Het Belgische topmodel Ingrid Seynhaeve telde net voor het ter perse gaan van dit nummer (onze excuses voor het woordgebruik) de laatste dagen van haar zwangerschap. Naar het goede voorbeeld van politica Patricia Ceysens doet ze haar relaas vanop een ligbed aan het zwembad, met de laptop onder de hand.

Enkele maanden geleden ontmoetten we elkaar voor het eerst tijdens de shooting van de modeproductie Belgische Baby- boom. Styliste Ilja De Weerdt wil mijn één jaar oude dochter Alex op de arm van Ingrid Seynhaeve (29) fotograferen, en zo geschiedt. Eerstgenoemde had als kersverse styliste bij Weekend Knack geen betere zet kunnen doen. Want zie, tot u spreekt een trotse moeder wier living nu behangen is met covers van deze Mode dit is Belgisch. Terwijl ik twee jaar geleden dergelijke uitingen van overenthousiast ouderschap nog verwerpelijk had gevonden. Moeder worden doet nu eenmaal rare dingen met een vrouw. Het verklaart misschien waarom aanstaande en prille mama’s vanuit een ongeschreven natuurwet samenklitten. Zelfs al hebben ze heel verschillende levens geleefd, op het moment dat er baby’s aan te pas komen, ontstaat er zoiets als een universele band. Die vervolgens resulteert in futiele gesprekken waarvan ik u de details bespaar.

Zo ook gebeurde tussen ondergetekende en Ingrid Seynhaeve. En toch. Als ik haar voor de eerste keer de hand schudt op die bewuste dag, is ze niet meteen het type dat sympathie bij me oproept. Het feit dat een jeugdlief mij ooit heeft laten staan voor een langbenige blondine zal daar wel voor iets tussen zitten, maar dat is niet de enige reden. Haar barbielooks, in combinatie met de Engelse tongval als een erfenis van een jarenlang verblijf in New York, zorgen ervoor dat ze in mijn ogen eerder gekunsteld overkomt. Bovendien, wat valt er nu te zeggen tegen een lid van de internationale jetset dat het allemaal al heeft meegemaakt ? Seen that, been there, done it ? Is het waar wat de roddelpers schreef ? Dat Donald Trump zijn tweede vrouw heeft gedumpt voor jou ? En kan Tim Jefferies goed kussen ? Niet meteen de geschikte openingszin, tenzij je Claudia Schiffer, Elle MacPherson of Kylie Minogue heet (hun namen staan namelijk ook op het veroveringslijstje van de Britse playboy).

Komt daar nog bij dat mevrouw Seynhaeve een harde tante is voor journalisten. “Omwille van slechte ervaringen in het verleden wil ik geen interview toestaan zonder vooraf voorgelegde vragen”, had ze me voordien al laten weten. Vooral het mediacircus rond de naar eigen zeggen onbestaande relatie met miljardair Trump, zou haar wantrouwig hebben gemaakt. Begrijpelijk. En toch blijf ik erbij dat zo’n georkestreerd interview elk interessant gesprek uitsluit. En dus beperkt de conversatie tussen ons zich tot smalltalk.

Naarmate de fotosessie vordert, moet ik echter erkennen dat ze een waardige ambassadrice van het modellenberoep is. Doe het maar eens na : zes maanden zwanger zijn en op stiletto’s poseren met een negen kilo zware baby op de arm. En dan nog je glimlach niet verliezen. Terwijl je om vijf uur bent opgestaan om vanuit Parijs op tijd in Antwerpen te geraken.

Ingrid Seynhaeve heeft duidelijk haar West-Vlaamse roots nog niet verloochend. Ze heeft er ook veel aan te danken. Haar deelname aan Miss Roeselare betekent het begin van een lucratieve modellencarrière. De eerste modelopdrachten krijgt ze van het Brusselse agentschap Dominique. Vanaf dan gaat het pijlsnel de hoogte in. In 1991 wint ze de Elite Look of the Year, met als toemaatje een contract bij het internationale agentschap. Ze verschijnt in campagnes van grote modemerken als Guess, Ralph Lauren en Victoria’s Secret. Met haar ideale maten poseert ze bovendien voor de legendarische kalender van SportsIllustrated Swimsuit Issue. Tot grote tevredenheid van de mannelijke wereldpopulatie, voor wie ze de natte droom belichaamt.

Helaas, zoals gezegd werkt zoveel lichamelijke blonde perfectie bij mij eerder contraproductief. En toch. Tijdens de maanden na die bewuste opnamedag ontstaat er zowaar een gemoedelijke e-mailconversatie tussen ons, die uiteindelijk resulteert in alsnog een interview. Weliswaar via het internet, zodat mevrouw Seynhaeve haar antwoorden kan wikken en wegen. En natuurlijk grotendeels gedomineerd door het onvermijdelijke onderwerp : baby’s en zwangerschap. Maar ach, wat geeft het ? De internationale roddelpers staat bol van dergelijke verhalen nu heel Hollywood plots massaal lijkt toe te geven aan een tot recent nog diep onderdrukte kinderwens. Van Sarah Jessica Parker tot Jennifer Aniston. En ook bij ons is het van dat. Story en Dag Allemaal lijken steeds meer op de geboortepagina’s van het locale gemeenteblad. In het licht van deze wereldomvattende babyboom leek het ons dan ook wel gepast om een zwanger Belgisch topmodel op onze cover te zetten. Als u dit nummer leest, is Ingrid Seynhaeve (volgens de berekening van de gynaecoloog) al moeder geworden van (hopelijk) een kerngezonde zoon. Ik wens haar alvast van harte proficiat !

Pascale Baelden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content