Duurzame durvers

De Airtool Chair van Pentatonic..

Groene denkers die ook doen.

1 / Pentatonic

Wat? Anglo-Duits meubelmerk dat in september 2017 op het London Design Festival werd gelanceerd. Ze maken meubelen van consumptieafval.

Filosofie? “Onze producten zijn gemaakt zonder toevoeging van harsen, lijm, toxines of andere additieven. Daardoor kunnen ze makkelijk herbruikt worden. Bijvoorbeeld glaswerk gemaakt van smartphone-glas of vilt op basis van plastic. Onze missie: een circulaire cultuur aanmoedigen, waarin alles wordt omgezet in innovatieve nieuwe producten.”

pentatonic.com

2 / Royal Ahrend

Wat? Sinds 1896 verantwoordelijk voor een aantal designklassiekers in kantoormeubilair.

Filosofie? “We geloven in de circulaire economie. We ontwikkelen eigen meubilair dat van bij het ontwerp rekening houdt met mogelijk hergebruik. En we geven bestaande meubelen een nieuw leven. Meubilair dat niet meer voldoet, wordt geherstoffeerd, vervangen of verbeterd. Een goed voorbeeld is ons ontwerp voor het Alliandergebouw in Duiven, Nederland. Het complex voorziet in zijn eigen energiebehoefte en levert bovendien energie aan de buurt. Van de oude werkbladen maakten we akoestische panelen en lockers. Het werd een van de duurzaamste bouwprojecten ter wereld.”

royalahrend.be

3 / Sep Verboom

Wie? Belgische ontwerper. Met zijn project Livable wil hij bewustzijn creëren rond de impact van productie op mens en omgeving. Hij won dit jaar de Henry van de Velde Award voor Young Talent.

Filosofie? “Het is te lang de gewoonte geweest om niet te communiceren over productieprocessen. Door consumenten goed te informeren, vergroot je hun bewustzijn, waardoor ze echt kunnen kiezen welke stukken ze in huis halen.”

livable.world

Van een Gispenkast maakte Royal Ahrend een concentratie- werkplek.
Van een Gispenkast maakte Royal Ahrend een concentratie- werkplek.© ©Gispen, fotografie: Digitale S
AYA-tafeltjes van Sep Verboom.
AYA-tafeltjes van Sep Verboom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content