterdistrict – de wijken Dalston, Hackney en Shoreditch, waar het momenteel allemaal gebeurt, in verscholen kunstgaleries en op verdomd fijne daktuinen. Voor wie ouder is dan 37 en niet weet waar de hipstercultuur voor staat : zie kaderstuk verderop. Weet dat hipster zijn vooral een pose is, eigen aan de sturm-und-drangfase van elke adolescent.

Wij kochten een Oyster Card (32 pond voor een hele week, of 36,26 euro), stapten aan boord, deden hop on hop off, en selecteerden voor u de hotspots langs het nieuwe metrotraject. Zo verscholen of kraaknieuw – opgepast voor de natte verf – dat het zeker nog een half jaar duurt eer Lonely Planet zijn gidsen kan herdrukken en de rugzaktoerist er ronddwaalt. The time is now !

1. – Hackney Wick – beloftevolle industriezone

Om langzaam in de mood te komen van wat de nieuwe Overground te bieden heeft, begint u bij de halte Hackney Wick. De gelijknamige wijk eromheen is nog grotendeels onontgonnen terrein. Maar net dat industriële aura vinden jonge kunstenaars en ondernemers wel iets hebben. We lopen Schwartz Gallery binnen, op White Post Lane 92, waar het lijkt alsof curator Patrick in geen dagen nog zonlicht zag – vreemde gast. Verderop achter de hoek ligt het eerste mooie bewijs van de opleving van de buurt : de vorig jaar geopende bar The Hackney Pearl – koffie met een schuimkraag zoals het hoort, jonge filmscenaristen met hun laptops, uitstekende toast humus – ligt er naast kunstgalerie See Studio, waar momenteel een expo loopt over de opbouw van de olympische site, gezien vanuit een helikopter.

Zigzag nog een aantal woonblokken verder, geen kat te bespeuren, om dan te stuiten op misschien wel de bést verscholen plek met mooiste zicht op het olympische stadion : The Counter Café, aan het kanaal. Een bar met veel daglicht en twee verdiepingen, nog maar twee weken open op deze locatie. Uitstekend voor een namiddag scenario’s schrijven op uw Macbook, en smalltalk met fotografen en modeontwerpers, over liters koffie met sojamelk (koeienmelk is out). In hetzelfde pand huist ook Stour Space, een publieke galerie voor lokale kunstenaars en ondernemers, met focus op de heropleving van de buurt.

Wie een kwartiertje doorwandelt naar het zuiden, de spoorweg over, langs de snelweg, raakt nog dichter bij de opbouw van de olympische site. Daar worden dagelijks gidstochten georganiseerd (in trek bij bomma’s) en lopen kinderen van nabijgelegen scholen opdrachten te vervullen over de – in hun ogen zéér trage – opbouw van de Spelen. Check www.theviewtube.co.uk voor info over de wandelroute.

Zomertip : van 29-31 juli 2011 vindt in deze week het Hackney Wicked kunstfestival plaats.

2. – Hackney Central – whoopie pie is de nieuwe cupcake

Toegegeven, Hackney Central is een van de weinige stops die de Overground al telde. Toch is het een prima halte langs de hipster express. Het is immers de stop die u brengt naar Wilton Way, een straat waar het zoemt van de nieuwe bars, cakeshops, en trendy kapsalons. Loop eerst even Mare Street af, sla rechtsaf op Wilton Way, loop zo’n honderd meter door tot onder de brug. Dáár begint het. Opgelet, u loopt er ook zo weer voorbij.

Bij kapsalon Toppers op huisnummer 63 krijgt u twintig procent korting, omdat de nieuwe zaak nog maar net elektriciteit heeft gelegd. Daarnaast huist Wilton Way Café, met een organische lunchkaart, ontbijt voor amper 3,8 pond, en wekelijkse opnames voor de London Fields Radio. Naast de deur baadt Maurizio – “I was bored of Italy, so I left” – zijn vintageshop The Other Side Of The Pillow uit. Bestsellers : authentieke, nooit gedragen sneakers uit de vorige eeuw. Hou halte bij Spurstowe Arms voor bier in de pub, maar mis vooral Violet niet. In de vorig jaar geopende cakeshop loopt u misschien Jamie Oliver tegen het lijf, die fan is van de cupcakes en muffins die Claire Ptak al jaren verkoopt op de zaterdagmarkt van Broadway Market, een beetje verderop. Wanneer we arriveren, maken verkoopster Marie-Anne en bakster Sam net de marktlevering klaar. Ga niet buiten zonder een doos whoopie pies : de opvolger van de cupcakes : twee zachte ronde koekjes met crèmevulling tussen. Wij gingen voor pistache, sweet.

Wilton Way mist nog een aantal boekwinkels en modeboetieks, maar daarvoor steekt u gewoon het nabije park London Fields over, richting Broadway Market, de straat waar zich vooral tijdens de zaterdagmarkt een hipsterparade voltrekt. Bemachtig een felbegeerd zitje achter het raam van een van de vele pubs, aanschouw het gebeuren nonchalant met een haloumiburger van de markt. Remember : wijzen is voor toeristen.

3. – Dalston Junction – het dak op

The grass is always greener upstairs” en in het geval van het Dalston Roof Park is dat niet gelogen. Vlak bij metrohalte Dalston Junction huist The Bootstrap Company, promotor van de creativiteit en het communityleven van Dalston. De organisatie zit in een oude verffabriek in Ashwin Street, met een daktuin die nog maar een week open is voor publiek. Goeie punten voor de sfeer : frozen margarita’s, een dj-tafel, plantenbakken met verse kruiden, de geur van barbecue, zonsondergang én een zomerprogramma met optredens en voorstellingen. Dit wordt over enkele weken zo’n plek met rijen wachtenden beneden voor de deur. In dat geval kunt u nog altijd een concert meepikken bij de buren van Café Oto, of een voorstelling gaan bekijken in het gerenommeerde Arcola Theatre, twee huizen verderop.

Dalston is ook wel de stop voor het nachtleven. Aftrappen doet u bij Dalston Superstore op Kingsland High Street 117. Specialiteit : de burgers van chef Magnus.

4. – Haggerston – a lot of what we fancy

Haggerston is een tussenstop. De wijk heeft een park, maar mist een centrum. Haggerston is near the action, maar niet in the action. Allesbehalve waar u dacht te gaan voor lunch ? Mooi niet, loop Kingsland Road op tot huisnummer 464. Daar wacht, tussen de Turkse en Vietnamese restaurants, A Little of What You Fancy. Een plek met ‘ons kent ons’, zeer entertainende bediening (met humor à la Miranda, die ‘struise lompe’ uit de gelijknamige BBC-serie) en een gezonde menukaart, vol organisch geteelde salades en seizoensgebonden pasta (reserveren aangeraden). Twijfel niet over het dessert : de huisgemaakte meringue is zo groot als een rugbybal. Overgoten met passievrucht en vanillecrème. U schráápt het bord gewoon leeg.

Daarna : rust. Loop Kingsland Road weer af naar beneden. Net voor u het kanaalbrugje denkt over te steken, slaat u rechtsaf om gewoon langs Regent’s Canal te kuieren. U kunt helemaal doorwandelen tot Broadway Market, amper tien minuten verderop. Hier ontsnapt u aan de drukte van Londen. In de kajak, of op het terras van het best bewaarde geheim van de buurt : Towpath Café. “We hebben geen website, geen telefoonnummer. We houden van wat mysterie”, klinkt het. Tapas, zelfgemaakte ijsjes, gitaren, privé etentjes. En omdat u de openingsuren anders nergens vindt : dinsdag en woensdag van 8 tot 17 uur, donderdag tot zondag van 9 u. tot schemering.

5. – Hoxton – pijn aan de ogen Halte Hoxton ligt op Kingsland Road, een van Engelands oudste straten, die hogerop in Dalston verandert in Kingsland High Street, maar er even vuil bijligt. Synoniem voor een hele rist Vietnamese restaurants, kruideniershops en liefdadigheidszaken. En in de kleine zijstraten vindt altijd wel een modeshoot plaats voor een lokaal magazine. Doorgaans ziet u dan dit : veel assistenten rond één fotograaf, een model in kort luipaardjurkje, achterop de motor van een jongen met een postironische snor.

Hoxton Square is een populair zomerplein met grasperk, waar ook de bekende kunstgalerie White Cube huist, rondom een resem restaurants en pubs, zoals Hoxton Square Bar and Kitchen (tevens een concertruimte). Stoor u niet aan de egotripperij, dit is downtown Shoreditch. De rustigste plek is misschien wel Hack-ney City Farm op Goldsmith Row. Ga er voor een artisanaal brood of een cursus ‘red de bijen’.

Hoxton is ook de halte waar u afstapt op zondag, voor een route langs de drie grote hipstermarkten. Begin ’s ochtends bij de bloemenmarkt op Columbia Road. Loop doorheen Brick Lane, voor straatanimatie, platenzaken, funky zonnebrillen. Maar serieus : hoeveel vintage kan een hipster kopen ? Aan het einde van Brick Lane is het nog meer van dat : Spitalfields Market geeft al decennialang onderdak aan kleine zelfstandige ontwerpers. U eindigt die zondag met veel versgekochte outfits. Thuis in Leuven zullen ze weer zeggen : “Hé, waarom heb je je verkleed ?”

6. – Shoreditch High Street – gewoon de coolste straat

Dé straat van het moment : Redchurch Street in Shoreditch, aan de overkant van metrostop Shoreditch High Street. Wallpaper publiceerde vorige maand op zijn website een straatprofiel met alle hotspots. Van Caravan op huisnummer 3, met leuke interieurspullen, de Franse modeboetiek A.P.C. daarnaast op nummer 5, tot het recent geopende Radio Hair Salon, voor een asymmetrische East End-haarsnit of het spotten van bekende Londenaars, op nummer 97. In Redchurch Street bent u wel even bezig, vooral wanneer weer eens een buurtbewoner zijn hele inboedel op straat staat te verkopen, “klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven”.

Begin met ontbijt bij The Albion ( homemade granola, mjammie). Op het dakterras zit nog een restaurant en u kunt er ook overnachten. Reserveer voor ’s avonds verderop in de straat, bij het excentrieke Le Trois Garçons, een ultra de luxe Franse bistro met opgezette dieren naast uw tafel, en kandelaars boven uw kruin. De rest van de dag schuimt u de kunstgaleries, vintageshops, pop-upstores en designwinkeltjes af. Hostem voor designersherenmode, Ann Demeulemeester hangt er in de rekken. Bij Labour and Wait vindt u kookpannen voor uw foodievrienden. Bij regen : pik een alternatieve film mee in het Aubin & Wills complex.

Loop Redchurch Street uit, en u komt weer op Brick Lane terecht. Zie ook London Calling, het muziekstuk op p.36. Elke eerste donderdag van de maand openen trouwens heel wat musea en galeries in de East End hun deuren tot ’s avonds laat.

Nog geen hipsteroverdosis ? Dan bent u er ongetwijfeld zelf eentje. Parallel met Redchurch Street loopt tot slot nog de groenere Calvert Avenue. Fijn om rustig mee te eindigen. De Londense juweelontwerpster Mawi heeft er haar boetiek, Luna & Curious verkopen alleen handgemaakte spullen, van theekopjes tot kaarsen, en Ally Capellino staat al dertig jaar voor leren en stoffen rugzakken en accessoires, voor m/v. Uw laatste soy latte drinkt u bij Leila’s Shop, wat eigenlijk een café is, met huisgemaakte broodjes en botervlootjes op tafel.

Zie ook : www.wikihow.com/Be-a-Hipster

De reis De makkelijkste manier om naar Londen te reizen is met Eurostar, je bent er in minder dan 2 uur en reist van het centrum van Brussel naar hartje Londen. Er zijn tot 9 treinen per dag vanuit Brussel-Zuid. Een retourticket is al beschikbaar vanaf 88 euro H/T. Tickets zijn verkrijgbaar in alle NMBS-stations (7 euro per dossier), de reisagent, via het nummer +32 70 79 79 89 (0,30 euro/min. + 7 euro per dossier) of online op www.eurostar.com.

Hotel Het budgetvriendelijke Eden Plaza Kensington ligt in het westen van de stad, in de hippe Londense wijk Kensington, 5 minuten lopen van het Natural History Museum. Logeren kan er vanaf 55 pond (ongeveer 62 euro).

www.edenplazakensington.co.uk

Info U kunt supervoordelig met metro, bus, tram en DLR reizen dankzij de Oyster Card, te koop in de Eurostartrein en

www.visitbritainshop.com

VisitBritain : www.visitbritain.be en

www.visitbritainshop.com

Door Elke Lahousse

Worden Olympische Spelen voor East End een opsteker of een nachtmerrie?

Downtown Shoreditch : ga op strooptocht langs de markten of volg een cursus ‘red de bijen’.

Welkom in Redchurch Street, dé straat van het moment : de ene hotspot naast de andere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content