Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Het aanbod winterzon-vakanties is gigantisch.

We maakten een selektie uit de reisbrochures

en vermelden daarbij de hoogseizoenprijzen.

PIERRE DARGE

Een eigen prijzenpolitiek wordt gehanteerd door Vreemde Kontinenten. Ze vermelden een bijna all-in-prijs met daarnaast het budget voor de maaltijden. Een aanrader dit jaar is een 25-daagse Chilireis waarin flink wat gevlogen wordt en die 144.500 fr. moet kosten (+ 20 dollar per dag voor maaltijden). Met een vierdaagse uitbreiding naar het Paaseiland kost de reis 195.400 fr. Even spectaculair is de zestiendaagse reis naar de Galapagoseilanden met een paar dagen Quito en een daguitstap naar Otavalo. Reken op 129.800 frank (+ 2000 fr. voor niet-voorziene maaltijden). De verkenning van Nieuw-Zeeland neemt 29 dagen in beslag en kost 139.000 fr. (+ 30 dollar per dag voor maaltijden). Wie wat minder wil besteden, kan naar Orissa, aan de centraal-oostelijke kust van Indië, waar een kwart van de bevolking uit primitieve stammen bestaat. De reis, die 23 dagen duurt, ziet ze als voornaamste reisdoel. Kostprijs : 72.000 fr. (+ 10 dollar dagbudget maaltijden). Voor een zestiendaagse naar Guatemala met aandacht voor Maya’s en Indianen wordt 85.800 fr. aangerekend (+ 20 dollar dagbudget maaltijden).

Odysseus wil met zijn Big Blue-brochure af van zijn dure imago en hanteert daarbij de slogan “Ver, goed en nog voordelig ook”. Als prijsvoorbeeld geldt het Gulf-hotel in het hete Abu Dhabi waar men voor zeven nachten 33.640 fr. betaalt, inclusief de vluchten. Een mooie prijs/kwaliteit-verhouding bestaat in het hotel Reethi Rah op de Malediven waar zeven nachten in halfpension tijdens de kerstvakantie 47.710 fr. kosten, incl. de vluchten. Op het eiland Santa Lucia in de Caraïben vindt men het St. Lucian-hotel waar men maximaal 49.220 fr. betaalt voor een week logies, incl. vluchten. Voor een rustige of sportieve vakantie op een idyllisch plekje kozen we het hotel La Digue op het gelijknamige eilandje in de Seychellen. Zeven nachten in halfpension kosten er 61.430 fr., incl. vluchten.

In de klassieke Odysseus-brochure wordt op geen frank gekeken. Zeven nachten (halfpension) in het beroemde Sandy Lane-hotel op Barbados kosten in de eindejaarsperiode 153.900 frank, vluchten inbegrepen. Het meest extravagante hotel is de K-Club op Barbuda in de Caraïben dat slechts enkele maanden per jaar geopend is. Reken op 103.180 frank per persoon per week in volpension, incl. vluchten. Biezonder luxueus en van een biezondere elegantie is het Amandari-hotel in Ubud, op Bali. Zeven nachten logies, incl. vluchten, kosten er tijdens de topweken 95.330 fr. Voor elke extra nacht moet men op 8550 frank rekenen. De meest exclusieve rondreis neemt 17 dagen in beslag. Men verkent met de Pacific Discovery Frans Polynesië, de Cook- enFidji-eilanden. Reken op 150.080 frank, vermeerderd met een vluchttoeslag van 7390 frank.

Bij Pegase serveert men kwaliteit die betaalbaar blijft. In het splinternieuwe Dan Eilat-hotel in Eilat betaalt men voor een hoogseizoenweek 45.040 frank (logies, ontbijt, vluchten). Verkiest men de Portugese Algarve, dan betaalt men in het hotel Vivenda Miranda (4 * ) voor een topweek (logies, ontbijt, 4 diners, vluchten) 36.360 frank. Maar het kan ook veel goedkoper : in het landhuis Estalagem do Santo (4 * ) op Madeira rekent men maximaal 25.110 frank aan voor een week logies en ontbijt, incl. vluchten. Extra nachten kosten 1220 frank. Echt spotgoedkoop is een verbljf in het Marhaba Imperialhotel (5 * ) in Port El Kantaoui in Tunesië waar men voor een week vakantie in halfpension (incl. vluchten) in het duurste geval 19.430 frank betaalt, en 770 frank voor elke dag extra… Origineel is een week in het Four Seasons (5 * ) op Cyprus, met gelegenheid tot talassoterapie. Reken maximaal op 33.607 frank voor een week (logies, ontbijt, vluchten).

In de brochure “Kulturele rondreizen” van VTB-VAB komt de hele wereld aan bod : 89 verschillende bestemmingen, verdeeld over 55 landen. Een vijftiendaagse naar Sicilië met de nadruk op de archeologische aspekten kost 59.970 fr. (vluchten, vol- en halfpension, vervoer). De verkenning van Iran, waarvoor zestien dagen worden uitgetrokken (Teheran, Mashad, Hamadan, Yazd, Siraz, Isfahan), kost in volpension, incl. vluchten en vervoer, 74.780 fr. Een rondreis doorheen de Zuidafrikaanse Kaapprovincie, die dertien dagen duurt, vertrekt pal op 25 december. Inclusief vervoer en vluchten, betaalt men in halfpension 119.400 frank. Kort en goed is de zesdaagse (vijf dagen en vier nachten ter plaatse) naar New York waarbij talrijke bezoeken staan geprogrammeerd en met de Circle Line langsheen Manhattan wordt gevaren. Vluchten, transfers en verblijf in logies met ontbijt kosten samen 47.400 frank. De klassieke rondreis doorheen Cuba blijkt al jaren een sukses. Voor 70.990 frank bezoekt men in vijftien dagen Havana, Trinidad, Santiago en andere steden (volpension, transatlantische vluchten, binnenlandse vlucht).

JetAir World brengt twee brochures uit : één met Afrikaanse, en één met Aziatische voorstellen waarin een vijftiendaagse trekking doorheen Nepal de aandacht trekt. In volpension, incl. vluchten, transfers en bezoeken betaalt men daarvoor 59.900 fr. Een tiendaagse strandvakantie op het Kaafy Atol in de Malediven, waar volop gelegenheid is om te watersporten, kost tijdens de eindejaarsweken 58.470 fr. (halfpension, vluchten). Een best-seller is de dertiendaagse (10 nachten) rondreis doorheen Vietnam, van Noord naar Zuid waarvoor 76.660 fr. aangerekend wordt (vluchten, transfers, volpension). Elke zondag tussen 29 oktober en 28 april.

In Afrika trekt een negendaagse safari in Tanzania doorheen de nationale parken van de Serengeti, Ngorongoro en Tarangire de aandacht. Reken op 70.075 à 84.515 fr., afhankelijk van het aantal deelnemers (vluchten, half- en volpension).

VIP Travel heeft een zestiendaagse kombinatie van cruise en strandvakantie in de Dominikaanse Republiek voor 102.130 fr. (vluchten, cruise, halfpension in hotel). Kiest men voor het vijfsterren Savoy hotel in Funchal op Madeira, reken dan op 49.340 fr. (logies en ontbijt, vluchten) tijdens de eindejaarsweek. In Praia da Falesia, in de Algarve, kreeg het Hotel & Resort Sheraton Algarve (5 * ) de VIP-Garden klassifikatie voor de relax-omgeving. In het hoogseizoen betaalt men er 33.290 fr. voor een week (kamer en ontbijt, vluchten), 48.680 fr. voor twee weken. Golfspelers vinden er verschillende golfpakketten. Een klassieker is het Puento Romano hotel (ook een VIP-Garden) in Marbella waar men tijdens het hoogseizoen 30.890 fr. betaalt (logies en ontbijt, vluchten) voor een week. In Djerba, in Tunesië straalt het splinternieuwe Royal Garden Palace (5 * ) internationale allure uit. Een topweek (halfpension, vluchten) kost er toch niet meer dan 30.370 fr., twee weken 48.320 fr.

Als enige Belgische touroperator brengt JetAir toeristen vanuit Brussel rechtstreeks naar de Dominikaanse Republiek en vraagt voor een week volpension/vluchten in de Club Carabela (4 * ), aan de Playa Bavaro maximaal 46.090 fr. Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vindt men ook in de Cofresi Villa’s, op een kwartier rijden van Puerto Plata waar men voor een all inclusive-formule met het eindejaar 42.490 fr. per week betaalt (volpension, vluchten). Dichter bij huis biedt het hotel Playalinda (4 * ) aan de Spaanse Costa Almeria een week voor 22.780 fr. (vluchten, halfpension). Op Madeira is het kleine hotel Ondamar (4 * ), dat prijzen vergaarde voor service en gastronomie, een aanrader. Reken op 26.980 fr. per week (logies en ontbijt, vluchten) tijdens het hoogseizoen. Verkiest men Israël, dan biedt het nieuwe Holiday Inn in Eilat een weekverblijf aan voor maximaal 38.780 fr. (logies en ontbijt, vluchten).

Lagrange mikt o.m. op dichtbije bestemmingen : een weekje in een vierpersoonsappartement in Houlgate in Normandië kost er 6790 fr. per appartement. Voor een tweekamerappartement op Carnac Plage (Morbihan, Bretagne) waar men met zes terechtkan, rekent men 9640 frank/week aan. Verkiest men de Azurenkust, dan vindt men in Cannes-Madelieu tijdens de eindejaarsweken een tweekamerappartement (4/5 personen) voor 11.270 frank/week. In de Residentie Residentiale (4 * ) in Biarritz betaalt men tijdens de kerstvakantie voor een appartement met twee slaapkamers 11.270 fr. voor tien nachten. Buiten Europa kost een week appartement (vier personen) in Sainte Anne op Martinique tijdens het hoogseizoen toch al 59.360 fr.

Neckermann Vliegvakanties stelt in Eilat onder het Prestige-label het Orchid-hotel voor waar een topweek (logies en ontbijt, vluchten) 34.990 fr. kost, twee weken 45.990 fr. In de Club Aldiana op Fuerteventura (Canarische eilanden) geniet men naast volpension van veel watersportaktiviteiten. Een topweek (vluchten, volpension) kost er 41.890 fr. Golfliefhebbers vinden aan de Costa del Sol het Atalya Park Golf hotel waar men voor een week nooit meer dan 31.590 fr. aanrekent (logies, ontbijt, vluchten). Helemaal apart zijn de wandelweken op Mallorca. In het arrangement zitten twee begeleide staptochten. Een week in het hotel Es Port (3 * ) kost in het duurste geval 15.690 fr. (halfpension, vluchten), maar is niet mogelijk tussen 26 november en 19 januari.

Bij Neckermann Exotische Vakanties bestaat veel belangstelling voor de Dominikaanse Republiek. De all inclusive clubformule (volpension, alle drankjes, animatie en gratis sportakkommodatie) wordt in Boca Chica toegepast waar een week in het duurste geval 43.970 fr. kost, twee weken 56.590 fr. (incl. vluchten vanuit Amsterdam). Een negendaagse ontdekkingsreis (7 nachten) van Florida met een airconditioned bus kost in het hoogseizoen 35.490 of 44.490 fr. (logies, bus, vluchten). Relatief onbekend is Guatemala waar een acht dagen durende rondreis wordt opgezet vanuit Cancun. Op basis van logies en ontbijt kost zo’n reis in het hoogseizoen 66.840 fr. De kennismakingsrondreis doorheen Brazilië passeert langs de drie hoogtepunten : Rio, Salvador de Bahia en de Iguaçu-watervallen. Reken op 47.990 fr. in de eindejaarsperiode (logies, ontbijt, vluchten). Merkwaardig is het Cityhopper Far East-voorstel waarbij zowel Bangkok, Hongkong, Bali als Singapore worden aangedaan. Gespreid over 13 dagen (10 nachten) kost zo’n trip 77.990 fr. (logies, ontbijt, vluchten), verdeeld over 20 dagen (17 nachten) 88.990 fr.

Bij Sunsnacks Vliegvakanties vonden we een achtdaagse Madeira-rondreis per huurauto. De reis (logies, ontbijt, vluchten) met o.a. overnachtingen in pousada’s, kost in het hoogseizoen 23.810 fr., zonder de autohuur. Een favoriet is het hotel Eden Club (3 * ) aan het strand van het Tunesische Skanes waar verschillende sporten gratis kunnen worden beoefend. Een week in halfpension kost er zelfs in het hoogseizoen niet meer dan 16.070 fr., twee weken 20.830 fr. Apart is een woestijnsafari in de Egyptische Sinai die twee van de acht dagen ter plaatse in beslag neemt. Tijdens het eindejaar betaalt men er 32.850 fr. Het verblijf in het hotel Pousada do Forte in de buurt van het Braziliaanse Salvador de Bahia kost voor een week in halfpension 46.110 fr., voor twee weken 56.440 fr. (incl. vluchten). Dichter bij huis is het Acapulco Playa hotel (3 * ) op Mallorca een favoriete bestemming. Een week halfpension kost er 18.590 fr. (incl. vluchten), twee weken 26.990 fr.

Escape/Hansa specializeert zich op India en Egypte waar een achtdaagse reis (waarvan 7 nachten in cruise op de Nijl) tijdens de eindejaarsperiode maar 31.350 fr. hoeft te kosten (volpension, vluchten, cruise, uitstappen). Een achtdaagse vakantie met vijf dagen cruise op het Nassermeer, gekruid met vele uitstappen, kost 52.860 fr. (volpension tijdens cruise, elders logies met ontbijt, vluchten, uitstappen).

De vijftiendaagse verkenning van Rajasthan per autocar (Delhi, Agra, Jaipur, Jodhpur, Udaipur) kost maximaal 63.875 fr. (vluchten, volpension). De “Romantic India”-formule richt zich tot individualisten (airconditioned auto met privé-chauffeur…) die overigens in luxehotels verblijven en alle hoogtepunten in het Noorden bezoeken. Reken voor die vijftien dagen tijdens de eindejaarsperiode op 107.995 fr. Voor een vijftiendaagse Nepalreis betaalt men niet meer dan 58.265 fr. (volpension en kamer met ontbijt, vluchten).

Bij Touring Club Reizen wordt een vijftiendaagse Chinareis georganizeerd (Shangai, Suzhou, het Grote Kanaal, Guilin, boottocht op de Lijiang, Xian en Peking) die in volpension, inclusief alle vluchten, 74.950 fr. (leden) of 81.970 frank (niet-leden) kost. Een aanrader is ook een elfdaagse doorheen Vietnam voor 89.800 fr. (97.590 fr. voor niet-leden) in volpension, incl. vluchten. Bij vertrek op 29 december wordt een toeslag van 5160 fr. aangerekend. Voor elf dagen India moet men op 53.950 fr. rekenen (niet-leden : 57.670 fr.) in halfpension, incl. vluchten. Het cruiseschip Italia Prima maakt een wereldreis die in zes etappes wordt opgesplitst. Het goedkoopst is het trajekt van Madeira naar de Caraïben (19 dagen, 118.850 fr. voor vluchten en volpension), het duurste dat van Mexico naar de Stille Oceaan (24 dagen, 180.600 fr., vluchten, volpension).

Airtour verhuurt op Lanzarote villa’s met luxe-akkommodatie en privé-zwembad. Voor een vierpersoonsvilla, bezet door vier vakantiegangers, moet men tijdens de kerstvakantie op 26.130 fr. rekenen voor een week, en op 37.250 fr. voor twee weken. Inclusief de vluchten, onderhoudsservice, huurauto en voedselpakket. Op Madeira werd het negentiende-eeuwse landhuis Quinta da Bela Vista tot een karakterhotel omgebouwd. Een weekverblijf (logies en ontbijt, vluchten) kost er in het hoogseizoen 39.600 fr., twee weken 62.000 frank. De achtdaagse ontdekkingsreis van Portugal per huurwagen, met overnachtingen op de Pousada’s, komt in het hoogseizoen op 25.990 fr. per week (huurwagen, logies en ontbijt, vluchten). Het hotel Annabelle (5 * ) in het centrum van Paphos, op Cyprus, leent zich uitstekend voor een fitness- en beautykuur. Reken op 31.160 fr. voor een topweek (logies, ontbijt, vluchten), en op 45.640 fr. voor twee weken. Aan de Turkse Riviera liggen de prijzen een stuk lager : een week (logies en ontbijt, vluchten) in het hotel Marina (5 * ) in Antalya kost nooit meer dan 19.900 fr., twee weken maximaal 26.570 fr.

In de brochure Sunair Winterzon vonden we superaanbiedingen op Florida : negen dagen (7 nachten) logies in een vierpersoonskamer, bezet door vier, kosten er tijdens de topweken niet meer dan 25.990 fr. per persoon, inclusief de vluchten én een huurwagen. Een week in Zuid-Tunesië met uitstappen naar de oazes kost 25.620 frank (vluchten, halfpension, exkursies). Het Sunhotel Venus (4 * ) in het Turkse Side biedt een week in halfpension aan (incl. vluchten) voor maximum 19.170 fr. Een paradijs voor families met kinderen is de Sunclub El Chaparral (3 * ) op Tenerife. Een studio bezet door twee kost er nooit meer dan 25.140 fr. per persoon (halfpension, vluchten) met extra redukties voor kinderen.

Personal Tours beperkt zich traditiegetrouw tot Italië. Nieuw in Rome is het charmante en centraal gelegen hotel Celio (3 * ) waar men voor drie nachten (zonder transport) tijdens het eindejaar op 5610 fr. moet rekenen (logies en ontbijt). Voor een bijkomende nacht betaalt men 1770 fr. In het City hotel (3 * ) kosten drie nachten 4800 fr., elke bijkomende nacht 1500 fr. Wie in Rome een appartement wil huren, moet op 22.900 fr. rekenen voor vijf en op 31.860 fr. voor zeven nachten voor een vierpersoonsonderkomen, door vier personen bezet (incl. water, elektriciteit, bedlinnen). In Venetië vonden we het San Giorgio-hotel (2 * ) waar men op topdagen 5370 fr. betaalt voor drie nachten, en 1690 fr. voor elke bijkomende nacht (zonder transport). Mag het wat meer kosten, dan blijft de Venice Simplon Orient Express een aanrader. Reken voor de treinreis vanuit Parijs naar Venetië (maaltijd inbegrepen), transfer per privé-boot naar Venetië, twee nachten in het Danieli-hotel en de vlucht terug op 78.800 fr.

Bij Paquet vonden we de “Croisière de la Fidélité” : in 20 dagen van Bali via Java, Celebes, Borneo, Manilla naar Hongkong. Van 4 tot 22 januari, vanaf 165.100 fr., incl. vluchten uit Parijs. Aansluitend kan men in vijftien dagen van Hongkong naar Singapore varen, via Along Bay, Da Nang, Na Tranf en Saigon. In de eenvoudigste akkommodatie, incl. vluchten, moet men op 127.900 fr. rekenen. Opmerkelijk is ook de “Croisière de l’Operette” die rondom de figuur van Mady Mesplé werd opgebouwd en geheel aan de operette is gewijd. Daarnaast zijn er demonstraties van professionele dansers voorzien en dat alles terwijl men in 14 dagen van Phuket in Thailand via Penang, Sri Lanka en de Malediven naar de Seychellen vaart. Reken in de goedkoopste akkommodatie op 86.200 fr., incl. de vluchten uit Parijs. Het volgende trajekt gaat van Réunion via Mauritius en Madagaskar naar de Seychellen en kost minstens 93.100 fr. altijd in volpension en inclusief de vluchten. Voor een klassieke zeven dagen in de Caraïben moet men tijdens het eindejaar op 75.540 frank rekenen (incl. vluchten).

Cosmic Travel blijft een buitenbeentje met originele voorstellen. Zo kan men van 23 november tot 27 januari in 66 dagen met de Russische ijsbreker “Kapitan Khlebnikov” rondom Antarctica varen, ondersteund door een wetenschappelijk team en met gebruik van helikopter en landingsboten voor de exkursies. Een volstrekt uitzonderlijke ervaring die 40.965 dollar kost… zonder de interkontinentale vluchten. Een veertiendaagse naar Argentinië waarin antropologie, geschiedenis en natuur centraal staan (Buenos Aires, Iguaçu-watervallen, trekking in de Andes) kost 131.275 fr. (vluchten, 9 dagen volpension, anders logies met ontbijt). In Bolivië wordt een cruise op de Mamore River opgezet met tochten doorheen de pampa. De route op het Titicacameer voert naar het heiligdom Copacabana en het Zonne-eiland, waar volgens de legende de Incakultuur het licht zag. Twaalf dagen (waarvan 4 in volpension, 2 in halfpension) voor 88.830 fr. (incl. vluchten).

Omnium Tours Worldwide heeft een zestiendaagse begeleide rondreis in Birma waarbij zowel Yangon (Rangoon), Pagan, Mandalay als Nyaungsshwe worden bezocht. Inclusief vluchten en uitstappen wordt daarvoor 86.650 fr. gevraagd in volpension. Een zestiendaagse begeleide reis doorheen Mexico met aandacht voor de kultuur van Maya’s en Azteken kost in het hoogseizoen 67.540 fr. (vluchten, logies en ontbijt, enkele maaltijden). Nieuw is een achtdaagse cruise in de Rode Zee waarbij zowel Israël (Eilat), Egypte als Jordanië geprogrammeerd staan. In de goedkoopste kabine kost dit arrangement tijdens de topweken 45.240 fr. (vluchten, cruise in volpension). Uit het aanbod in de Indische Oceaan onthielden we verschillende aanbiedingen op Mauritius. In hotel Le Mauricia betaalt men tijdens de topweken 74.320 fr. voor acht dagen (5 nachten) (halfpension, vluchten) en 3140 fr. voor elke extra nacht.

Goed uitgewerkte, originele aanbiedingen vindt men bij Ictam. Een vijftiendaagse doorheen Brazilië met alle hoogtepunten kost er 76.900 fr. in halfpension (incl. vluchten). Origineel is de kombinatie Laos-Cambodja met een bezoek aan het complex van Angkor Vat (15 dagen, volpension, vluchten) voor 101.000 fr. Voor vijftien dagen Myanmar (volpension, vluchten) moet men op 89.900 fr. rekenen. De twaalf dagen Noord-Indië, met een bezoek aan de voornaamste oorden van het boeddhisme en het beleven van het Tibetaanse nieuwjaarsfeest, worden begeleid door Frans Boenders. In volpension, inclusief de vluchten, wordt daar 64.850 fr. voor aangerekend.

Ook Anders Reizen zoekt het vaak in de originaliteit. Een vijftiendaagse rondreis doorheen Israël waarin een paar dagen stappen doorheen de bergen van Galilea, een bezoek aan Oud Jericho en het bijbelse Israël én twee dagen in de Negev-woestijn kost 64.500 fr. (alles inbegrepen). In Tanzania wordt de Kilimandjaro “beklommen” via de Umbweroute, een negendaagse ervaring die 72.500 fr. kost (vluchten, halfpension). Wie zich fit genoeg voelt, kan onder de leiding van Rudy Van Snick de expeditie naar de top van de bijna 7000 meter hoge Aconcagua wagen. Een 24-daagse trip die 109.500 fr. kost (vluchten, logies, bijna alle maaltijden, huur van lastdieren, klim- en kampeermateriaal). Een veel bescheidener projekt leidt naar de vroege lente in Andaloesië en loopt over acht (stap)dagen. Reken op 28.700 fr. (allles inbegrepen).

Sunsnacks USA brengt een zevendaagse Imagination-cruise in de Westelijke Caraïben die tijdens het jaareinde 71.750 fr. kost (vluchten, cruise in volpension) in een binnenhut. Een weekje rondreizen met een huurauto in Florida hoeft niet meer dan 30.680 fr. te kosten (vluchten, logies, huurauto). Voor een achtdaagse rondreis in Florida én vijf nachten hotelverblijf op Jamaica rekent men 70.160 fr. aan (vluchten, logies en ontbijt, busreis).

Bij Sunair USA lonkt een superaanbod op New York : een vierdaagse (2 nachten), inclusief vluchten en 2 nachten logies kosten in het hoogseizoen slechts 22.990 fr. Voor elke bijkomende nacht moet men op 765 frank rekenen als men tenminste met vier op één kamer wil. Vijf overnachtingen in het Disney’s All Star resort, de vluchten naar Florida én een huurwagen kosten 27.390 fr. in een vierpersoonskamer. Wordt de kamer slechts door twee personen bezet, dan betaalt men 565 fr. extra per nacht. Twee nachten in San Francisco (vier op een kamer), inclusief de vluchten, kosten in het hoogseizoen 22.990 fr., terwijl men voor elke bijkomende nacht slechts 690 fr. betaalt. Voor een negendaagse rondreis (7 nachten) doorheen Louisiana per huurwagen moet men op 43.965 fr. rekenen (vluchten, logies, huurwagen).

Een cruise met de Club Med 2 in de Stille Oceaan blijft een buitengewone ervaring. Zeven dagen varen van Nouméa naar Nouméa kost 37.650 fr., vermeerderd met 37.630 fr. voor vluchten en taksen. Kiest men voor een vaste stek bij de Club Med, dan is het dorp La Pointe aux Canonniers op Mauritius een aanrader. Een week volpension kost er tijdens het hoogseizoen tot 80.310 fr., vluchten inbegrepen. Onkonventioneel is een Braziliaanse vakantie in Rio das Pedras waarvoor men in het hoogseizoen 85.800 fr. per week (volpension, vluchten) moet uittrekken. De tweede week kost dan “maar” 30.030 fr. Op de Bahamas is Paradise Island een romantisch plekje. Reken voor een week verblijf én de vluchten op 80.550 fr. in het hoogseizoen.

Bij Best Tours boekt men een rondreis van zestien dagen doorheen Thailand (Bangkok, Chiang Mai, Pattaya) voor maximaal 42.600 fr. (kamer en ontbijt, vluchten, uitstappen). Vijftien dagen Ecuador en de Galapagos-eilanden komen in het duurste geval op 69.980 fr. (logies en ontbijt, vluchten, cruise in volpension). De grote rondreis van Java, Bali en Lombok neemt zeventien dagen in beslag en kost 54.980 fr. (logies en ontbijt, vluchten). Voor kleine budgetten is er een tiendaagse in de Club Gold Port Denia, aan de Costa Brava. In halfpension, inclusief het vervoer in Royal Class, betaalt men in het duurste geval 14.050 fr.

Te Voet zet in de eindejaarsperiode een trekking doorheen het Nepalese heuvelland op die twaalf dagen in beslag neemt. Men betaalt daarvoor 67.500 fr. (alle maaltijden behalve in Katmandu, logies, dragers, kampeermateriaal, vluchten). Een verwant projekt wordt in Oeganda opgezet waar een trekking in de Ruwenzori’s met een eventuele beklimming van de Mount Elgon (4321 meter) doorgaat. De hele operatie neemt 23 dagen in beslag en kost 82.400 fr. (vluchten, overnachtingen en maaltijden, materiaal, dragers enz.). In Tanzania worden de nationale parken (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara, Tarangire) bezocht en de Kilimandjaro beklommen. Een zestiendaagse die 89.800 fr. kost (vluchten, overnachtingen en bijna alle maaltijden).

Montana mikt op Venezuela met een achtdaagse, begeleide rondreis die 85.470 fr. kost (vluchten, verblijf, sommige maaltijden). Een iets avontuurlijker variante die eveneens acht dagen duurt, kost 58.440 fr. (vluchten, verblijf, sommige maaltijden). In Cuba loopt een achtdaagse rondreis die 52.570 fr. kost (vluchten uit Amsterdam, volpension).

Het Paaseiland : een boeiende, maar dure trip.

Florida : heel voordelige winterprijzen.

Cruisen kan je tegenwoordig in alle prijsklassen.

Een verkoper van watermeloenen in Brazilië.

Een jonge vrouw in het Indische Rajasthan.

Partner Content