DURF DECOREREN

Het witte salon aan de tuin, met als eyecatchers de gigantische palmboomlamp en de vele ongewone zitjes en tafels. © JAN VERLINDE

“Interieurs die netjes, in één stijl, zijn ingericht, vind ik ‘plat’. Ik heb lagen nodig, en een mix van objecten en stijlen”, zegt decorateur-antiquair Jean-Philippe Demeyer. Zijn landgoed Rooigem zit vol verrassingen.

DURF DECOREREN

ean-Philippe Demeyer schroomt geen straffe uitspraak : “Mijn interieurs waren altijd anders dan die van bijvoorbeeld Axel Vervoordt en Walda Pairon. Ik ben altijd eclectisch te werk gegaan. Jaren terug al kocht ik meubels uit de jaren veertig. Geen design, maar stijlmeubels die niemand moest hebben. Nu gaan we weer meer naar een mix van stijlen. Maar eigenlijk houdt de vraag welke richting we uitgaan, mij niet bezig.”

Tien jaar geleden was de keuze simpel : landelijk of design. Vervolgens werden we overdonderd door de vintagerage. Die is intussen over haar hoogtepunt. De markt wordt immers overspoeld door heruitgaven en de zitjes van Eames staan niet meer alleen in de mooiste villa’s van Het Zoute, Brasschaat of Ukkel, maar ook bij de kapper om de hoek.

Sinds een tiental jaar bewoont decorateur-antiquair Jean-Philippe Demeyer een oud buitengoed, Rooigem genoemd, aan de rand van Brugge, op de grens van de Damse polder. Het zestiende-eeuwse gebouw lijkt vanbuiten ‘klassiek’, maar zit binnenin vol Wunderkammers. Het decor werd in de loop der jaren steeds rijker en drukker. Er kwamen muurschilderingen bij en ongewone objecten en meubels, inclusief koperen palmbomen. De middeleeuwse kamer kreeg een gedurfd patroon met geometrische motieven die zich herhalen in de zeteltjes.

“Ik hou niet van interieurs die in één keer tot stand komen”, zegt Demeyer. “Hier voel je dat de inrichting in lagen is opgebouwd. Ik zie alles graag, zelfs een kast in neostijl die iedereen afschuwelijk vindt. Maar een tafel van Knoll of Tulip chairs zul je hier niet vinden ! De vintagehype is tiranniek, als overheersende smaak én als levenswijze : in zo’n interieur wordt uitsluitend design toegelaten. Ik hou van wat ongewoon is en power heeft.”

HEDENDAAGS ECLECTISCH

De landelijke keuken is de kern van de woning. Daarnaast is er de rode opkamer waar vrienden worden ontvangen. Het grote abstracte schilderij uit de jaren zestig, de witte stoelen en de stevige lichtkroon zijn een voorsmaakje van de huisstijl. De andere zitruimtes hebben telkens een ander wanddecor. Aan de binnentuin ligt het witte salon met de palmboomlamp. En dan is er nog de werkruimte met weer een geometrisch patroon en kleurrijke meubels en objecten. Het is geen klassieke kunstkamer, à l’ancienne, vol kostbaarheden, maar eerder een bonte mengeling van glas en keramiek uit de jaren zeventig en ongewone meubels die een hedendaags Wunderkammer-gevoel oproept. Op zo’n plek, in een soort kasteel, wordt dat dubbel spannend.

“Toch is dat mixen niet zo origineel”, zegt de antiquair. “Het is fout te denken dat interieurs vroeger stijlzuiver waren, dat er in de jaren vijftig alleen spullen stonden uit de jaren vijftig en in de achttiende eeuw alleen spullen uit de achttiende eeuw. Mensen hebben altijd dingen uit het verleden bijgehouden en gecombineerd met jongere objecten. Alleen in de boekjes maken ze ons wijs dat stijlzuiverheid bestond, maar dat is iets voor de verkoopcatalogus van een meubelzaak.”

Ondanks zijn originaliteit sluit Demeyer toch aan bij een traditie. Zo ‘kookt’ hij een beetje volgens de receptuur van David Hicks, de beroemde Engelse decorateur die in de jaren vijftig tot zeventig extravagante interieurs bouwde voor een select publiek. Ook hij liet kamers rood, zwart of blauw schilderen en hield van geometrische patronen. Terwijl veel architecten en nieuwe rijken in die jaren overschakelden op koele designinterieurs, was er in Londen, New York en Parijs een beau monde die koos voor eclectische inrichtingen die veel weg hadden van een filmdecor. Bij ons had die gedurfde stijl weinig succes, nu komt daar verandering in.

Het landgoed Rooigem (Rooigem 3, 8310 Brugge) is dit najaar te bezoeken gedurende vier weekends : 15-18 november, 22-25 november, 29 november-2 december en 6-9 december, van 14 tot 18 u. www.rooigem.com

DOOR PIET SWIMBERGHE & FOTO’S JAN VERLINDE

“De vintagehype is tiranniek : in zo’n interieur wordt uitsluitend design toegelaten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content